Osmaniye kurtuluş günü

Türk´lerin 1071 yılında Malazgirt Zaferiyle Anadolu´ya yerleşerek, 1082 tarihinde Ulaşlılar Aşireti Toroslar´ın güneyine inmiş, bugünkü Osmaniye´nin Haraz mahallesi mevkisini kontrol altına almıştır. Bu olayla birlikte Osmaniye´nin kuruluşunun başlangıcı sayılıyor.

cevdetsunay-osmaniye

1. Dünya Savaşı sonucunda Osmanlı İmparatorluğunun mağlup olmasıyla 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesinin imzalanarak Çukurova bölgesinde müşterek hareket eden İngilizler ile Fransızlar 1918 yılının Aralık ayında başladıkları işgal hareketlerini 25 Aralıkta Osmaniye´nin 27 Aralık da Pozantı´nın işgal edilmesi ile tamamlamıştır. Böylece bölge halkının başından beri bu işgale karşı koyması Milli Mukavemetin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca bölge halkını harekete geçiren başka sebepler de vardır. Bunlardan birisi Fransızların silahlandırılıp himaye ettikleri Ermeniler yüzünden Türk´lerde can, mal, namus emniyeti diye bir şey kalmamış olması. İşte bu durum karşısında halk devletten istediğini bulamamış ve nefsi müdafaa durumuna geçmiş bölgede “Çete Harbi”ni başlatmış oldular.

Bu milli direnişin sonucunda Fransızlara karşı Kovan başı ve Kanlı Geçit savaşlarıyla anılan önemli muhabereler cereyan etmiştir ve bu savaşlarda ağır kayıplar veren Fransa 20 Ekim 1921´de Türkiye ile Ankara Antlaşmasını imzalayarak bölgeyi terk etmişlerdir. 7 Ocak 1922´de Osmaniye´den çekilerek geldikleri gibi geri gitmişlerdir.