Kadın Çiftçiler İle İpekböceği Yetiştiriciliği Projesini Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Hatay İli İçin Sürdürülebilir Bir Kalkınma Modeli: Kadın Çiftçiler ile İpekböceği Yetiştiriciliği ve Buna Bağlı İpek Ürünlerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” Projesinin değerlendirme toplantısı ve sergi programı Anemon Otel’de gerçekleştirildi.

Programa Vali yardımcısı Bilal BOZDEMİR, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet KILINÇ ve Prof. Dr. Veysel EREN, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet KALELİ, İl Müdürümüz Aydın TÜFEKÇİ, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Zeynep ERDOĞAN, Yrd. Doç. Dr. Feryal SÖYLEMEZOĞLU, MKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül KARAKELLE, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet KALKAN, kurum amirleri, Bakanlığımızın projeden sorumlu personelleri, sivil toplum kuruluşları, İlçe Müdürlerimiz ile teknik personelleri ve kadın çiftçiler katıldı.

Vali Yardımcımız Bilal BOZDEMİR yaptığı konuşmada; Hatay ili Defne ve Yayladağı ilçelerindeki gelir seviyesi düşük olan kadın ve genç kızlara ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ve ipeğe dayalı ürün üretimleri konularında eğitim verilerek mesleki vasıf kazandırılarak bu yolla ipekböcekçiliği sektöründe küçük aile işletmelerinde istihdam edilebilirliğini arttırarak, ipekböcekçiliğinin kırsal kalkınma temelli sürdürülebilir bir faaliyet alanı olarak desteklenmesinden memnun olduğunu ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın TÜFEKÇİ ise yaptığı konuşmada: “Yürütülen projemiz ipekböcekçiliğinin yörede korunması, ipek ürünlerinin üretim ve tüketiminin tekrar canlandırılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlamaktadır” dedi.
Koordinasyon ve Tarımsal veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Rehber’in Proje değerlendirme sunumunun ardından İpekböceği Yetiştiriciliği ve Buna Bağlı İpek Ürünlerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesinin tanıtım sinevizyon gösterisi yapıldı.

Screenshot_1 Screenshot_2 Screenshot_3 Screenshot_4

İPEKBÖCEĞİNİN VE İPEKLİ DOKUMANIN ANAVATANI HATAY

Proje kapsamında Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül KARAKELLE koordinatörlüğünde oluşturulan fotoğraf ve ürün sergisinin açılışı yapılarak sergi gezildi.

Segide hakkında bilgi veren Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül KARAKELLE; “Yayladağı ilçesi Çabala ve Gürışık mahallerinde 40 kadın çiftçiye ipekli dokuma ve defne ilçesi Yeşilpınar mahallesinde 14 kursiyere de kozadan yapılan dekoratif ürünler kursu verilmiştir. Çabala ve Gürışık mahallerindeki kadın çiftçilere 2 aylık hızlandırılmış bir kursla ipek dokuma öğretilmiş 40 kadın çifçi çeşitli ebatlarda 200’e yakın şal dokumuşlardır. Ayrıca ipekböceğinin ve ipekli dokumanın anavatanı olan Hatay’da kozaya farklı bir pencereden bakarak sadece dokuma alanında değil ipekböceği kozasından turistik ve hediyelik ürünlerin (Pano, Dekoratif Çiçek, Magnet, Takı Aksesuarları vb.) Tasarımları öğretilerek kadınların hem bir meslek sahibi olmaları hem de ekonomilerine katkı da bulunmaları sağlanmıştır.” dedi.

Proje kapsamında Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül KARAKELLE koordinatörlüğünde kursiyerlerin hazırlanmış olduğu sergi katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.