Suriyeliler İş İmkanlarını Olumsuz Etkiledi

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Halk TV’de Aslıhan Özhan’ın hazırlayıp sunduğu “Yerel Gündem” programının konuğu oldu. Programda Başkan Savaş, Ortadoğu olaylarına ve yaptığı hizmetlere değindi.

Altyapı, üstyapı, sosyal ve kültürel faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Savaş, Hatay’daki bütün ilçelere eşit mesafede yaklaştıklarını ve bütün ilçelere gitmek için üstün bir efor sarf ettiklerini ifade ederek “Hemşehrilerimize hizmetleri dört dörtlük yapma gayreti içerisindeyiz. Parti gözetmesizin 15 ilçedeki 1.5 milyon hemşehrimize öz evladımız ve öz kardeşimiz gibi bakıyoruz. Bu anlayışla hizmet yapıyoruz” dedi.

Mecliste yaşanan gergin ortamı geride bıraktıklarını hatırlatan Başkan Savaş, “Yaklaşık 7 ay sıkıntılı bir dönem yaşadık. Son iki ayda bu ortamı geride bırakarak HBB ve HATSU bütçesini oybirliğiyle kabul ettik. Kimsenin şüphesi olmasın Hatay’ın şanına, birliğine ve bütünlüğüne yakışan bir meclis olması için elimizden gelen gayreti yapıyoruz” dedi.

“Altyapı Bizi Çok Rahatlattı”

Yapılan ve yapımı devam eden hizmetler hakkında açıklamalar yapan Başkan Savaş, 2009 yılında Antakya Belediye Başkanı olduğu ilk günlerde metrekareye 117 kg yağışın düştüğünü ve Hatay’da hayatın felç olduğunu bildirerek, “ Biz bunun üzerine harekete geçerek Antakya’da 4 yıl boyunca altyapı yaptık. 2.5 ay önce 4 saat içinde metrekareye 185 kg yağmur yağdı. Yağmurun kesildiği anda yaptığımız altyapı çalışması sayesinde her şey 1 günde normale dönüyor. Bu altyapı hizmetini yapmadan önce yağış sonrasında hayat 2 haftada anca normale dönüyordu” dedi.

Altyapı Bitti mi Hemen Asfaltlama

Hatay’ın genelinde ciddi derecede altyapı eksikliğinin olduğuna vurgu yapan Başkan Savaş,“ Bu eksikliği gidermek için Antakya’da olduğu gibi diğer ilçelerde de altyapı çalışmalarına başladık. Altyapı çalışmalarımızın bitmesiyle birlikte üstyapı çalışmalarına başlayacağız. Bunun yanında Antakya’da çok güzel bir spor tesisi yapıyoruz. Altyapı biten noktalarda asfaltlama çalışmalarına da hız verdik” dedi.

Hatay’daki Bütün Kültürler Birbirine Kenetli

Hatay’da 23 milletin yanında 13 milletin ayak izi olduğunu ifade eden Başkan Savaş, sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde bile İlimizde Semavi dinlerinin, bununla birlikte bu dinlere mensup mezheplerin ve kültürlerin kardeşliği devam ediyor. Hristiyanı, Musevisi, Müslümanı, Ermenisi, Alevisi, Sünnisi, Çerkezi, Türk’ü, Kürt’ü kopmaz bağlar ile birbirine kenetli. Bizim amacımızda ecdatlarımızdan gelen bu kardeşlik anlayışını geleceğimiz olan gençlerimize miras bırakmak istiyoruz.”

Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan olayların kentin olumsuz etkilediğini bildiren Başkan Savaş, ”Önceden çantacı diye tabir ettiğimiz tüccarlar vardı. Günü birlik Suriye’den eşya getirirlerdi. Hem esnafımız sevinirdi hem de ucuz maliyetli olduğu için hemşehrilerimizin yüzü gülerdi. Ancak Suriye olaylarından sonra bu durum maalesef artık yaşanmıyor” ifadelerine yer verdi.

Suriyeliler İş İmkanlarını Olumsuz Etkiledi

Suriye olaylarından sonra ülkemize sığınan mültecilerin ilimizde yaşayan gençlerin iş olanaklarını da etkilediğine dikkat çeken Başkan Savaş, “Suriye’deki olaylardan kaçıp ülkemize sığınan Suriyeli vatandaşlar İlimizde daha ucuza çalışıyor. Bu nedenle gençlerimize açılacak iş kapısı ucuz iş gücü yüzünden gençlerimizin çoğunun işsiz kalmasına sebep oluyor. İşveren ucuz ve sigortasız işçi çalıştırmayı tercih ediyor” dedi.

Dışarıda Anlatılanlar Doğru Değil

Avrupa Akdeniz Bölgesel ve Yerel Yönetimler Asamblesi (ARLEM) in Ekonomik, Sosyal ve Bölgesel Meseleler Komisyonu’nun Eşbaşkanı olduğunu hatırlatan Başkan Savaş, Yurt dışındaki vatandaşların Hatay’ı güvensiz bir il olarak gördüğünü ifade ederek, “Suriye olaylarından sonra bizde iki büyük talihsiz olay yaşadık. Bunun birincisi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki bombalı saldırı, İkincisi ise Reyhanlı patlamalarıydı. Ancak dışarıda anlatılanlar ile ilimiz aynı değil. İstanbul ve Ankara ne kadar güvenliyse Hatay’ımız da bu kadar güvenli bir il. Burada bütün renklerimiz ile bir bütünüz ayrı gayrı yok. Kendi içinde iç savaş yaşamayan nadir yerlerden biriyiz. Hemşehrilerimiz sosyal hayatı birlikte yaşıyoruz, şehrimizi birlikte kalkındırıyoruz. Hamursuz Bayramı’nda Musevi kardeşlerimiz ile birlikte, Paskalya Bayram’ında Hristiyan kardeşlerimiz ile birlikte, Gadir-i Hum Bayramı’nda Alevi kardeşlerimiz ile birlikteyiz. Dünyada Eşi benzeri görülmemiş kardeşlik duygusu ilimizin her köşesinde ve her sokağında devam ediyor” dedi.