Reflü hastalığının belirtileri nelerdir

Mide ile ilgili çok sayıda insanın her gün çeşitli sorunlar yaşıyor. Peki midedeki rahatsızlığın reflü olup olmadığını nasıl anlarsınız?

· Aşırı geğirme

· Sırt ağrısı

· Sırtta batma hissi

· Göğüs ağrısı

· Göğüste yanma (kalpte yanma veya ‘’heartburn’’ olarak tanımlanan his)

· Çarpıntı

· Hazımsızlık

· Kusma

· Ağıza acı ve ekşi su gelmesi

· Ağız kokusu

· Kronik sinüzit

· Karın üst tarafında (epigastrium) ağrı

· Boğazda yanma hissi

· Boğaz ağrısı

· Dişlerde aşınma

· Yutma güçlüğü

· Horlama

· Uyku apne sendromu

· Uyku bozuklukları

· Geceleri boğulma hissi

· Aşırı salya gelmesi

· Ses kısıklığı

· Astım

· Zatürre (pnömoni)

Bu belirtilerin ‘’haftada iki kezden’’ daha sık olması; reflü hastalığı olarak tanımlanır. Reflü hastaları çoğunlukla Kulak Burun Boğaz Hastalıkları hekimlerine başvurup “kronik farenjit” veya ‘’kronik sinüzit’’ tanıları alabilirler. Benzer şekilde reflü hastalarının; göğüs ağrısı, çarpıntı, uyku apnesi vb. yakınmalar ile Kardiyoloji, Dahiliye ve Göğüs Hastalıkları uzmanlarına başvurdukları gözlenmektedir.

Reflü hastalarında solunum yakınmaları neden olur?

Reflü hastalarında solunum yakınmalarının ortaya çıkması ile ilgili iki ayrı teori vardır. Birincisi, mide içeriğinin mikroaspirasyon denilen yöntem veya küçük porsiyonlar halinde bronş ve akciğerlere kaçması ve diğeri ise yemek borusunun alt ucunda biriken gıda artıklarının vagus refleksi adı verilen mekanizma ile bronşlarda kasılma (bronkokonstrüksiyon) yaparak, gıdaların mideden solunum yoluna geri tepmesine neden olmalarıdır.

Mide fıtığı dışarıdan gözle görülebilir mi?

Mide fıtığı iç organları ilgilendiren bir sorun olduğundan göbek, kasık, uyluk fıtıkları gibi gözle görülemez.

Mide fıtığı veya reflü için hatırlanmasında yarar olan noktalar!

Göğüste yanma ve ağıza ekşi su gelmesinin, mide fıtığı veya reflü hastalığının en sık görülen belirtisi olduğu hatırlanmalıdır. Haftada iki kez veya daha sık olarak bu belirtilerin olması durumunda muhtemelen mide fıtığı veya reflü hastalığı vardır.
Boğazda kuruma, yutma güçlüğü, gıdaların takılma hissi, ağızda yanma ve göğüste ağrı mide fıtığı veya reflü hastalığının belirtileri olabilir.
Bebek ve çocuklarda mide fıtığı veya reflü hastalığı; kusma, öksürük ile görülebilir. Bu tür bir durumda Çocuk Hastalıkları Uzmanı’na başvurulmalıdır.
Mide fıtığı veya reflü hastalığı varlığında yaşam şeklinde değişiklikler, doktorunuz tarafından sıklıkla önerilecektir. Ancak, bazı durumlarda ek olarak ilaç tedavisinin gerekebileceği bilinmelidir.

refluX-(1)(1)

Önceki İçerikAltın Vadi Resıdence Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı
Sonraki İçerikRAMAZAN BAYRAMI KUTLAMA MESAJI