“En önemli sağlık sorunlarında biri, diyabet”

Screenshot_1

Geleceğiniz şekerlenmesin

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi, ‘Dünya Diyabet ve Obezite Haftası’ dolayısıyla, diyabet hastalığının önemine dikkat çekmek için 21 Kasım Cuma gününe kadar İskenderun Belediyesi 1 No’lu Belediye Gazinosu’nda vatandaşlara ücretsiz kan şeker ölçümü gerçekleştirecek. Sağlık görevlileri, gün boyunca sürecek olan etkinlik kapsamında, vatandaşları diyabet hakkında bilgilendirerek, kan şeker ölçümü yapacak.

“En önemli sağlık sorunlarında biri, diyabet”

Diyabet hastalığının, Türk toplumunun en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini ifade eden
Özel İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ergün Saraçoğlu, kontrol altına alınmayan diyabetin, farklı sağlık sorunlarına yol açacağını vurguladı.

Diyabet hastalığına bağlı oluşabilecek sıkıntıların, erken tanıyla önlenebileceğini belirten Saraçoğlu, “Diyabet; pankreastan salgılanan insülinin eksikliğine veya yokluğuna bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Türkiye’de son beş yıl içerisinde, yaklaşık yüzde 3,5 oranında olan diyabetli hasta sayısı, son yapılan çalışmalarla birlikte yüzde 10 seviyesine yükselmiştir. Bu sonuçla, Türk toplumunun 740 bini diyabet hastasıdır. Bunun yanı sıra özellikle Tip 2 diyabette, yüzde 30 genetik faktörler rol oynamaktadır. Hayat şartlarının değişmiş olması, yürüyüş yapmamak, beslenmeye dikkat etmemek, diyabet hastalığının artmasının en önemli sebeplerindendir. Tip 1 diyabet ise insülinin yokluğuyla seyreden bir rahatsızlıktır. Genellikle çocukluk ve genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bu tür hastaların kesinlikle insülin kullanması gerekmektedir.

Diyabet hastalığı için önlem alınmadığı takdirde; görme bozukluğu, kalp ve damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, el ve ayak yaralanmaları gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir” açıklamasında bulundu.

“3 aylık kan şekeri takibi önemli”

Kaliteli bir yaşam için kan şekeri ölçümünün önemli olduğunu ifade eden Uzman Dr. Ergün Saraçoğlu, “Diyabetli hastalar, haftada iki ya da üç defa kan şeker takibini yaptırmalı ve üç ayda bir ise Hemoglobin A1c değerlerine baktırmalıdır. Hastaların az ve sık, insülin senkronuna uyacak tarzda beslenmesi, şekeri mutlaka hayatında çıkarması gerekir. Bu nedenle şeker emilimi daha az gıdalar tüketilmelidir. Arpa ve buğdaydan yapılan ekmekler tercih edilmelidir. Meyvenin özellikle yemekten önce tüketilmesi, şeker emiliminin azaltacağı için, şeker regülasyonunda da büyük yarar sağlayacaktır” dedi.

Screenshot_2 Screenshot_1

Önceki İçerik20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
Sonraki İçerik“Çocuklara rutin kontrol şart”