İnsan Kaynakları Departmanının Alanı

İşletmelerin işleyişlerini oluşturan en önemli departmanlardan birisi tabi ki insan kaynaklarıdır. Performansı yükselten ve büyümeyi hedefleyen işletmeler için olmazsa olmaz çalışma alanları arasındadır. Bu kapsamda insanlarla yapılacak olan bu etkileşim uzman yeterliliği olmayan kişiler tarafından yürütülmesi mümkün değildir.

insan_kaynaklari

Geçmiş dönemlerde personel müdürlüğü adı altında kurulan departmanlar artık yeni sıfatı ile oldukça yaygınlaşırken ilk başlardaki işe alım süreçleri, çalışan özlüklerinin tutulması, sigorta tanzim çalışmaları ile sınırlı kalmaktan kurtulmuştur. Motivasyon fonksiyonunu da bünyesine alan insan kaynakları, bu önemin çalışanların işe olan bağlılıklarını ve verimliliklerini olumlu yönde etkilediği aşikardır.

Çalışan verimliliğini artırmak ise firma verimliliğini de paralele olarak etkilemektedir. Verimli iş gücünü oluşturamamak ise olası büyüme hedeflerinden olmaya neden olurken bu durum ise imaj kaybına varan süreçlerden geçilmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple de en önemli başlangıç doğru kişilerin doğru işe alınmasıyla başlamaktadır. Ardından motivasyon ve adil ücret dağıtımı sağlanmalıdır ki amaç daha verimli işlesin. Terfi yönetiminden şirket içi söz söyleme hakkı tanımaya kadar birçok uygulama da yine insan kaynakları departmanının alanı içerisinde kalmaktadır.