Hatay Arkeoloji Müzesi Açıldı

Dünyanın ikinci büyük mozaik sergileme alanına sahip Hatay Arkeoloji Müzesi Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıldı.

28 Aralık 2014 Pazar günü yapılan görkemli açılışa Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ve Eşi Hanımefendi Sare Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik, Millî Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz, Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca ve Eşi Hanımefendi Sevim Topaca, Adalet Eski Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Milletvekili Orhan Karasayar, Mehmet Öntürk, Hacı Bayram Türkoğlu, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Vali Yardımcıları, Hatay Protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı.

1 (1)

Müze ve Şehir İlişkileri Çok Önemli

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir daha hiçbir şekilde bu topraklardan tek bir tarihi çakıl taşının dahi başka ülkeye gitmesine izin vermeyeceklerini ifade ederek, “Müze ve şehir ilişkileri çok önemli. Bir şehir vardır ki toprağın altında, doğru dürüst kültürel miras yoktur ama üzerinde başka yerlerden aktarılan mirasların sergilendiği müzeler vardır. Başka şehirler vardır ki, altlarında büyük kültürel miras vardır ve hala bunlar yaşamaktadır ama yeryüzüne çıkartılarak insanlara sunulacak müzeleri yoktur. Bir üçüncü şehir de kültürel miras anlamında hem toprağın altı hem de üstü zengindir. İşte Hatay da bu şehirlerden bir tanesi.” dedi.

Başbakan Davutoğlu, Hatay Müzesi’nin açılışındaki konuşmasında, kentin eşsiz kültürel derinliğinin sokaklarda da hissedildiğini belirterek, “Kazı yapılırken aslında şehirlerin kültürel mirasları ortaya çıkarılıyor. Hatay’da biraz kazınca belki 500 yıl biraz daha kazınca bin yıl, biraz daha kazınca 3 bin – 5 bin yıl öncesine gidiyor. Bu kent bilinen 13, bilinmeyen çok daha fazla medeniyetle harmanlanmış bir kent.” dedi.

Başbakan Davutoğlu, o mirasların keşfedilmesine, yeryüzüne çıkarılmasının önemine değinerek, şöyle konuştu: “O mirası değerlendirirken, hem onları yeryüzüne çıkaracağız hem de bugün burada bu güzel eserde olduğu gibi, sergileyeceğiz, kesinlikle bir daha hiçbir şekilde bu topraklardan tek bir tarihi çakıl taşının dahi başka ülkeye gitmesine izin vermeyeceğiz. Biz toprağın altındaki tarihi mirasımıza sahip çıkacağız ve sahip çıkmakla kalmayacağız, onların çağdaş standartlarda en iyi şekilde sergilenmesine de önem vereceğiz.” dedi.

Konuşmasının ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ve eşi Hanımefendi Sare Davutoğlu’na Müze Kart hediye etti.

24 Saat Yaşayan Bir Müze Olacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de Hatay Müzesi’nin 24 saat yaşayan bir müze olacağını belirterek, “Bu müze bundan sonra Hatay’ın sadece ziyaret edilen bir yeri olmayacak, bir yaşam merkezi olacak. Bu bölge, Hatay Müzesi, Gaziantep’teki Zeugma ve Şanlıurfa’daki müzeyle tamamlanarak Zeugma müzeleri destinasyonu haline getirilecek.” dedi.

Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca da müzede yaklaşık bin 700 eserin sergileneceğini ifade ederek, ”Bugün müzenin 16 bin metrekarelik bölümü açılacak. İkinci etabın tamamlanmasıyla müze 32 bin 754 metrekare kapalı alana sahip olacak. Bu müzenin Hatay’a kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Daha sonra müzenin açılışı, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Hanımefendi Sare Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik, Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz, Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca ve diğer yetkililerce kurdele kesilerek gerçekleştirildi. Açılışın ardından Başbakan Davutoğlu ve beraberindekiler müzeyi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

8 4 (1) 1 1 (1) 7 6 3 (2) 5 2 (1)

Önceki İçerikBaşbakan Ahmet Davutoğlu Hataylılarla Buluştu
Sonraki İçerikBaşkan Culha 2015 yılının herkesin hayallerine ve umutlarına kavuştuğu bir yıl olmasını diledi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.