Yavru Lepistes Bakımı Nasıl Yapılır?

Akvaryum hobisi ile herhalde uğraşmayanımız olmamıştır. Kimimiz bu uğraştan zevk alırken, kimimiz için de eziyete dönmüştür. Aslında akvaryum hobisi sabır isteyen bir uğraştır. Beslediğiniz balığın özelliklerini ve bakımını iyi bildiğiniz zaman oldukça keyif veren bir hobidir. Japon balıklarından sonra en çok beslenen lepisteslerin yavru bakımını birlikte inceleyelim.

Anavatanı Güney Amerika olan lepistesler, akvaryumda yetiştirilen, yumurtlayabilen tatlı su balıklarıdır. Genellikle erkek olanları renkli, dişi olanları sadedir. Bu balıklar yavrularını yiyebilir. Bu yüzden yavrular ızgaralı yavruluk denilen kaplarda korunmalıdır. Ayrıca akvaryumdaki bitkiler de yavru lepistesler için saklanma ortamıdır. Yavru lepistesleri büyütürken küçük akvaryum kullanmalısınız. Büyük akvaryumda yavru lepistesler yer bulmak için çok fazla enerji harcamak zorunda kalır. Bu minik lepisteslerin beslenmesi de oldukça önemlidir. Özellikle ilk 1 ay beslenmelerine özen gösterilmelidir. Beslenmede artemia kullanılabilir. Artemiaların da yumurtadan yeni çıkanları tercih edilmelidir. Yavru lepistesleri küçük parçalara getirilen kuru yemle de yemlendirmelisiniz. Sindirimi zor olduğu için dondurulmuş kuru yemler tercih edilmemelidir. Bitki ve yosun içerikli yemlerle de yavru lepistesler beslenebilir. Günde en az 4 kere yavru lepisteslere yem verebilirsiniz. Artemia ve kuru yemleri dönüşümlü olarak vermeniz tavsiye edilir.

Akvaryumda kullanılan iç filtrelerin filtreleme sistemi de yavru lepisteslerin bakımında dikkat edilecek bir konudur. Filtrenin oluşturduğu akıntı, akvaryum içerisinde doğru yayıldığında yavru lepisteslerin hareketlerini kolaylaştırır. Filtreleme sistemi için polyester pamuk ve dolomit çakıl kullanılabilir. Dolomit çakıl yerine istiridye kabuk da tercih edilebilir. Sünger pipo filtreleri de yavru lepisteslerin bakımında kullanılabilir. Akvaryumun suyu ise haftalık %30–50 veya günlük %15-20’lik kısmı değiştirilmelidir. Suyun sıcaklığı 24–25 derece olarak ayarlanmalıdır. Öğle saatlerinde başlayarak günde en az 10 saat akvaryumu aydınlatma sistemi ile ışıklandırmayı da unutmayın.