İTSO, da 2. Hatay İş Dünyası ve Çözüm Buluşması toplantısı düzenlendi

‘’Hatay İş Dünyası Çözüm Buluşması’’ etkinliğinin ikinci toplantısı, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafında gerçekleştirildi.

Birincisi HASİAD tarafından Antakya’da düzenlenen toplantının ikincisinin, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde İskenderun’da düzenlendiğini ifade eden İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz toplantının açılış konuşmasını yaptı.

İTSO Başkanı Yılmaz, “Bu toplantı Bölgemizin geleceğini belirleyecek”

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, konuşmasında, bu tür toplantıların bölgenin geleceğini belirlemesi açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, “Hatay İş Dünyası’nın temsilcileri olarak bugün burada düzenlemiş olduğumuz toplantıda birlikteyiz. Toplantının amacı; bölgemizde yaşanan sorunların öncelik sırasına göre belirlenerek, alternatif çözüm önerileri sunmak ve belirlenen çözüm önerilerinin; ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşılarak hızlı sonuçlar alınmasını sağlamaktır. Bu tarz toplantıların bölgemizin geleceği açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Yerel kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla, bölgemize katma değer sağlayacak projelerin birlik ve beraberlik içerisinde görüşülmesi, bizleri daha güçlü yapacaktır. Dolayısıyla bu gücün bir parçası olan, bugün burada bulunan ve çok değerli katkılar sağlayan tüm temsilcilere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.HATAY'IN SORNULARI İTSO DA GÖRÜŞÜLDÜ (4)Toplantıda Gündem maddeleri görüşüldü.

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Toplantının gündem maddelerini şu şekilde sıraladı:
1-Hatay İş Dünyası Çözüm Buluşmalarının önümüzdeki dönemlerdeki yol haritasının görüşüldü ve bundan sonraki toplantının Şubat Ayı içerisinde Reyhanlı Ticaret Odasının ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi kararı alındı. 2- Hatay Büyükşehir Belediyesi Hatsu’da yaşanan sorunların, farklı konularda da yaşanmaması için atılması gereken adımların görüşüldü ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığınca uygulanan sanayi ve ticaret parsellerinin çevre düzeni planı değişikliği ile nazım imar planı için m² bazında alınan harç tutarlarının makul seviyeye çekilmesinin görüşülmesi. Değerlendirdi. Toplantıya katılan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
3-Komşu ülkelerle olan kötü ilişkilerden olumsuz etkilenen bölge ekonomisinin düzelmesi için devletten alınabilecek desteklerin görüşüldü.
4- Bölgemizde bulunan Suriyeli misafirlerin durumu, istihdamı ve bölgemize uyum sağlaması hususunda yaşanan sıkıntılar toplantıda en çok konuşulan konular oldu. Suriye’de yaşanan olayların bölge ve ülke ekonomisine zor anlar yaşattığı belirtilen toplantıda hükümetin bir an önce tedbir alması gerektiği ifade edildi.
Toplantının Gündem maddelerinin okunmasının ardından Hatay ile ilgili sonlar, çözüm önerileri hakkında oda başkanları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri sorunlarını dile getirdiler.

HASİAD Başkanı Yağcıoğlu, “Birlikteliğimiz sorunların üstesinden gelecek”

HASİAD Başkanı Halit Yağcıoğlu ise, toplantıda söz alarak, “Bugün burada bulunmamızdan dolayı çok onur duydum. Ben burada bu tabloyu görünce mutlu oluyorum. Hatay ve tüm ilçeleri herkes burada. Yani Hatay’ın sahipleri burda. Biz Hatay’ın sahipleri olarak bir araya gelme kültürünü yerleştirmemiz lazım. Daha sık bir araya gelmemiz lazım. Hem bölgesel, hem de ilçeler anlamında sorunlarımızı bu toplantılarda masaya yatırarak sorunların çözümünde mutlaka katkıda bulunulacağına inanıyorum. Bu birlikteliğimiz sürekli olsun. Burdan çıkan sonuçlar önemli ve Hatay’ın sorunlarına karşı el birliği ile duyarlı olmamız lazım. Bölgemizde sanayici ve iş adamları olarak bölgemizin çok ciddi sıkıntılar var. Ancak bunların yanında son süreçte yaşadığımız Büyükşehirle birlikte farklı sorunlar yaşıyoruz. Bu nedenle karşılıklı iyi niyet çerçevesinde bölgemizin sorunlarının çözümü için masaya oturup, muhakkak kısa sürede bitirilmesi lazım. Bu konuda bizler üzerimize düşen ne görev varsa onları yapacağız. Bunun için bizim kaybedecek zaman gibi bir lüksümüz yok. O’nun için karşılıklı iyi niyet çerçevesinde işleri çözmek üzere masaya oturup, bu işlerin muhakkak kısa sürede bitirilmesi lazım. Bu konuda bizler üzerimize düşen ne görev varsa onları yapacağız. Ama bu işin asıl sorumluları olarak bizler gerekçe değil sonuç istiyoruz, çözüm istiyoruz. Bununla ilgili adımların atılmasını bekliyoruz” dedi.
Şekip Abacı, “Suriye Türkiye’nin ve bölgemizin sorunu”

Toplantıda ağırlıklı olarak Suriye’de yaşanan sorunlar ve bölge ekonomisine etkileri ele alındı. Akdeniz Tüccar ve Sanayici İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Şekip Abacı Suriye’nin Türkiye ve bölgenin sorunu olduğunu belirterek, “Hemen yanı başımızda Suriye’de yaşanan olaylardan ilimizin ne kadar etkilendiğini hepimiz biliyoruz. Buna nasıl bir çözüm getireceğimiz konusunda aslında bazı fikirlerimiz var. Bunları konuşalım. Burada toplanmamızın amacı düşüncemiz zaten buydu. Hatay esnafı ile ilgili bu oluşan algının değişmesi noktasında iş adamlarımızın katkılarının olacağı kanısındayım. Dolayısıyla Hatay sanki bir savaşın içerisindeymiş gibi değerlendiriliyor. Bu da hem ticareti, hem de turizmi olumsuz yönde etkiliyor. İşyerlerinden ve işletmelerden işçilerin çıkartıldığı, kapasitelerinin düşürüldüğünü duyuyoruz. Dışarıya mal gönderememenin sıkıntısı, pazarlama sıkıntısı hepimiz tarafından hissedilmektedir. Bununla ilgili bizim çözüm önerilerimiz var. Bun bu konuların konuşularak çözümü konusunda hareket edilmesi gerektiğine inanıyorum. Spesifik olaylara girmeden, Biz siyasilere sadece bizim arzumuz budur, düşüncelerimiz bu dur diyebiliriz, çözüm onlarındır tabi ki. Teşekkür ediyorum” dedi.

OSB Başkanı Tosyalı: “Dört gözle Hassa tünelini bekliyoruz”

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi ve MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı ise toplantıda Çelik sektörü ile ilgili konulara değindi. Tosyalı yaptığı konuşmasında, “Suriye ile demir ticaretimiz yok denecek kadar az. Irak ise bizim bölgemizin en dinamik pazarı. Bölgemiz açısından önemli bir Pazar ve hala ticaretimiz güçlü bir şekilde devam ediyor ve bölgemiz bir cazibe merkezi. Her ne kadar sıkıntılardan bahsetsek de şu an bölgemizde yatırım yapmak isteyen bir çok firma yer talep ediyor. Ben İskenderun OSB Başkanıyım ve etrafımızdaki OSB başkanları olarak yer bulamıyoruz. Biz hayırlısıyla Dörtyol Hassa Tünel projesini bekliyoruz, Bir an önce dağın öteki tarafına gidip arsa ve yerlerin yatırımcıya açılmasını bekliyoruz. O’nun için bölge ve oda başkanları olarak alınabilecek her türlü hakları almamız gerekiyor. Bunlar bizleri daha güçlü avantajlı konuma getirebilir. Bu nedenle her türlü girişimde bulunulması gerektiğini de ifade etmek isterim. Ama bunları yaparken de bölgemizdee bizler demir-çelik sektöründe faaliyet gösteriyoruz ve çok şükür tezgahlarımız çalışıyor. Yani üretim yapabiliyoruz, sattığımız mallara müşteri bulabiliyoruz. Daha iyi olabilir mi tabi ki olabilir. Bu tamamen konjektörel bir durum Suriye ve Irak pazarını ildelerken, azalmalarda olan sektörleri irdelememiz lazım. Bunların önü nasıl açılır, bunları tartışabilmemiz lazım. Bu nedenle Suriye demir-çelik yönünden bizim için çok iyi bir Pazar değil. Bizim için Irak çok iyi bir Pazar Irak kapısının düzenlenmesi ve iyileştirilmesi lazım. Sınırda zaman zaman tıkanmalar oluşuyor bu da nakliye fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Bizim bu tür konuları hızlandırabilecek girişimlerde bulunabilirsek daha iyi olacağı kanısındayım” dedi.

Dörtyol ve Erzin’de Narenciye sektörünü Rusya krizi vurdu

Toplantıda Suriye olaylarının yanı sıra Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi nedeniyle Erzin ve Dörtyol bölgesinde narenciye sektörünün çok büyük zararlara uğradığı, narenciyenin iç piyasa çok ucuz fiyata sürüldüğü ve üreticinin ürünlerinin ağaçların dallarında kaldığı belirtilirken, hükümet yetkililerinden konu ile ilgili acil çözüm bulunması çağrısı yapıldı.

Toplantıda oda başkanları ve katılımcılar da görüş ve temennilerde bulundular.

Hatay İş Dünyası Çözüm Buluşması’’ etkinliğinin ikinci toplantısının yapıldığı İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasındaki toplantıya İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İskenderun OSB Başkanı ve MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO yönetim kurulu üyeleri Bülent Seküçoğlu, Necat Özkaya, Gassan Kuran, M.Ali Bulut, HASİAD Başkanı Halit Yağcıoğlu, Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya OSB Başkanı Tahsin Kabaali, Erzin, Dörtyol, Reyhanlı ve Kırıkhan Ticaret Odası başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri oda başkanları ve davetliler katıldılar.

HATAY'IN SORNULARI İTSO DA GÖRÜŞÜLDÜ (6) HATAY'IN SORNULARI İTSO DA GÖRÜŞÜLDÜ (1) HATAAY'IN SORUNLARI İTSO DA GÖRÜŞÜLDÜ0

Önceki İçerikBaşkan Culha , Çevreci belediyeyiz
Sonraki İçerikKırıkhan Tır Garajına Kavuşuyor