‘Sokakta Satranç Var’ projesini hayata geçti

Arsuz Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türkiye Satranç Federasyonu(TSF) ve Hatay Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün işbirliğiyle bu yıl Arsuz’da ikincisi düzenlenen ve dört gün süren Türkiye Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası kıyasıya mücadelenin ardından sona erdi. 21 ilden 117 sporcunun yarıştığı Türkiye Hızlı Satranç Şampiyonası’nda açık kategoride Cankut Emiroğlu, 16 yaş ve altı kategorisinde ise yine geçen yılın şampiyonu Önder Perçin şampiyon olurken, Türkiye Yıldırım Satranç Şampiyonası’nda ise şampiyonluğunu ilan eden isim Denizcan Temizkan oldu.
Arsuz Uluçınar Gençlik Kampı’nda düzenlenen törene Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve eşi Selda Culha, Türkiye Satranç Federasyonu(TSF) Başkanı Gülkız Tülay, Hatay Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemil Şensöz, Arsuz Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Oğuzhan Kılınç, Türkiye Satranç Federasyonu Hatay İl Temsilcisi ve Eğitim Kurulu Üyesi Sultan Daban, şampiyona sponsoru hayırsever işadamı Mişel İlbasan ve eşi Tatyana İlbasan, belediye meclis üyeleri, veliler ile birlikte turnuvada görev alan antrenörler, gözlemciler ve hakemler katıldı.

1

‘Sokakta Satranç Var’ projesi Türkiye’de ilk kez Arsuz’da
Hatay Satranç İl Temsilcisi Sultan Daban, açılış konuşmasına Türkiye Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası’nın yanı sıra, Türkiye’de ilk kez “Sokakta Satranç Var” projesinin Arsuz sokaklarında hayat bulmasına imkân tanıyan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’ya teşekkür ederek başladı. Arsuz’da satranç sevgisinin sokağa taştığı ve oldukça renkli görüntülerin yaşandığı ‘Sokakta Satranç Var’ etkinliğiyle, satranç sporuna duyulan ilginin gözler önüne serildiğini söyleyen Daban, 7’den 77’ye her yaş grubunu sokaklarda satrançla buluşturan etkinliğin Hatay’ın tüm ilçelerinde yapılacağını dile getirdi.

“Arsuz, Türkiye satrancı için çok önemli”
Hatay’ın satranç sporunda lokomotif illerin başında geldiğini söyleyen TSF Başkanı Gülkız Tülay ise, “Arsuz’da harika bir Türkiye şampiyonasını tamamlandık. TSF olarak Hatay’daki her organizasyonda, her turnuvada canla başla bulunmak istiyorum. Bölgenin insanıyım ama, Hatay ve daha sonrasında gelişen Arsuz, Türkiye satrancı için çok önemli. Bu yıl ikinci kez yapılan şampiyonanın uzun yıllar daha burada yapılacağına inanıyorum. Evet, yerel yönetimlerin en önemli görevleri ve vizyonlarından biri de bu tür aktivitelerde yer almasıdır. Arsuz Belediye Başkanımız Sayın Nazım Culha da bunu fazlasıyla yapıyorlar. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. İnanıyorum ki; Hatay satrancı bu ekiple daha ileriye taşınacaktır. Katılan herkesin çok memnun olduğu ve bundan sonrada devam etmesini arzu ettiği bir şampiyonada emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederim” dedi.

“Sokakta satranç var” kentin dokusuna yakıştı”
“Gönüllerin başkanı, hizmet adamı” anonsu ile konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edilen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ise şampiyonanın takım çalışmasının, ekip ruhunun, centilmenliğin ve başarmanın önemini gözler önüne serdiğini belirterek, “Çok ciddi bir organizasyonun ilçemizde başarıyla tamamlanmasının sevincini yaşıyoruz. Bu takibi bir ekip çalışmasıdır. Özellikle Türkiye Satranç Federasyonu Başkanımız, Hatay Satranç İl Temsilcimiz ve Hatay Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün çok ciddi katkıları var. Arsuz Belediyesi olarak, sadece altyapı – üstyapı yapma mantığıyla hareket etmiyoruz. Sosyal, kültürel ve sportif her türlü katkının da içinde olmaya özen gösteriyoruz. Satranç da, zekayı geliştiren, hızlı hareket etmeye ve düşünmeye teşvik eden bir spor. Türkiye Satranç Federasyonu’nun satrancı sokaklara taşıyan yepyeni projesi “Sokakta Satranç Var!” Projesi Türkiye’de ilk defa ilçemiz Arsuz’da hayata geçti. Bununda gururunu yaşıyoruz. Bir proje kentin dokusuna ancak bu kadar yakışır. Bu proje şehrimize çok yakıştı. Ben sizlere teşekkür ediyorum. Satranç adına daha çok güzel çalışmalar yapacağız. Geleneksel olarak gerçekleştireceğimiz turnuva da her yıl daha profesyonelleşerek ve gelişerek yapılıyor. Bu yıl geçen yıldan daha iyi bir şampiyona gerçekleştirdik, önümüzdeki yıl daha da iyi olacağına yürekten inanıyorum. Şampiyonada ter döken ve beyin yoran sporcular ve aileleri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi

“Hatay, satrançta zirvede”
Hatay Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemil Şensöz de il genelindeki lisanslı sporcu sayısında satranç sporunun zirvede olduğunu belirterek, “ İl Gençlik Hizmetleri Müdürlükleri olarak spor faaliyetlerini artırmak ve gençleri fiziki ve mental açıdan sağlıklı bir yapıya kavuşturmak en önemli görevlerimizden biri. Bu turnuvada sporcularımız hem yarıştılar, hem 4 gün içinde önemli dostluklar kurdular. Şampiyonanın bu açıdan da faydalı olduğunu düşünüyorum. Evet, bütün branşlarda faaliyet göstereceğiz ama göreve başladığımda, ‘Hatay’ı 5 branşta zirveye nasıl taşırız?’ diye hedef koymuştum. İtirafta bulunayım; bu 5 branş arasında satranç yoktu. Ancak lisanslı sporcu sayısına baktığımda ise satrancın zirveye oturduğunu gördüm” derken, Satranç Hatay İl Temsilcisi Sultan Daban’dan Hatay’daki lisanslı satranç sporcu sayısını artırmak için söz istedi.
Sultan Daban da Hatay’da 8 ayda lisanslı satranç sporcu sayısını 45 bine yükselteceğinin sözünü verirken, TSF Başkanı Gülkız Tülay da bu sayının takipçisi olacağını ifade etti.

Desteğe teşekkür plaketleri
Yapılan konuşmaların ardından, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay, şampiyonaya desteklerinden dolayı Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’ya, Hatay Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemil Şensöz’e ve şampiyona sponsoru işadamı Mişel İlbasan’a teşekkür plaketi sundu.
Daha sonra şampiyonada her iki kategoride de ilk üçe giren sporculara madalya ve kupaları ile ilk on sırada tamamlayan sporculara ödülleri törenle takdim edildi.

IMG_2128 Gülkız tülay - mişel ilbasan