Arsuz’da Kent Konseyi Tohumu Yeşerdi

Katılımcı bir yönetim ve demokrasi anlayışıyla Arsuz’u, Arsuzlular’la birlikte yönetmek amacıyla kurulan Arsuz Belediyesi Kent Konseyi, 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Gümüş Otel’de gerçekleşen ve toplumun tüm katmanlarının yönetime dahil edilmesini hedefleyen kent konseyinin ilk toplantısına, kamu kurum ve kuruluşlarının, siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının, sendikaların, üniversitenin ve muhtarların belirledikleri temsilciler ve vatandaşlar katıldı.

IMG_0323

“Kentimizin sakini değil, sahibi olmalıyız”

Kent Konseyi’nin Arsuz Belediyesi’nin sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde çalışma arzusunun bir yansıması olduğunu ifade eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Kent konseyleri, hem belediyelerin denetimini, hem de bulundukları kentin sivil denetimini sağlayan organlardır. Yasa ve yönetmelikte bunu çok geniş biçimde tanımlamıştır.

Bizde, belediye olarak Arsuz Kent Konseyini kurmak suretiyle hem demokratik katılımı gerçekleştirelim, hem ortak akıl oluşturalım, hem sivil toplum örgütlerine kucak açalım, hem birlikte hareket edelim, hem de bu kenti birlikte yönetelim istiyoruz. İşte bu nedenle, bugün burada Arsuz Kent Konseyi’ni kuruyoruz. Takdir edersiniz ki; belediye meclisimizde yer alan 25 meclis üyesinin varlığı coğrafya olarak çok büyük bir alana sahip olan ilçemizi yönetmeye yetememektedir. Bu anlamda kent konseyi ve kent konseyi içerisinde oluşturulacak meclisler ve çalışma gurupları ile yönetimde büyük katılımı hedefliyoruz. Sizlerin de bildiği gibi, yerel yönetimlerin aldığı kararlara, halkın katılımını sağlayan en etkili organlar kent konseyleridir.

Arsuz Kent Konseyi’ni oluştururken, daha çağdaş ve daha yaşanılabilir bir kent ve kentlilik bilinci ile hareket eden bir toplum ve bir yapı oluşturmak gayretindeyiz. Bugün burada, birlikte atacağımız, daha doğrusu ekeceğimiz Arsuz Kent Konseyi tohumunun, sizlerin ve bizlerin gayretli ve özverili çalışmaları neticesinde yeşereceği ve arzu edilen noktaya geleceğine dair inancımız tamdır. İnşallah, bu dönemde bunları hep birlikte ve elbirliği ile gerçekleştirmiş olacağız. Bu değerli ve özel kentin her noktasında ve her köşe taşında, yine bu kentin her ferdinin hakkı olduğu ve onun rızası alınmadan hiçbir önemli kararın alınmaması gerektiği anlayışına sahip bir yönetim modelini de elbirliği ile oluşturmamız gerekmektedir.

Her kesimin kendini asıl unsur olarak göreceği ve temsil edeceği dolayısı ile sahipleneceği bir sistem kurmak durumundayız. Bu düşüncelerle “Daha yaşanılabilir bir Arsuz için, kentimizin sakini değil, sahibi olmalıyız” diyor, kent konseyinin ilçemize hayırlı olmasını diliyor, kent konseyinin oluşturulmasında emeği geçen ve bu konuda çalışacak, gayret sarf edecek tüm arkadaşlarımıza ve tüm kent gönüllülerimize buradan teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Başkan İskender Sayek oldu

Arsuz Belediyesi’nden mimar Sesim Cemre Toker’in kent konseyinin genel yapısı, çalışma alanları, yönetmeliği ve yönergesini okumasının ardından divan başkanlığına Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha davet edildi. Divan katibi üyeliklerine Aylin Genç ve Müzeyyen Deniz’in getirilmesinin ardından, Kent Konseyi Başkanlığına üyelerin oy çokluğuyla Profesör Doktor İskenderun Sayek seçildi.

Arsuz’un tarihi ilk kent konseyinde, Arsuz Kent Konseyi Yürütme Kurulu Asil üyeliğine ise Kasım Uğur, Süleyman Sürmelioğlu, Dergan Çarpar, Sinan Tutar, Aylin Genç, Münir Tultak, Aydın Deniz Karataş, Mehmet Parlar ve Metehan Sakallı getirildi.

Başkanından ilk konuşma

Seçimin ardından Arsuz Kent Konseyi Başkanlığı’na getirilen İskender Sayek ise, tüm üyelere teveccühlerinden dolayı teşekkür ederken, “Arsuz’a birlikte güzel hizmetler yapacağız. Gönüllük temelinde, katılımcı bir yönetim ve demokrasi anlayışıyla kenti, kentliyle birlikte yöneteceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Screenshot_1 IMG_0364 IMG_0330 IMG_0323