AKAD’tan Şeyh Mahmut Reyhani İçin Taziye Açıklaması

AKAD’tan Şeyh Mahmut Reyhani İçin Taziye Açıklaması
İskenderun Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) Başkanı Nihad Yenmiş, Alevi İnanç Önderleri Başkanı Şeyh Mahmut Reyhani’nin vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Yayınladığı mesajda Şeyh Mahmut Reyhani’nin yazar ve şair kimliğine dikkat çeken Nihad Yenmiş, cenaze töreninin 6 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00’da İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’nde bulunan AKAD Kültür Merkezi’nde yapılacağını söyledi.
AKAD Başkanı Nihad Yenmiş açıklamasında şöyle dedi: “Akad Derneğinin kurucusu, Alevi İnanç Önderlerinden Şeyh MAHMUT Reyhani vefat etti. Mahmut Reyhani 1920 yılında Arsuz ilçesi Gözcüler mahallesinde dünyaya geldi.
Babası zamanın milletvekillerinden Büyük din alimlerinden Şeyh Davut Reyhani .İlk öğrenimini babasının yanında kendi lakapları ile anılan “Reyhani OCAĞI ” nda gördü. Babası eğitime önem veren ileri görüşlü bir şahsiyeti. Bu nedenle Şam’dan özel hocalar getirterek Gözcüler Mahallesi’nde Arapça dili ve Edebiyatı üzerinde eğitimini aldı.Şairliği ile ilgili yeteneğinin daha o günlerde fark eden hocaları büyük bir şair olacağını fark ettiler.
Şeyh Mahmut Reyhani İslam Dinini ve İslam Felsefesini şiir tadında özümsemiş ve bunu şiir akışkanlığı içinde topluma aktarmayı başaran ender insanlardan biriydi. Ömrünün çoğunu Alevi öğretisini topluma doğru bir şekilde öğretmkle geçiren Şeyh Mahmut Reyhani’nin Türkçe yayımlanmış “GÖLGESİZ IŞIKLAR” adlı dört kitabı ve “Tarihsiz bir Milletin Acıklı Tarihi” adlı Alevi toplumunun tarihini, kitabe ve şairlerin temalarında kullandıkları olaylara dayanarak bilimsel olarak yazdığı bir araştırması yayımlanmıştır.
Günümüzde aruz veznini kullanan ender Şairlerden olan Şeyh Mahmut Reyhani’nin Arapça olarak kitaplaştırdığı beş divanı bulunmaktadır. Şeyh Mahmut Reyhani Cezayir ve Mısır’da yapılan Uluslararası şiir Yarışması’nda dereceye girerek şiiri ortak yayımlanan Divanda yer almıştır.
Ömrünün son sekiz yılını “Idealim ” dediği Akad Kültür projesini hayata geçirme uğraşı içinde geçirmiştir.Bu proje Alevilik ve Ehli Beyt Felsefesinin işleneceği bir “Ortadoğu Alevilik Enistütüsü ” olarak tasarlanmıştır. Kendileri bedenen aramızdan ayrılmış bulunmaktadır.Ancak öğretisi, şairliği, mücadeleci kişiliği ve bize bıraktığı manevi mirası ile herzaman yaşayacaktık .Ruhu şad olsun”

NİHAD YENMİŞ (1) NİHAD YENMİŞ (2)