1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

Türkiye’nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu Türk Denizciliği’nin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önem taşımakta ve 89 yıldan bu yana da ülkemizde 1 Temmuz tarihi “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra denizlerdeki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticarette hâkimiyeti son bulmuştur. Kabotaj Kanunu, denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Üç yanı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek denizciliğe gereken önem ve önceliği vermek, denizin nimetlerinden yararlanmak ve bu alanda rekabet gücümüzü yükseltmek, dünyada etkinliğimizi ve varlığımızı daha da arttıracaktır.
Kabotaj Yasası’na göre, Türkiye kıyılarında ve ülkemiz limanlarında her türlü denizcilik faaliyetleri, Türk Bayrağı asılmak suretiyle yerine getirilmektedir. Bu yasa doğrultusunda, üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip ülkemizin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden bu konumunu denizciliğimiz açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Büyük Önderimiz Atatürk’ün “Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız” sözünü kendimize rehber edinerek, denizcilik sektörünün gelişmesi için üstün çaba göstermeliyiz.
Bir deniz ve sahil kenti olarak, bu çabaya Akdeniz’in en büyük limanı olan İskenderun Limanımız, İskelelerimiz, Balıkçı Barınaklarımız ve mevcut deniz kuvvetlerimizle potansiyelimizin daha da üstünde katkı koymaktayız. Ayrıca mevcut limanımızın daha da büyütülmesine yönelik tasarlanan projeler ile deniz ticaretinin daha iyi yerlere gelmesi için çalışmalar yapmaktayız.

Bu duygu ve düşüncelerle; Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Tüm deniz şehitlerimizi bir kez daha minnet ve saygıyla anarken, denizcilik sektörünün gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize içten selamlarımı iletiyor, başarılarının devamını diliyorum.

H.Hasan ÖZYİĞİT
İskenderun Kaymakamı

Önceki İçerikKUAFÖR HASAN KESKİN BAŞARILARA DOYMUYOR
Sonraki İçerikAtık piller toplanarak, duyarlı hareket edilmeli