Hatay İnanç Turizmi Sempozyumu Düzenlendi

Tarih boyunca farklı inançlara mensup insanların barış içerisinde yaşadığı Hatay’da, inanç mozaiğinin yapı taşları olan bölgede yaşamış büyük şahsiyetlerin tanınması, onlar hakkındaki yüzeysel bilgilerin derinleştirilmesi, geleceğe ışık tutacak hafızasının canlandırılmasıyla, tarihi ve kültürel önemi bilinen Hatay’ın inançlar açısından da ne kadar önemli olduğunun vurgulanması amacıyla Hatay İnanç Turizmi Sempozyumu düzenlendi.

17 Aralık 2015 günü saat 09.30’da Ottoman Otel’de başlayan sempozyuma Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca’nın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları Hakkı Ünal, Mehmet Eriş, Bilal Ölmez, Fehmi Sinan Niyazi, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İlçe Belediye Başkanları, kurum müdürleri, akademisyenler ile diğer ilgililer katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumda Antakya Nakip Cami İmamı Musa Esatoğlu tarafından Kuran-ı Kerim okundu.Hatay İnanç Turizmi (1)

-Hatay, Dünyaya Eşsiz Bir Örnektir-

Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca yaptığı konuşmada Hatay’ın bütün medeniyetlerin, kültürlerin ve inançların kesiştiği; birlikte yaşadığı bir coğrafya olduğunu belirterek ‘’Ben vali olarak kendi makam odamda bir tarafta ezanı dinlerken bir taraftan kiliseden gelen çan sesini dinleyebiliyorum. Bu durum burada yaşayan hiç kimse tarafından yadırganmıyor. Müslüman, Musevi, Hristiyan insanlar aynı yemekte, aynı bayramda, aynı cenazede buluşabiliyor. Bu önemli bir değerdir ve kolay başarılabilecek bir husus da değildir. Bu kültür, anlayış binlerce yıllık beraberliğin, kaynaşmanın bir neticesidir. Dolayısıyla Hatay, dünyaya eşsiz bir örnektir.’’ dedi.

Hatay’ın bu özelliğinin dünyaya yeteri kadar duyurulamadığını düşündüğünü ifade eden Sayın Topaca, ‘’Hatay’ın bu kültürel değerlerinin duyurulması, insanların kaynaşması için turizmi bir vesile olarak gördüğümüzden bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik. Bu sempozyumdan her şeyden önce inandığımız değerler ve saygı duyduğumuz şahsiyetler ile ilgili doğru bilgilere erişmeyi bekliyoruz. Çünkü bu şahsiyetler ile ilgili belli bir standart bilgi yok ne yazık ki. Onun için bu tarihi şahsiyetlerin, inanç ve kültürel değerlerin gerçek anlamı, İslami veya diğer semavi dinler içerisindeki kaynakları ortaya çıksın istiyoruz. Ortaya çıkan bu bilgiler insanlık için aslında güzel bir yol göstericidir, şu anda bu coğrafyada çekilen sıkıntıların çözümünde anahtar olacaktır. İnsanların birbirlerini öldürdüğü, yerinden yurdundan ettiği böyle bir dönemde bu şahsiyetlerin değerli bilgilerine ihtiyaç vardır. İşte tüm bunların ortaya çıkması, dünya barışının ve huzurunun sağlanması için bu sempozyumu düzenledik. Öyle tahmin ediyorum olumlu neticeler alacağız.’’ dedi.

Bu çalışmaların sürekliliğini sağlayacak tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Sayın Topaca, bu hususta Vilayet olarak kararlı bir duruş göstermeye çalışacaklarını; sempozyumun doğru bilgilerin insanlığın hizmetine sunulmasına vesile olmasını ve çıkacak görüşlerin gerek kentimizde, gerekse dünyada barışın, huzurun, sevginin, saygının ve hoşgörünün egemen olmasına katkı yapmasını dilediğini ifade etti.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise gelişmiş ülkelerin Hatay’daki kadar kültürel değere, manevi birikime, tarihsel değere sahip olmadığını belirterek, ‘’ Oralarda insanlar 250 yıllık bir kaleyi bile çok iyi pazarlayabiliyorlar. Bizlerin binlerce yıllık tarihi, medeniyetleri, manevi şahsiyetleri var. Bunları turizm açısından yeteri kadar değerlendiremediğimizi düşünüyorum. Birçok etnik ve farklı inanç grubunun barış içinde yaşadığı ilimizde Suriye ve Irak’taki kardeş kavgalarının etkileri yaşanıyor. Gerek ulusal gerek uluslararası medyada sanki Hatay’da bir savaş varmış izlenimi yaratılıyor. Umarım bu sempozyum bu algının yıkılmasında bir başlangıç olur.’’ şeklinde konuştu.

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ise Hatay’ın coğrafi özelliği, doğal güzelliği ve kültürel önemi dolayısıyla insanlık tarihinin ilk dönemlerinden bu yana kesintisiz olarak çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirterek, ‘’ Hatay tarih boyunca çeşitli dinlerin, inançların bir arada yaşadığı bir coğrafyadır. Toplumun sahip olduğu ortak kültür nedeniyle inanç farklılıkları Hatay’da hiçbir zaman problem olmamıştır. Bu farklılıklar kültürel yapının bir zenginliği olarak kabul edilmiştir. Alternatif turizmin en önemli iki türü inanç ve kültür turizmidir. Özellikle inanç turizminin yılın her ayında yapılabilmesi dolayısıyla ülke açısından ekonomik anlamda önemli bir avantaj olarak gözükmektedir. Bu iki alternatif turizm türünün tüm dünyanın ve özellikle bölgemizin bugün geçmişse göre daha fazla ihtiyacı olduğu, barış ve kardeşlik duygusunun ön plana çıkarılmasına, kültürler ve medeniyetler arasında ilişkilerin geliştirilmesine yapacağı katkının ekonomik katkıdan daha önemli olduğunu düşünüyorum.’’ dedi.

Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci ise yaptığı konuşmada, ‘’Hatay sahip olduğu özelliklerle insanlık tarihinde önemli bir merkezdir. Özellikle dünyadaki ilk mağara kilisesinin, Anadolu’daki ilk cami olan Habib-i Neccar Cami’nin, olimpiyat yarışlarına ev sahipliği yapan stadyumun ilkinin burada olması bizim ne kadar zengin bir kültürel mirasa sahip olduğumuzun birer delilidir. Sadece bunlar değil şu anda dünyanın birçok yerinde kan ve gözyaşlarının aktığı bir süreçte tüm farklı inançların ve kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadığı ilimize tüm dünya insanlarını davet ediyoruz.’’ dedi.

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Prof. Dr. Muammer Gül, Prof. Dr. Muhittin Akgül, Doç. Dr. Faruk Tuncer, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Abay, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sait Sıcak’ın konu ile ilgili tebliğlerini sunması ile devam etti.

Hatay İnanç Turizmi (2) Hatay İnanç Turizmi (3)