CHP Hatay Milletvekili aday adayı Mustafa Kamil Turan’dan 2014 değerlendirme toplantısı

CHP Hatay Milletvekili aday adayı Mustafa Kamil Turan İskenderun’daki basın mensupları ile “Neşve Kafe’de bir araya gelerek sohbet etti.

Konuşmasına öncelikle basın mensuplarına teşekkür ederek başlayan Turan 2014 yılının ülkemiz açısından genel bir değerlendirmesini yaptı.

Screenshot_1

“ Bundan bir yıl önce yani 2014 yılının Ocak ayında 17–25 Aralık 2013’te ortaya çıkan yolsuzluk dosyalarının üzerine giden emniyet müdürleri ve yargı mensupları görevden alındılar, yerleri değiştirildi. İnternete ses kayıtları düştü Başbakan oğlumla olan telefon görüşmelerim bile dinlendi dedi. Doğru yasal olmayan her tür uygulamaya bizde karşıyız ama ne konuşmuştu Başbakan oğlu ile ;

Paraları sıfırladın mı.?’ Ocak ayına damgasını vuran olayımız bu oldu.

Şubat ayında yolsuzluk dosyalarından ötürü tutuklanan bakan çocukları ve Rıza Zarrab tahliye edildi.

Mart ayı üzücüydü. Mart ayında bizim hafızalarımızda kalan gezi olaylarında polisin sıktığı gaz fişeği ile vurularak komaya giren Berkin Elvan hayatını kaybetti.Twitter ve Youtube’a yasak konuldu erişimi engellendi. Sahi neden Youtube yasak konulmuştu;

Şimdiki Başbakan,o zaman ki Dışişleri Bakanı,Müsteşarı ve Mit Müsteşarının bir ses kaydı ortaya çıkarıldı. Devlet sırrı ifşa oldu dendi ‘Suriye ile savaş çıksın diye gerekirse Süleyman Şah Türbesine biz saldırırız’ diyorlardı…

Ardından yerel seçimler oldu ve siyasi tarihe bir cümle daha yerleştirdiler ‘Kediler Trafoya Girdi.’ Mart seçimlerinden aklımızda kalanı bu oldu. Ama en önemlisi de Hatay Suriye politikasını ve Başbakanın halka karşı göstermiş olduğu şiddete, tepkiye bir direniş gösterdi ve Hatay’ı iktidara vermedi.

Mayıs ayında Soma faciası oldu 301 vatandaşımız hayatını kaybetti. Aklımızda kalan acılarla beraber bir ülkenin başbakanının kendi vatandaşını tokatlaması ve özel kalem müdürünün tekmelemesiydi. Sonra Bakanlarla maden ocağı sahibinin kirli ilişkileri ortaya çıktı ve hayatımıza bir kelime daha girdi. ‘Fıtrat.’
İnsanların ölümü ve cinayetlerin karşılığı fıtrat oldu.

Haziran ayında adını yeni yeni duymaya başladığımız bir örgüt çıktı ‘İŞİD.’ Musul Başkonsolosluğumuza saldırdı, 49 tane konsolosluk çalışanımızı rehin aldı. Çalışanlar 101 gün rehin kaldı. Bir devlet düşünün ki bunlara müdahale edemiyor.

Ağustos ayında şaka gibi bir şey oldu. Başbakan R.Tayyip Erdoğan yaşanan bu kadar olaya rağmen Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’da Başbakan oldu.

Eylül ayına gelindiğinde 3500 Yezidi kadını İŞİD tarafından Kobani ve çevresinden kaçırılıp,köle pazarlarında satılmıştı.

Ekim ayında Kobani’ye İŞİD kuşatmasının protestoları vardı ve 50 civarı yurttaşımız hayatını kaybetti. 30 yıl aradan sonra Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ekim ayında yine Ermenek’te bir maden kazası daha oldu. 18 işçi madeni basan sular altında hayatını kaybetti. Aklımızda kalan bir annenin ‘Benim oğlum yüzme bilmez’ sözü oldu. Bunlar yüreklerimizi yaktı.
Kasım ayında Ak-Kaçak sarayımız oldu. 2000 dolarlık çay fincanlarımız oldu. Bizim diyorum çünkü Cumhurbaşkanı bunlar halkın malıdır dedi. Tabi halkın gönlünde bunlar hiç de hoş yerler tutmadı.

Aralık ayında parayı veren askere gitti. Hatta gitmedi. Eskiden 1 ay 10 gün giderlerdi şimdi hiç gitmiyorlar. Bunun yanı sıra dünkü yandaş medya ve yandaş cemaat bir anda paralel yapı oldu, operasyonlar başladı. Fettullah Gülen hakkında soruşturmalar açıldı.

Başka bir şeyler daha oldu; Osmanlıcaya adım attık. Cumhurbaşkanımız doğum kontrolleri ile uğraşmaya başladı. Başbakan ve bakanlarda kadınların en büyük meselesinin ‘Annelik’ olduğunu söyleyip kadınları yücelttiler ama 2014 yılında 294 tane cinayete kurban gitti. Bunlar sıradan cinayet değil, erkek şiddetinden doğan cinayetler oldu. 2002 yılında bu yana Ak parti iktidarında kadın cinayetlerinde yüzde 1400 artış yaşanmış.

Ayrıca dolar 2,4 seviyesine geldi. Bu ne demek? Develüasyon…Yani yüzde 25 fakirleştik.

İyi şeyler olmadı mı? Birkaç tane iyi notum var. Nuri Bilge Ceylan “Kış Uykusu” adlı filmi ile Uluslararası Cannes Film Festivalinde ‘Altın Palmiye’ ödülünü aldı. Bir devletin itibarı trilyonluk saraylarla, beton yığınları ile değil yayınlanmış bilimsel makaleleri, sanatıyla olur. İşte Nuri Bilge Ceylan’ın aldığı ödül Türkiye’nin gerçek itibarıdır.

Sahteden de olsa 12 Eylül yargılandı. Evren ve Şahinkaya muhabbet hapis cezası aldılar. Bu da güzel bir olaydır. Darbeleri yasalarla engelleyemezsiniz. Demokrasinin gelişmesiyle darbeleri engellersiniz. Ergenekon ve balyoz olaylarında tahliyeler oldu. En azından hukukun üstünlüğünü bir nebze olsun gördük. Bunlarda aklımızda kalan iyi şeyler oldu 2014 yılında. “ diyerek 2014 yılını değerlendirdi.

“Tabi bizim savunduğumuz demokrasinin ülkemizde işlemesi” diyerek sözlerine devam eden Mustafa Kamil Turan “ CHP demokrasi partisidir ve demokrasi çerçevesinde her parti iktidar olmak ister. Ama iktidardan önemlisi demokrasinin yerleşik olmasıdır. Sandığa gidersiniz demokrasinin bütün kuralları işler bir parti seçilir, diğerleri nerde yanlış yaptık diye düşünürler ve çalışmalarına devam ederler. CHP iktidarında paralel devlet gibi şeyler olmaz. Bu saydıklarımın hiç biri olmaz. İnsanlar düşündüklerini açıkladılar diye tutuklanmazlar. Tabi ki iş kazaları olabilir ama CHP’li Bakanlar bunlarla işbirliği halinde olmaz. CHP’nin üstünü örttüğü hiçbir olayı yoktur” dedi.

“İşte CHP iktidarı bu yüzden lazım. Bu ülkede demokrasinin oturması için, insan hakları için lazım. CHP bu ülkenin özgürleşmesi ve refahı için vardır. Bundan 5–6 yıl öncesine kadar bunları konuşmuyorduk. CHP bugün bunun mücadelesini veriyor. Sandıkta bunun için vardır. Demokrasi için sandık gereklidir ama sandıktan çıkan sonuçta ben milli iradeyim diyemez. Milli irade iktidara oy vermeyenleri de temsil eder. Halkın iradesidir. Sadece yüzde 51’in iradesi milli irade değildir. Muhalefeti de milli irade içinde göreceksiniz. O zaman ben bu ülkede demokratik bir yönetim olduğuna inanırım” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Mustafa Kamil Turan neden aday olduğu sorusuna İskenderun’u kaybetmeyi hazmetmediklerini , bu dönemde çok hizmet yapıldığını hatayı siyasi kadrolarda gördüklerini ve yenileşmeye ihtiyaç duyduklarını söyledi.” Milletvekili olursam da ilk siyasi hedefim İskenderun’a CHP bayrağını dikmektir” dedi. Şuan aday adayı olduğunu adaylık durumunda toplumun her kesimine ziyarette bulunacağını söyleyen Turan “oy almadığımız yerde bir kişi varsa dahi oy almak için giderim” dedi.

Hatay Milletvekillerinin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz sorusu üzerine CHP’li Milletvekillerinin iktidar olmadıkları için kısıtlı hizmetler verdiklerini ancak Suriye konusunda gösterdikleri çabanın Hatay’da kardeşliğin ve toplumsal barışın bozulmasını engellediğini söyledi. İktidar Milletvekillerini de eleştiren Turan 12 yılda Arsuz yolunun bitirilememesini beceriksizlik olarak niteledi.

CHP tabanının dağıldığı yönündeki sorular üzerine Ulusal Basında çıkan istifa haberlerinin kasıtlı olduğunu tüm il başkanlarının milletvekilliği için adaylık istekleri doğrultusunda istifa ettiklerini, Emine Ülker Tarhan ve Süheyl Batum’un kişisel hırsları doğrultusunda parti disiplinine aykırı davrandıklarını söyledi.

Paralel yapıya inanıyor musunuz ve CHP –Paralel yapı işbirliği seçimlerde nasıl kendini gösterir sorusuna da, paralel yapı, derin devlet gibi yapıların şeffaf yönetilen,hukuğun egemen olduğu ülkelerde yok edildiğini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisinin hiçbir cemaatle işbirliği içerinde olmadığını ancak sendikalar,sivil toplum örgütleri ve odalarla birlikte çalışabileceğini sözlerine ekledi.

Doğu ve Güneydoğu’da CHP’nin oy durumu ve çözüm süreci üzerine sorulan soruya Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da CHP’nin geçmişte politika ve söylem hataları olduğunu bundan dolayı etnik yada dini siyaset yapan partilerin güçlendiğini, Sosyal Demokrat eksenden sapmadan daha çok çalışarak oylarının artabileceğini söyleyerek cevap verdi. İktidarın çözüm süreci konusunda kimseye bir bilgi vermediğini kan ve gözyaşının durmasını ve toplumsal barışın tekrar tesisini herkesin isteyeceğini söyleyen Turan çözüm sürecinde iktidarın umut dağıttığını, bu umudun gerçekleşmemesi halinde çok daha ciddi ayrışmaların olmasından korktuklarını dile getirdi.

Yaklaşık iki saat süren sohbetin ardından CHP Hatay Milletvekili aday adayı Mustafa Kamil Turan basın mensuplarına katıldıkları için tekrar teşekkür etti.

Screenshot_3 Screenshot_2 Screenshot_1

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.