Unutulan Meslek Yorgancılık

Sizler de farkında mısınız? Günlük yaşamda kullandığımız bazı eşyalar, akıp giden zaman içerisinde ister istemez değişime uğruyor. «Yorgan» da bunlardan biri. Çocukluğumuzda, evimizde kullandığımız yorganların çoğu pamuktandı. Yünden olanlar da vardı. Bugünlerde, büyük marketlerde satılanların çoğu elyaftan.

Okula giderken önünden geçtiğiniz yorgancının duvarlarını boydan boya renkli yorganlar süslerdi. O görüntüler, hala gözlerinizin önüne geliyordur. Tablo gibi olurlardı.

Günümüzde yorgan dikenlerin, hallaç yayı ile pamuk dövenlerin olup olmadığını merak ediyoruz.

”Sipariş üzerine yorgan yapıyorum. Şu anda piyasaya çıkan silikonlu yorganlar bizim mesleği öldürdü. Pamuk yorgan, yün yorgan arayan yok. Bunları ancak 50 yaşın üzerindekiler (canının kıymetini bilenler) yaptırıyor. Niye mi? Silikonlu yorganda yatan sabahleyin yorgun kalkar. Terleme yapar. Ter vücutta kurur. Kireçlenme yapar. Pamuk yorgan terletir ama teri emer.

Yazın pamuk, kışın yün yorgan kullanılır. Yastıklar da aynı şekilde. Ben yastık da yapıyorum. Pamuk’tan yapılan yastık, silikonlu yastığa oranla, biraz daha pahalıya çıkar”diyor yorgancı ustamız..

IMG_0658 IMG_0659 IMG_0661