SAHİL VE DENİZLER ARTIK DAHA TEMİZ

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının 1 Haziran 2015 tarihinde başlattığı deniz ve sahil çalışmaları 1 Ekim itibariyle sona erdi. Sahil temizliği işinde kullanılan iki adet traktör ile 50 personelin çalışmaları sona ererken iki deniz temizleme teknesi iki aya kadar çalışmalarına devam edecek.
Daha önce ki yıllarda da benzer bir çalışmalar farklı kurumlar tarafından yürütülmüş fakat istenen sonuçlar elde edilememişti. Gerek Asi Nehrinin şehir merkezinden taşıyıp denize bıraktığı, gerek denizin açıklarında seyreden gemilerin attığı ve yaz aylarında denize girmek için gelen insanların bıraktığı çöplerle yıl boyu yoğun bir kirliliğe maruz kalan deniz ve sahillerimiz de kapsamlı ve sonuç alıcı bir temizlik çalışması Hatay halkının uzun yıllardır talep ettiği ve beklediği bir durumdu. İş başına gelirken Hatay halkına yaşanabilir bir kent sözü veren Başkan Lütfü Savaş verdiği sözlere sadık kalarak vatandaşın hiçbir talebine kayıtsız kalmadığı gibi deniz ve sahil temizliği konusunda da gerekli talimatları vererek üstüne düşeni yaptı. Başkan Lütfü Savaş’tan aldığı talimatlar sonrası işe konulan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, kendi sorumluluğunda bulunan deniz ve sahillerimizde geniş bir çalışma başlattı. Sahiller iki traktör ve 50 personel tarafından hafta sonu dâhil temizlenirken denizlerde de iki deniz temizleme teknesi durmadan çalıştı. Yürütülen bu çalışmalar sonrası deniz ve sahillerimiz de gözle görülür bir temizlik ve iyileşme görülürken Hatay halkı bu durumu memnuniyetle karşıladı. Her fırsatta başkan Lütfü Savaş’a ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na teşekkürlerini ileten vatandaşlar bu yaz temiz denizde yüzdü, çöplerden arındırılmış sahilleri kullandı.

1 2 3
Erzin’den Samandağ Meydan Köyü’ne kadar 186 km uzunluğunda olan sahil şeridinde yapılan çalışmalar sadece insanlara değil aynı zamanda deniz canlılarına da yaradı. Her yıl yumurta bırakmak için Samandağ sahilini kullanan binlerce caretta caretta ve chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağası) deniz ve sahillerin daha temiz olması nedeniyle yumurtalarını daha rahat bırakırken binlerce yavru da daha temiz denizle buluştu. Bu yıl yürütülen çalışmalar sonrası deniz ve sahillerimizin artık eskisine göre daha temiz olduğu halkın da takdir ettiği bir doğru iken gelecek yıl yürütülecek çalışmalar şimdiden planlanıyor. Önümüzde ki yıl edinilen deneyimle beraber çalışma süresini de uzatmayı planlayan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yapılacak çalışmadan daha çok verim almayı amaçlıyor. Bu yıl yapılan çalışmalarda deniz ve sahillerin yanı sıra halkın piknik yapmak için yoğun olarak kullandığı ağaçlığın altını da temizleyen Daire Başkanlığı personeli, Meydan Köyün de bulunan ve aracın giremediği yerlerde toplanan çöpleri ise denizden bot yardımıyla alarak çöp kamyonuna taşıdı. Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolgun “ Hatay’da deniz ve sahillerimizin kapsamlı bir temizlik çalışmasına duyduğu ihtiyaç uzun yıllar herkes tarafından dile getirilen bir durumdu. Bizde Başkanımız Lütfü Savaş’tan aldığımız talimat doğrultusunda bu yıl böyle bir girişimde bulunarak temizlik çalışmasına giriştik. Yürüttüğümüz çalışmalar sonrası deniz ve sahillerimizde ki temizlik gözle görülür bir şekilde sağlandı. Halkımızdan yoğun olarak teşekkür mesajları ulaşıyor bizlere. Bizlerde Hatay halkının temiz, sağlıklı yaşanası bir çevre ve deniz hak ettiğini düşünüyor ve bunun için var gücümüzle çalışacağımızı ifade ediyoruz. Deniz ve sahil temizlik çalışmaları bu yıl sona erdi fakat önümüzde ki yıl çalışma süresini daha da uzatarak daha kapsamlı bir çalışma ile en başta dediğimiz “mavi deniz temiz bir sahil” sloganımızı gerçeğe dönüştürme yolunda ilerleyeceğiz” dedi.

Önceki İçerikİskenderun Belediye Meclisi Yoğun Gündem Maddeleriyle Toplandı
Sonraki İçerikKIZKALESİ YEREL MEDYA ÖDÜLLERİNE HATAY DAMGASI