AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE MÜCADELE EDİLMELİ

Serbest Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi emekli İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Coşkun narenciye üreticilerini Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele etmeleri konusunda uyardı.
Serbest Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Müdürü Mehmet Coşkun; “Akdeniz Meyve Sineği Ülkemiz Turunçgil ihracatını olumsuz yönde etkileyen en önemli zararlıdır. İhracat esnasında bu zararlı tarafından zarar görmüş tek bir meyve bütün ürünlerin geri dönmesine sebep olmaktadır.” dedi.
Serbest Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi emekli İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Coşkun yap-tığı açıklamada; “Akdeniz Meyve Sineği Ülkemiz turunçgil ihracatını olumsuz yönde etkileyen en önemli zararlıdır. İhracat esnasında bu zararlı tarafından zarar görmüş tek bir meyve bütün ürünün geri dönmesine sebep olmaktadır. Akdeniz meyve sineği başta turunçgiller olmak üzere (ekşi limon hariç) şeftali, kayısı, Trabzon hurması, incir, avakado, elam, nar gibi 200’den fazla bitkide zarar oluşturan ciddi bir zararlıdır.

MC 010
Sıcaklığın 16 C°’nin üzerine çıkması ile kayısı, Trabzon hurması ve incirden başlayarak turunçgillerin olgunlaşma dönemine kadar yaşamını devam ettirir. Zararlının larvaları meyvenin etli kısmında beslenerek çürümeye sebep olur. Zarar görmüş meyveler yumurta konulan yerden başlamak suretiyle erkenden sararır, dökülür, önemli meyve kaybına neden olur. Kültürel mücadelede konukçu bitkilerin bahçe içerisinde ve kenarında olmaması gerekir. Zarar gören meyvelerin toplanıp, 40-50 cm’lik çukurlara gömülmesi gerekir.
Zararlı ile mücadeleye başlama zamanı önemlidir. Erkenci çeşitlerde veya karışık bahçelerde ağustos ayının ikinci yarısında diğer çeşitlerde eylül ayının başında içinde cezbedici Feromon tuzaklar asılarak, bahçede zararlının durumu kontrol edilir. Bu arada meyvelerin de renk dönüşümüne bakılır. Günlük sıcaklık 16 C° altına düşene kadar mücadeleye devam edilir. Zararlı ile mücadelede kaplama, ilaçlama yapılmaz, zehirli yem ile kısmi dal mücadelesidir. Ağaçların güneydoğu kısımlarında 1-2 m’lik alanın meyveli dallarına atılır. Sırada bir dolu bir boş şekilde mücadele yapılır. İkinci ilaçlamada birinci atılanlar atlanır, ikincilere atılır.” dedi.

portakalin-faydalari