BİR TARİH KÖYÜ CUMALIKIZIK

Cumalıkızık, Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalledir. Uludağ’ın kuzey kısımlarında kurulmuş beş Kızık köyünden biridir.2014 yılında Bursa ile birlikte UNESCO dünya mirasları arasına girmiştir.

indir (1)
Kuruluşu yaklaşık olarak 1300’lü yıllara denk gelmektedir. Bir vakıf köyü olarak kurulmuş olan köyde tarihi yapı çok iyi korunmuş olup, Osmanlı döneminin sivil mimari örnekleri günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bu sebepten dolayı özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğramaktadır. Ayrıca birçok filmde de mekan olarak kullanılmıştır.

Uludağ’ın etekleri ile vadiler arasında sıkışan köyler kızık adını almıştır. Rivayete göre diğer kızık köylerindeki köylüler eskiden Cuma namazları için toplandığından adı Cumalıkızık olmuştur. Diğer bir rivayette ise Osman Bey köyü Cuma günü kurduğundan köye Cumalıkızık adını vermiş olduğudur.

Köy meydanında köyün geçmişine ait eşyaların sergilendiği bir müze bulunmaktadır. Köyde Haziran ayında ahududu şenlikleri düzenlenmektedir. Ünlü Cumalıkızık evleri moloz taş, ağaç ve kerpiçten yapılıp, genelde 3 katlı olmaktadır. Evlerin üst katlarındaki pencereler kafesli veya cumbalıdır. Evler genellikle sarı, beyaz, mor mavi renklere boyalıdır. Dar sokaklar kaldırımsız ve taş döşelidir. Köyde narenciye, ceviz ve kestane yetiştirilmektedir.