Sağlık ve Güvenlik Denetimleri

Yapılan denetimler kısa bir süre öncesine kadar işletmelerin büyük bir kısmının yetersiz sağlık ve güvenlik şartlarına sahip olduğunu göstermekteydi. Bu denetimler sonucu ağır sanayi işletmeleri bile olsa kuruluşların güvenlik şartlarını hiçe sayarak faaliyetlerini sürdürmesi, çalışanlara güvenlik ekipmanlarını kullanması konusunda teşvik sağlamaması ve sağlık açısından yetersiz kriterlerle donanmış olması nedeniyle denetim yapan ekipleri tatmin edememiştir. Denetim ekiplerinin sürekli olarak eksiklik bildirip ceza vermesi de yeterli olmayınca devlet eliyle bu duruma bir düzenleme getirilmesi gereği ortaya çıkmıştır.

Yeni yılda çıkan iş yasası ve yönetmelikleri ile işletmelerde oluşan sağlık ve güvenlik açıkları giderilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmaların devlet eliyle denetimi ve cezai yaptırımları sıklaştığında işletmelerin bu açıklarını kapatmak için başta OSGB’ler olmak üzere uzman kuruluşlar ile çalışmaya başladığı görülmüştür.

Ortak sağlık ve güvenlik birimi adıyla da bilinen OSGB’ler, işletmelere eksiklerini gidermelerinde uzmanlık derecesinde yardımlar sağlamaktadır. Bu yardımlar sadece fikir beyan etme aşamasında olmayıp sürekli olarak bilgilendirme, teorik ve pratik eğitimler, teknik ve personel desteği gibi birçok aşamadan oluşmaktadır. Özellikle eğitim aşaması işletmelerin en sık tercih ettiği yöntemdir. Başta diğer sağlık personeli eğitimi olmak üzere alınacak her tür eğitim işletme çalışanlarının daha bilinçli ve güvenli olarak işlerini yürütmesini sağlar. Mobil sağlık ekiplerinin kurulması adına da teknik ve personel desteği sağlayan söz konusun OSGB kuruluşları işletmelerin bu konudaki ihtiyaçlarını de kökten çözmektedir.

İşletmelerin sahip olduğu uzman doktorlara işyeri hekimliği eğitimi sertifika derecesinde veren bu kuruluşlar ile çalışıldığı takdirde işletmede bulunan her tür açık kolaylıkla kapatılacak ve her tür kaza önlenip minimum hasarla atlatılacaktır. İnsan hayatının en değerli olgu olduğu dünyamızda bu önlemler ile güvenli çalışma alanları oluşturmak şarttır.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.