Nihal Atakaş Cami’nin Temeli Atıldı

13 Kasım 2015 Cuma günü saat 14.30’da gerçekleşen temel atma törenine Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca’nın yanı sıra Ticaret ve Sanayi Eski Bakanı Mehmet Dönen, Eski Hatay Valileri Abdulkadir Sarı ve Zeki Şanal, Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, Eski Milletvekili M. Ali Bilici, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, İlçe Kaymakamları, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Başdanışmanı Ahmet Karayiğit, Diyanet İşleri Başkanlığı Destek Hizmetler Genel Başkanı Murat Alkan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kent Genel Müdürü Vedat Gürgen, Diyanet İşleri Başkanlığı Vakıflar Emlak Genel Müdürü Mehmet Eryiç, Kıbrıs Ekonomi Bakanı Sunat Atun, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İlçe Belediye Başkanları, İşadamı Recep Atakaş ve Eşi Nihal Atakaş, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye Sosyal Tesisi’nde gerçekleştirilen protokol imza töreninin ardından, bu eserin ilçemize kazandırılmasından dolayı katkıları olan Atakaş ailesine plaket takdim edildi ve daha sonra protokol üyeleri ile misafirler tören alanına geçtiler.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Nihal Atakaş Cami inşaatının temel atma töreninde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Cami İmamı Mehmet Bilir tarafından Kuran-ı Kerim okundu.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, İskenderun’un geçmişten günümüze hızla büyüyen, gelişen kentlerimizden birisi olduğuna ifade ederek, ‘’ Çeşitli ortamlarda vatandaşlarımızla bir araya geldiğimiz zaman cami yapılması şeklinde talepler aldık. 7-8 ay önce bu çerçevede hayırsever işadamlarımızla bir toplantı yaptık. Orada İskenderun’a beş tane cami yapılması konusunda karar aldık. Bir tanesi şu an temelini atmak üzere toplandığımız Nihal Atakaş Cami’ydi. Recep Atakaş çok hızlı davrandı bu konuda. Bu caminin 1–1,5 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.’’ dedi.

İkinci caminin de Tosyalı Aile Sağlığı Merkezi’nin orada Tosyalı Ailesi tarafından yapılacağını belirten Sayın Topaca, ‘’Bu caminin proje aşamasının son kısmına gelindi. Yakın bir zamanda o da başlayacak. Üçüncüsü camimiz ise hemşehrilerimizin üniversite cami olarak adlandıracağı, bizim merkez cami diye düşündüğümüz, üniversitenin girişinde yapacağımız, yaklaşık 10 bin kişilik bir camidir. Bu projenin de bir an önce başlayıp kısa sürede bitirileceğini umuyorum. Dördüncüsünü Tedaş binasının olduğu yerde yapmayı düşünüyoruz ve çalışmalar devam ediyor. Beşincisini ise de karayolları arazi üzerinde yapmayı planlıyoruz. Bunlar kentimizin süsü, kimliği olacak eserlerdir. Dünyanın birçok kentinde o kente ait belli semboller vardır. Bizim de kentimizde inşallah bu eser bir sembol olacaktır. Bu camiyi konumu itibariyle özellikle önemsiyoruz. Kentimize, ülkemize örnek olacak bir güzellikte olmasını arzu ediyoruz. Bu anlamda hiçbir şey esirgemeyen Recep Atakaş’a şükranlarımı sunuyorum.’’ dedi.

İnsanların ibadet edeceği mekanları yapmak, insanların yararlanacağı hizmetleri yapmak ancak Cenab-ı Hakk’ın sevdiği kullarına nasip olduğunu belirten Sayın Topaca, ‘’ Atalarımızdan aldığımız vakıf kültürünün, yardımlaşma ve hayır kültürünün örneğini burada yaşıyoruz. Bu caminin planlanmasında, geçen süreç içerisinde emeğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum.’’ dedi.

Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ise yaptığı konuşmada İskenderun’un her gün biraz daha güzelleştiğini ifade ederek, ‘’İskenderun çok önemli eserlerle nakış nakış işlenmeye devam ediyor. İskenderun’un yıllardır göz ardı edilen sorunlarına çözüm üretmede çok önemli başarılara imza attık. İskenderun’un yarını için herkes üzerine düşen sorumlulukları yerine getiriyor. İskenderun’u, Türkiye’nin ticaret merkezi yapma hayalimize her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. İskenderun’un bu denli ilerlemesinde emeği geçen başta hayırseverlerimiz olmak üzere herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Nihal Hanım’ın adı verilen camimiz de inşallah en kısa sürede açılışını yapar ve ilk namazı bizlere de nasip olur.’’ dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanı Murat Alkan ise yaptığı konuşmada, ‘’Kuran-ı Kerim cami inşa edenleri öyle bir tarif eder ki o tarifi başka yerde bulma imkânımız yoktur. Allah’a iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekatı tam veren ve Allah’tan başka hiçbir şeyden korkmayan kişiler ancak onlar yapar der. Bu anlamda bu vasfa nail olduğuna inandığım ve henüz yeni tanıdığım ancak gıyabında çok şey duyduğum hayır sahibi Recep Atakaş’a ve onun eşi hanımefendiye hususi şükranlarımı sunuyor ve bu güzel çalışmanın diğer hayırsever insanlara örnek olmasını diliyorum.’’ dedi.

Ezelden beri İskenderun Sahili’ne bir cami yapmak istediğini belirten İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, ‘’ Sayın Cumhurbaşkanımıza böyle bir fikrimiz olduğunu söyledim. Kendisi bize bu projeyi gönderdi. Bugün burada yıllardır özlemini çektiğimiz hassas bir husus için toplandık. Gayemiz öncelikle bu güzide şehrimizin gerdanlığına muhteşem bir kolye takmak. Hem şehrin vitrinini değiştirecek hem de bu bölgenin eksikliğini giderecek bu eseri inşallah çok kısa bir zamanda bitireceğiz.’’ şeklinde konuştu.

Birkaç yıldan bu yana eşi Nihal Hanımla bir cami yaptırmayı düşündüklerini ifade eden Hayırsever İşadamı Recep Atakaş ise yaptığı konuşmada, ‘’ Camiler toplumsal dayanışmanın ve bütünleşmenin sağlandığını; birlik, beraberlik, sevgi, saygı ve hoşgörü ruhunun kazandırıldığı; dini bilgilerin, güzel ahlakın, doğruluğun ve dürüstlüğün öğretildiği kutsal mekânlardır. Camiler sadece ibadet edilen bir yer değil; Müslümanların dertleştiği, konuşup halleştiği, problemlerine çarelerin bulunduğu bir mabettir.’’ dedi.

Nihal Atakaş Cami’nin bir taraftan Selçuklu Mimarisinin izlerini taşırken bir taraftan da Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu modern Türkiye Cumhuriyeti’nin yenilikçi çizgisini de içinde barındırdığını ifade eden Atakaş, 2500-3000 kişinin rahatlıkla ibadet edebileceği Nihal Atakaş Cami’nin tamamlandığında, tıpkı bir gerdanlık gibi İskenderun Sahili’ne güzellik katacağını düşündüğünü belirtti.

Konuşmaların ardından Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu tarafından yapılan dualar ve kesilen kurbanlar eşliğinde Sayın Valimiz protokol üyeleriyle birlikte butona basarak İskenderun’un simgesi olacak projenin ilk harcını döktüler.

Screenshot_1 Screenshot_2 Screenshot_3 12241398_1699525946943604_2142005610614981308_n