İskenderun İnsan Hakları Kurulu Başkanlığınca Yapılan Faaliyetler

“10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası” münasebetiyle İlçemizde toplumun ve kamu görevlilerinin insan hakları bilincini geliştirmek ve insan hakları konularında farkındalık yaratılmasını sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetler düzenlenmiş olup, söz konusu etkinlikler 20 Kasım 2014 Perşembe günü itibariyle başlamıştır.

Screenshot_2

Konu ile ilgili açıklamada bulunan İlçemiz Kaymakamı ve İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanı Sayın H.Hasan Özyiğit; İnsan haklarına saygı; Günümüzde tüm çağdaş ve demokratik ülkeler için temel ilke haline geldiğinin altını çizerek, bu doğrultuda İlçe İnsan Hakları Kurulumuzca insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için yürütülen çalışmalar ciddiyetle sürdürülmektedir.

İlçe İnsan Hakları Kurulu ve bu kurula bağlı alt komisyonlarca İlçemizde gerek kamu hizmetlerinin yürütülmesinde insana saygı kavramının yaygınlaşması gerekse halkımızın insan hakları konularında bilinçlenmesini sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirildiğini de sözlerine ekleyen Kaymakam Özyiğit; Bu manada “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası” anlam ve önemine yakışır bir şekilde idrak edilmesi sağlanmaktadır.

“10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası kapsamında İlçemizde gerçekleştirilen faaliyetler hakkında da maddeler halinde bilgi paylaşımında bulunan Kaymakam Özyiğit; İnsan hak ve özgürlüklerinin herkes için tüm yönleriyle korunup hayata geçirildiği bir dünyaya ulaşılması temennisinde bulunarak, kıymetli halkımıza, silahlı kuvvetler mensuplarına, emniyet teşkilatı mensuplarına, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanlarına, güvenlik güçlerine, sağlık personellerine, eğitim sektörü çalışanlarına selam ve muhabbetlerini sunarak, insan hakları ve insana saygı konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Yapılan Faaliyetler;

1)“20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla İlçemiz Kaymakamı Sayın H.Hasan Özyiğit tarafından toplumumuzun ve özellikle de geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bilinçlenmesi ve çocuk haklarına duyarlı kalınmasını sağlamak amacıyla günün anlam ve önemine yönelik basın bülteni hazırlanmış olup, İlçemizde faaliyette bulunan yazılı ve görsel basın kuruluşları ile paylaşılarak kamuoyuna duyurulması sağlanmıştır.

2) “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla İlçemiz Kaymakamı Sayın H.Hasan Özyiğit tarafından engelli vatandaşlarımızın sorunlarına dikkat çekmek ve engelli bireylerimize destek olmanın toplumsal bir ödev olduğunu hatırlatmak amacıyla günün anlam ve önemine yönelik basın bülteni hazırlanmış olup, İlçemizde faaliyette bulunan yazılı ve görsel basın kuruluşları ile paylaşılarak kamuoyuna duyurulması sağlanmıştır.

3) “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü” dolayısıyla İlçemiz Kaymakamı Sayın H.Hasan Özyiğit tarafından kadın vatandaşlarımızın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık yaratılması ve kadınlarımızın mevcut haklarının korunması, yeni ve kalıcı kazanımlar sağlanmasına yönelik günün anlam ve önemini belirten basın bülteni hazırlanmış olup, İlçemizde faaliyette bulunan yazılı ve görsel basın kuruluşları ile paylaşılarak kamuoyuna duyurulması sağlanmıştır.

4) İlçemiz Kaymakamı ve İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanı Sayın H.Hasan ÖZYİĞİT tarafından, “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası” ile ilgili toplumun bilinçlenmesini ve insan hakları konularında farkındalık yaratılmasını sağlayacak bilgiler içeren basın bülteni hazırlanmış olup, Kaymakamlığımızın resmi web sitesinde (www.iskenderun.gov.tr) yayınlanmış ve İlçemizde faaliyette bulunan yazılı ve görsel basın kuruluşları ile paylaşılarak kamuoyuna duyurulması sağlanmıştır.

5)İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanlığımızın 10/11/2014 tarih ve 62927621-640-5130 sayılı yazısı ile İlçe Müftülüğüne gönderilen yazılı talimatı doğrultusunda; İlçe Müftülüğümüzce İlçemizdeki tüm camilerde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası ile ilgili hutbe ve vaaz verilmiş olup, cemaat bu konuda bilgilendirilmiş ve farkındalık yaratılmıştır.

6) 23 Kasım 2003 tarih ve 25298 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmeliğin 11.maddesinin (k) bendi uyarınca; Hatay Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu tarafından 2004 yılında yayımlanmış olan “İnsan Hakları El Kitabı”ndan (5) adet kapalı zarf içerisine konularak İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanlığımızın 24/11/2014 tarih ve 62927621-640-5333 sayılı yazısı ekinde İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğüne halkımızın kullanımına sunulmak üzere gönderilmiştir.

7)Kurul Sekreteryalığının teklifi üzerine İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanlığımızca uygun görülen, ayrıca 25 Kasım 2014 Salı günü gerçekleştirilen 2014 yılı Kasım ayı olağan kurul toplantısında kurul üyelerimizce de uygun görülen insan hakları konulu afiş çalışması yapılmıştır. Kurul Sekreteryalığı tarafından “İnsan Hakları” ile ilgili afiş örneği hazırlanmış olup, İlçe İnsan Hakları Kurulumuz ile İskenderun Belediyesi işbirliği çerçevesinde afiş örneklerinin metin ve çerçeve ölçüsü büyütülmek suretiyle Belediye İdaresince uygun görülen yerlerdeki ilan ve reklam panolarına asılarak kamuoyuna görsel olarak sunulması sağlanmıştır. (Halkımızın yoğun olduğu yerler göz önünde bulundurularak yer belirlemesi yapılmıştır.)

8) İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanlığımızın 10/11/2014 tarih ve 62927621-640-5127 sayılı yazısı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilen yazılı talimatı doğrultusunda; İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası” münasebetiyle çeşitli etkinlikler yapılarak, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin bilgilendirilmesi ve bu konuda farkındalık yaratılması sağlanmıştır.

Yapılan etkinlikler kapsamında;

İlçemizdeki okullarda günün anlam ve önemine uygun olarak gerçekleştirilen faaliyetler ise aşağıda açıklanmıştır.

a) İlçemizde ki okulların toplantı salonunda öğretmen, öğrenci ve veliler ile bir araya gelinmesi sağlanarak İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin tanıtımı yapılmış olup, ayrıca tüm ayrıntılarıyla okunmuştur.

b) Okul ve Sınıf panolarında “İnsan Hakları” konulu afişler ve resimler asılmıştır.

c) İlçemizde ki okul müdürlüklerince kendi öğrencilerine yönelik günün anlam ve önemine ilişkin slayt gösterileri sunulmuştur.

d) “İnsan Hakları” konulu çeşitli şiirler okunmuştur.

e) “İnsan Hakları” konulu resim yarışması düzenlenmiştir.

f) “İnsan Hakları Haftası” etkinlikleri kapsamında öğrencilere “Çocuk Hakları ve İnsan Hakları Kavramı ve Tarihçesi” konularında eğitim verilmiştir.

g) “İnsan Hakları” konulu şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenmiştir.

ğ) Öğrencilerimizin İnsan haklarına duyarlı ve bilinçli bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak üzere “İnsan Hakları” konulu seminerler verilmiştir.

h) “Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası” ile ilgili Okul Gazetesi çıkarılmıştır.

ı) Öğrencilere afiş ve broşür hazırlatılarak, okul gazetesinde yayınlanması sağlanmıştır.

i) Öğrenciler tarafından “İnsan Hakları” konulu makaleler hazırlanması sağlanmıştır.

j) Rehber Öğretmenler tarafından sınıflarda “Çocuk Hakları” konulu bilgilendirme yapılmıştır.

“10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası” münasebetiyle İlçemizde toplumun ve kamu görevlilerinin insan hakları bilincini geliştirmek ve insan hakları konularında farkındalık yaratılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen faaliyetler maddeler halinde açıklanmış olup, yapılan faaliyetler; İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmeliğin 10.maddesinin (d) bendi gereğince İlçemizde faaliyette bulunan yazılı ve görsel basın kuruluşlarıyla paylaşılmış olup, farkındalık yaratılması ve günün anlan ve önemine yakışır bir şekilde idrak edilmesi konusunda hassasiyet gösterilmiştir.

H.Hasan ÖZYİĞİT
İskenderun Kaymakamı
İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanı

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.