İskenderun Gelişim Hastanesinde Bel fıtığında lazerli epiduroskopi yöntemi

Bel fıtığında lazerli epiduroskopi yöntemi

Günümüz sağlık problemleri arasında yer alan bel fıtığının, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Gözcü, lazerli epiduroskopi yöntemiyle bel fıtığı tedavisinin mümkün olduğunu belirtti. Özellikle fizik tedavi uygulamaları ve ilaç tedavilerinden fayda görmeyen hastalarda Epiduroskopi Yöntemini tedavi amaçlı uyguladıklarını ifade eden Op. Dr. Selçuk Gözcü, ayrıca tanı amaçlı uyguladıkları yöntemle de başarılı sonuçlar aldıklarını söyledi.

“Epiduroskopi uyguladığımız en ideal yöntem”

Lazerli epiduroskopik yöntem ile ilgili bilgiler veren Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Gözcü, “Kuyruk sokumundan bir kateter yardımıyla, bel fıtıklarına ve sinir sıkışmalarına müdahale etmeyi sağlayan epiduroskopide; mikro kamera, lazer ve enjeksiyon portu bulunmaktadır. Ucu her yöne kıvrılabilen fiberoptik endoskopla, bel bölgesindeki anatomi ayrıntılı olarak görüntülenerek, video kamera sistemi ile değerlendirme yapılır. Epiduroskopide fıtıklara lazer uygulanarak, onların küçülmeleri, yapışıklıkların mekanik olarak temizlenmesi sağlanır ve sinir sıkışmaları düzeltilir.

Mikrocerrahi gerektirecek kadar büyük olmayan, fakat inatçı bel ve bacak ağrılarına neden olan bel fıtığı, omurga darlığı ve sinir sıkışmalarında uygulanan epiduroskopi, en son geliştirilen ve en ideal yöntem olarak düşünülmektedir. Ayrıca önceden bel bölgesinden ameliyat olmuş, fakat şikâyetleri geçmemiş ya da azalmamış hastalar da, epiduroskopiden yarar görmektedir. Çünkü hastalardaki yapışıklıklar epiduroskopi ile açılır ve gerekli ilaçlar tam olarak gerekli bölgelere verilerek ameliyatın olumsuz etkileri giderilir” açıklamasında bulundu.

“İşlem yarım saat sürmektedir”

Epiduroskopik işlemi, 3 milimetre boyundaki bir açıklıktan girerek uyguladıklarını belirten Op. Dr. Selçuk Gözcü, “Epiduroskopide yara, dikiş, pansuman gibi durumların söz konusu olmadığı gibi, lokal anestezi altında hasta uyanıkken yapılır ve sadece bir girişimle, bütün bel bölgesine ve fıtıklara müdahale edilebilir. Epiduroskopi işlemi ayrıntılı görüntüleme sağlayarak tanıyı netleştirir ve hastanın mevcut sorunları ile ilgili kesinlik sağlar. Epiduroskopi yaklaşık 30 dakika sürer. Epiduroskopide sadece fleksible fiberoptik endoskop kullanıldığından, sinir ve damar yaralanma riski neredeyse yoktur. Epiduroskopik girişimden dört saat sonra hasta yürüyebilmekte ve normal hayatına dönebilmektedir” dedi.

selçuk gözcü 1036481_620x410