Performans Ölçüm Teknikleri

Performans ifadesini genel olarak ürün yani üretim ve işleyiş yani süreç olarak ikiye ayırmak mümkündür. Bu aşamaları genel olarak test etmek çok mümkün bir durum değildir. Bu amaç ile şahsi beğeniler ve kişisel fikirler öne çıkabilmektedir. Genel Olarak kullanılması gereken ölçüm teknikleri ise şunlardır.

liderlik3
Sıralama: Yapılan üretimin özellikleri doğrultusunda en iyi olandan en kötüye doğru bir sıralama mantığı güdülür. Tek beceri üzerinden değerlendirilirse olumlu kararlar vermeye olanak sağlar.

Derecelendirme: Bir form aracılığı ile ürünün özelliklerine göre, belirli puanlamalar verilir. Ancak kişinin tüm davranışlarına bir derecelendirme yapmak oldukça zordur.

Tüm davranışlar veya özellikler üzerine ölçekleme yapmak güç bir iştir. Dahil edilecek davranışların veya özelliklerin açık bir tanımını yapmada ve önemini saptamada yapılacak her başarısızlık bu tip bir ölçeklemenin değerini düşürür. Yine sıralamada olduğu gibi başarılı bir ölçekleme yapmak, iyi tanımlanmış özellikler ya da davranışlar üzerine oturtulmalıdır. Bu amaçla kontrol listeleri oluşturmak daha akıllıca olacaktır. Ürün ölçekleri, puan sistemi ve anekdot kayıtları da ölçüm teknikleri arasında önemli yere sahiptir.