HATAY’IN ULU ÇINARI

Hatay’ın anavatana katılması, siyasi ve diplomatik bir başarı olarak tarihte anlamlı bir yere sahiptir. 40 kişilik Hatay Devleti Meclisi’nin oy birliğiyle anavatana katılma arzularını ve bu arzularını gerçekleştirmek konusundaki kararlılıklarını biliyoruz. Ortaya konan kararlı duruş ve büyük Atatürk’ün üstün diplomasi yeteneği sayesinde önemli bir tarihi geçmişe sahip Hatay, 23 Temmuz 1939’da resmen ve fiilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne katılmıştır. Hatay’ın anavatana katılması kararı, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Tayfur Sökmen’in büyük bir devlet adamı olarak, diplomatik dehalarının ürünüdür.

Yaklaşık 22 yıl süren hasretlik döneminin ardından gerçekleşen kavuşma, tam bir sadakat öyküsüdür. Millet olmayı devlet olmaya yeğleyen vefalı Hataylıların hikayeleri gerçek­ten birer ibret vesikasıdır. Canları pahasına bu ülkeyi bizlere miras bıra­kan kahramanların her biri, bizler için örnek olmalıdır. Onlar kendileri için yaşamadı. Bizlere özgür bir vatan bırakmak için kendi ömürlerini feda ettiler. Bugün onların bıraktıkları topraklar üzerinde barış ve güven içinde hayatımızı sürdürüyoruz.Tayfur Sökmen Çok mücadeleci, ilkelerinden asla taviz vermeyen yüreği daima vatan sevgisi ile dolu olan, Atatürk gibi karanlığın içinde bile ışığı gören ve o ışığı bize gösterenlerdendi.
Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne katılmasında büyük emekleri olan başta Atatürk olmak üzere Hatay Devletinin ilk ve tek Cumhurbaşkanı büyük Devlet adamı Tayfur Sökmen ile tüm şehitleri rahmet ve minnetle anıyorum.

Jorj BASUS
CHP İSK.İLÇE BŞK.

Önceki İçerikMustafa Kamil Turan Denizciler Mahallesi’nde
Sonraki İçerikSeyyar satıcı ve uygunsuz yer işgalleri yapanların araç ve gereçleri toplandı