BAŞKAN SAVAŞ: HATAY TEMİZ İÇME SUYUNA KAVUŞACAK

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş 24 Kasım Salı günü Radyo Viva’da Özay Şendir’in hazırlayıp sunduğu ‘’Özay Şendir ile İnce Ayar’’ adlı programın canlı yayın konuğu oldu.
Özay Şendir’in Hatay’da içilebilir su durumuna dair sorularını yanıtlayan Savaş, Hatay’ın yıllardır ihmal edilen altyapı sorunuyla ilgili bilinmeyenleri anlattı.
Başkan Savaş, “Hatay’daki 1606 numunenin 369’u ve 580 deponun 500’ü içilemeyecek durumda. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji benim uzmanlık alanım. Bunları bildiğim halde insanlarla paylaşmazsam ve yatırım yapmazsam belediye başkanlığı yapıyor olmamın bir anlamı olmaz. Biz buraya bekçi olarak gelmedik. Hem halkımızı uyaracağız hem onlarla olup biteni paylaşacağız hem de onlarla birlikte şehri kalkındıracağız. Allah’ın bildiğini kuldan saklayamayız” dedi.
Savaş,” Yıllardır ihmal edilmiş bir altyapımız var”
Programda Hatay’ın yıllardır kimsenin elini bile sürmediği asbestli boruların insan sağlığını ciddi oranda tehdit ettiğine dikkat çeken Savaş,”Yıllardır ihmal edilmiş bir altyapımız var. Ortalama 50 yıllık bir boru sistemimiz var. Ve eski boruların hemen hemen hepsi asbestli. Ve biliyorsunuz ki asbest akciğer kanserine neden oluyor. İçtiğimiz suların çok büyük bir kısmına kanalizasyon karışıyor. İçerisinde arsenik bile var. Bu testleri ben yapmıyorum. Bu testlerin tümü Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Laboratuarları’nın Ekim ayı verileridir” açıklamasında bulundu.
“ Hatay temiz içme suyuna kavuşacak”
Hatay’ın tüm ilçelerine temiz içme suyu getirmek için seferber olduklarını ifade eden Başkan Savaş, “Biz insanlarla doğruları paylaşacağız. Ve eksiklikleri gidermek için de elimizden geleni yapacağız. 4 ilçemizde içme suyu şebekelerini değiştirmeye başladık. 2 tane irsale hattını değiştiriyoruz. Antakya’ya gelen irsale hatlarının ihalesini başlattık. Ve şu anda da 5 ilçemizin içme suyu ihalesi hazır. Biz 19 aydır büyükşehir statüsünde çalışmamıza rağmen Hatay’daki içme suyu şebekesi, arıtma tesisi, kanalizasyon konusunda önemli adımlar attık. Şu anda Büyükşehir statüsüne yeni ulaşan bütün illerimizden daha öndeyiz. 2017 yılı sonunda ilçelerimizde sorunlu su kalmayacak. Depoların, asbestli boruların ve kanalizasyon karışan boruların hepsini yeniliyoruz. Borular gerilime ve tansiyona dayanamıyor ve çeşitli yerlerden patlak verebiliyor. Bunların bakım ve onarım masrafları da oldukça yüksek. Bu nedenle biz iki yıl içerisinde bütün ilçelerimizin içme suyu hatlarını yenileyeceğiz. Bu durum halkımızı karamsarlığa sürüklemesin. Bilsinler, bilinçli olsunlar ve bu süreçte bizim yanımızda dursunlar” şeklinde konuştu.