KIRKLARELİ İLİNİN KIYIKÖYÜ

Kıyıköy Vize ilçesine bağlı eşsiz bir sahil kasabasıdır. Karadeniz kıyısına yakın bir kasaba olup Pabuçdere ve Kazandere dereleri de Karadeniz’e bu kasabadan dökülmektedir. Dünyanın en eski taş oyma manastırlarından olan Aya Nikola Manastırı bu sahil kasabasında bulunmaktadır.

images (1)

Tarih severler için muhteşem görüntülere şahit olacağınız bu manastırı Kıyıköyünde bulabilirsiniz. Eğer İstanbul’da ikamet ediyorsanız mutlaka gitmenizi tavsiye ederiz, çünkü manastırın yanı sıra en çok da Bahçeköy manda yoğurdu ile ünlüdür. Anlayacağınız damağa da hitap eder. Kıyıköy’den bahsediyorsak muhakkak bilmemiz gerekenlerden biri ise 320 hektarlık alana yayılmış Kastro (Çamlıkoy) Körfezidir. Ancak bu körfezin sadece batısı Kırklareli’ne bağlıdır, geri kalanı ise ortası Tekirdağ ve doğusu İstanbul’da olmak üzere ayrılır sınır açısından.

Ormanlık alan açısından zaten ünlü olan bu sahil kasabası sadece il değil Trakya’da değişik bitki ürünlerinin yetiştiği bir ormanlık alanı (karaçam (pinusnigra)) barındırır. Beldenin kabul edilmiş en eski ismi ise antik çağdan geliyor. Salmydessos diğer adıyla Kıyıköy’ü Karyalılarca kurulduğu kabul edilmiş antik çağlardan kalma ve gezmek için gidebileceğiniz kıyıları ve Karadeniz’in mis kokularını almış ormanlarıyla sizi adeta keşfe davet ediyor.