Op. Dr. L. Tugay SEKÜÇOĞLU: “MEME ONARIMI BİR İHTİYAÇ”

Kadınlarda görülen kanser türlerinden en yaygın olanı meme kanserinin, kadının üzerinde yaratmış olduğu psikolojik etkilerden söz eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tugay Seküçoğlu, kanser nedeniyle kaybedilen memenin cerrahi operasyonla tekrar kazandırabileceğini belirtti.
Meme onarım ameliyatlarının, tıpta yaşanan gelişmelerle birlikte daha fazla önem kazandığını söyleyen Op. Dr. L. Tugay Seküçoğlu, “Bir kadının hayatı boyunca yaşayabileceği en büyük travmalardan biri, meme kaybıdır. Meme kaybı sonrası kadınlarda hastalığın tekrarlamasına ilişkin endişeler, depresyon, cinsel isteksizlik ve beden algısında bozulma gibi bir takım problemler yaşanabilmektedir. Fakat meme onarımı; hastaların ruhsal durumunu da olumlu olarak etkileyerek, hastalıkla daha iyi mücadele etmelerine yardımcı oluyor. Günümüzde tıptaki gelişmeler ve estetik ve plastik cerrahinin sağladığı olanaklarla, hastalar artık doğala çok yakın bir memeye kavuşabiliyor. Memesi alınan kadınlarda meme onarımı, çoğu hasta için adeta hayata yeni bir başlangıç bile denebilir. Bunun sonucunda da hastaların yeni bir memeye sahip olma talepleri artmakta ve meme onarımı ameliyatları gittikçe önem kazanmaktadır” açıklamasında bulundu.

“Meme onarım ameliyatı kanser tedavisini geciktirmez”
Meme onarımının zamanlama olarak, mastektomi (memenin alınması) ameliyatı esnasında yapılabileceği gibi, ameliyat sonrası kanser tedavisini tamamlayan hastalarda da yapılabildiğini ifade eden Seküçoğlu, “Mastektomi ameliyatı ile eş zamanlı meme onarımı yapılan hastaların, kanser tedavilerini almalarında hiç bir engel yoktur. Başka bir deyişle bu ameliyatın kanserin tedavisini geciktirmesi söz konusu değildir. Eş zamanlı da olsa, geç dönemde de olsa yeni oluşturacağımız memeyi; bazen sadece hastanın kendi dokularını, bazen sadece silikon protezleri, bazı durumlarda da her ikisini birden kullanarak yapıyoruz. Bunların hepsinin birbirinden üstün ve zayıf oldukları yönleri vardır” şeklinde konuştu.

“Kaybedilen memeyi onarıyoruz”
Meme onarım ameliyatından sonraki tedavi sürecinden söz eden Op. Dr. Seküçoğlu, “Son zamanlarda popülaritesi artmakta olan uygulama, doku genişletici ve silikon protezler ile yapılan iki aşamalı meme onarımıdır. Bu uygulamada meme, genel cerrahi ekibi tarafından alınıp temizlendiği esnada, plastik cerrahlar tarafından göğüs kasının altında bir cep hazırlanıyor ve doku genişletici denilen sönmüş bir balona benzer silikon protez bu alana yerleştiriliyor. Operasyonun ilk aşaması, burada sona eriyor. Ardından yaklaşık 3 aylık bir sürede bu balon içine sıvı verilerek şişiriliyor ve bu sayede, göğüs ön duvarı üzerindeki doku genişletilmiş oluyor. Yeterince doku kazanıldığında, ikinci bir ameliyatla bu balon çıkartılıyor ve genişlemiş olan boşluğa istenilen büyüklükte kalıcı silikon protez yerleştiriliyor. Unutulmamalıdır ki erken teşhis; hem kanser tedavisinde, hem de meme onarımında önemli rol oynar” dedi.

tugay s.

Önceki İçerikMEME KORUYUCU CERRAHİ, ERKEN TEŞHİSLE GERÇEKLEŞİR
Sonraki İçerikBaşkan Mithat Nehir’den Kutlama Mesajı