İkinci Dönem Kaygım Yok

Screenshot_5

“İkinci dönem kaygı yok, adam gibi geldim, adam gibi gitme kaygım var”

Özverili bir şekilde bütün enerjisini ilçenin gelişimi için harcayan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, yerel basın temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Mavi Konak Restaurant’ta gerçekleşen kahvaltıda sosyal belediyecilik anlayışı ve ekip ruhuyla Arsuz’da güzel hizmetlere imza atacaklarını ifade eden Culha, 7 aylık süreçte neler yaptıklarını anlatırken, önümüzdeki 5 yılda yapılacak ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Başkan Yardımcıları Ali Yavuz ve Sedat Deveci, birim müdürleri ve belediye meclis üyelerinin katıldığı toplantıda, ‘Benim ikinci dönem belediye başkanlığı yapma kaygım yok. Adam gibi geldim, adam gibi gitme kaygım var” diyerek net bir mesaj veren Culha, gündeme dair gazetecilerin cevaplarını da yanıtladı.
İşte, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın basın toplantısından önemli satır başları:

“Arsuz hepimizin”

İlk hedefimiz belediyenin kurumsallaşmasıydı. Hem alanın hem nüfusun artması kurumsallaşmayı zorunlu hale getirdi. Belediye başkan yardımcılarımız ve birim müdürlerimiz de kendi altyapılarını kurdular. Şu anda vatandaşımız belediye başkanına ulaşmadan hizmet anlamında gerekli birimlerde işlemlerini yapabiliyorlar. Arsuz zor bir bölge ve zor bir iş. Gerek alanın büyüklüğü, gerekse geçmişten gelen sıkıntılar, gerek ilçenin yazlık bir bölge olması sıkıntıları daha çok büyütüyor. Belediyelere İller Bankası’ndan gelen ödenekler kişi başına geliyor. İlçemizin nüfus sayısı 80 bin civarında. Ama yazın nüfusumuz 200 binlere kadar ulaşıyor. Dolayısıyla 4 ay içinde 80 bin kişi için aldığınız imkânlarla 200 bin kişiye hizmet veriyorsunuz. Ama bu bizim hizmet yapmamıza engel değildir. İdareci olarak mevcut imkânlarımızı en rantabıl şekilde kullanmanın çabası içerisindeyiz.

Borçlar ödeniyor

31 Mart’tan itibaren memur, işçi, esnaf ve kurumların bizden alacağı yoktur. Biz 7 aylık süreci borçsuz tamamladık. Bunun yanı sıra geçmişten gelen iki tane ihale bedeli vardı. Birini taksitlendirdik ve 500 bin lirasını ödedik. Az bir miktarı kaldı. 1 milyon 362 bin liralık ikinci bir ihale ile ilgili borcu büyük ihtimalle yargıya taşıyacağız. Görüşmelerimiz oldu ama anlaşmaya varamadık. Fiyatı makul orana çekmek kaydıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Geçmişten gelen işçi ve memur arkadaşlarımızın yaklaşık 80 bin lira civarında alacağı var. Onu da ödedik. 2011 de Katı Atık Birliği’ne ait 78 bin liralık faturamızı da ödedik. Bir belde belediyemizde tazminat davası açıp alacağı olan bir vatandaşımızın icra yoluyla hak ettiği ve 4-5 yıldır askıda kalan 40 bin liralık alacağını da ödedik ve dosyasını kapattık. Bu 40 bin liralık borç dışında 7 icra dosyasının yaklaşık 70 civarında borcu vardı. Bununla ilgili de ödemeler yaptık. Ayrıca geçmiş dönemlerden Belediye-İş Sendikası üye aidatlarından gelen 115 bin lira ödenmemişti. Bu arkadaşlarımızla da anlaşarak borcu taksitlendirdik. Yine bir belde belediyemizin çevre koruma amaçlı yaptığı bir plan çalışmasından dolayı 40 bin lira borcu vardı. Bu borç 55 bin lira olmuş. Firma ile 40 bin lira ile anlaşarak iki taksitte ödeyeceğiz ve ilk 20 bin liralık taksidini ödedik. SSK ve vergi dairesine olan 3 milyon liralık miktarı da 36 ay süreyle yapılandırdık.

Arsuz’a çöp transfer merkezi

1 Nisan 2014 tarihinden itibaren belediyemiz sınırları içerisinde kalan tüm mahallelerde muhtelif cadde ve sokaklarda 1100 ton asfalt kullanarak yol tamir çalışmaları yaptık, 18 adet olmak üzere yaklaşık 10 kilometre yol açtık. Tüm mahallelerimizde yaz sezonu boyunca sivri sinek-uçkun ve larva çalışmaları gerçekleştirdik. Su hatları ve onarımı HATSU uhdesinde olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi’nin yapılanma süreci içerisinde mahallelerimize kesintisiz hizmet vermek için ortalama 250’ye yakın su hattı onarımı yaptık. Dere ıslahının DSI uhdesinde olmasına rağmen yıllardır hiçbir şekilde ıslah yapılmayan Belen-Şekere-Soğanlık-Çengen- Arsuz Çayı – Çoklu-Çetillik-Madenli dereleri belediyemiz tarafından ıslah edilmiştir. Islah çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Aynı zamanda bu dereler üzerinde bulunan ve tehlike arz eden yol geçiş menfezlerinden bir çoğu tamir edilmiş ve yaklaşık 2 yeni menfez yapılmıştır. Tüm mahallelerimizde yağmur suyu kanallarımız temizlenmiş, okullarımızın birçok ihtiyacı giderilmiş, park ve oyun sahaları onarılmıştır.

İlçemiz sınırları içerisinde belirlenen mahallelerde Büyükşehir Belediyesi ile koordineli
olarak 10 adet çok amaçlı hizmet binası, 2 adet kültür merkezi yapılacaktır. İlçemizin en büyük sorunlarından biri olan çöplerimizi vahşi depolama ile bertarafını kesinlikle kaldırıp Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde gerçekleştireceğimiz terfi istasyonlarını hayata geçireceğiz. Üçgüllük ve Akçalı Mahallelerimizin üst taraflarında bir transfer merkezi kuracağız. Orada 60 ton kapasiteli tırlarla Arsuz’dan toplanan çöpler Katı atık bertaraf tesisine boşaltılacak. Böylece çevre kirliliği de kaldırılacak.

Karaağaç’a iki büyük park

Arsuz İlçesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planları hazırlanmış ve belediye meclisinde onaylanmıştır. Stratejik planlar bildiğiniz gibi bir belediyenin yol haritasıdır. Büyük ölçekli yatırım gerektiren yatırımlarımızı büyükşehire sunduk ve orda kabul gördü. Bunlardan biri Madenli ve Üçgüllük Mahallerimizi birbirine bağlayan Zilli Çayı Köprüsü, diğeri Arsuz Çayı üzerinde çevre yolunu oluşturacak köprüdür. Hali hazırda Arsuz’da bulunan köprü için uzmanların ekonomik ömrünü doldurduğu kanaati var. Bu köprünün değiştirilmesi var. Ayrıca Karaağaç Mahallemizde biri 11 bin metrekare, diğeri 43 bin metrekare olmak üzere iki tane büyük ölçekli park yapımı programa alındı. Bu 11 bin metrekare şu anda Karaağaç Mahallemizin içerisinde Koç Haddecilik’e ait inşaatın toprak depoladığı alan. Boş bulduğumuz her alanı yeşil alana dönüştürmeye çalışacağız. Çünkü bu bölgenin ve Arsuz’un genelinde böyle bir ihtiyaç var.

“Turizm İmar Planı bakanlık yetkisinde”

Arsuz’da turizmle Akçalı, Gökmeydan ve Konacık olmak üzere üç nokta var. Bunlarla ilgili imar düzenleme talebini yaptık. Akçalı mıntıkasındaki planlama yapılmış ve imar planı onay aşamasındadır. Aldığımız bilgiye göre de onaylanmıştır. Gökmeydan için izin istedik. Biliyorsunuz turizm imar planları sadece ve sadece Turizm Bakanlığı’nın uhdesindedir. Önce kendisi müsaade ediyor yapımına, daha sonra planı yaptığınızda onay yetkisi yine Turizm Bakanlığı’ndadır. Bizim Gökmeydan’la ilgili talebimize 100 bin lira planı yapmak üzere ödenek onayı çıkmış. Ama yapılması için onay gelmedi. Konacık için ise müracaatımıza henüz bir cevap gelmedi. Yanıt bekliyoruz. Ayrıca imar planı ile ilgili büyükşehir belediyesinin 1/25 bin çalışmasının altyapısı başlatılmış. 1/5 bin ve 1/25 bin büyükşehir kapsamındadır. Bize sadece 1/1000 vardır. Burada bir kargaşa olmaması açısından 1/5 bin ve 1/25 bin çalışmasının içerisine müdahil olmayı düşünüyoruz. Çünkü asıl olan işi orada çözmek ve 1/1000’e daha kolay uyum sağlamaktır.

“Meclisten, imarla ilgili madde geçmedi”

Arsuz Belediyesi olarak 7. ayı doldurduk. Bu süre içerisinde meclisimizden imarla ilgili herhangi bir madde geçmemiştir. İmarla ilgili 31 Ekim tarihi itibariyle verilen toplam ruhsat sayısı 153, yapı kullanma izin belgesi sayısı 143, verilen toplam imar çapı sayısı 140, ifraz ve tevhid işlemi sayısı 117, 18. madde uygulaması 6, ceza uygulanan yapı sayısı 30 ve verilen işyeri ruhsatı sayısı da 150 adettir.

“Arsuz Belediyesi bu sürecin içerisinde değil”

Altınvadi’nin bulunduğu parseller (4574 ve 4575 sayılı parseller), 4.10. 2011 tarihinden önce Nardüzü İmar Planı’nda ayrık nizam ve 3 kat(A-3) ve Emsal:05 olarak belirlenmiştir. Nardüzü Belediye Meclisi’nin 04/10/2011 tarih ve 16 sayılı kararı ile onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu ile plan notlarından kaynaklı 20 bin metrekare ve üstü parsellerde emsal: 2.00 ve Taks:0,25 olarak planlanmıştır. Sonra, Nardüzü Belediyesi tarafından, belediye meclisinin 05/03/2012 tarih ve 14 sayılı kararı ile konut alanlarında yapı yüksekliklerinin yeniden belirlenmesine ilişkin 20 bin metrekare ve üstü parsellerde plan notu ile Hmax=serbest olarak uygulanması yönünde karar alınmıştır.

Daha sonra Nardüzü Belediye Meclisi tarafından 05/04/2013 tarih ve 14 sayılı kararı ile Şevre mıntıkası 4574 ve 4575 sayılı parsellerin bulunduğu alan plan notu ile Emsal:3.00 olarak belirlenmiş ve 6360 sayılı yasa gereğince Antakya Belediye Meclisi’nde de görüşülerek 07/05/2013 tarih ve 154 sayılı kararı ile bu emsal:3.00 olarak onaylanmıştır. Bu 4574 ve 4575 sayılı parseller tevhid olmuş ve 5523 parsel halini almış olup, bu parsele 02/08/2013 tarihinde Nardüzü Belediyesi tarafından imar çapı düzenlenmiştir.(Taks:0,25 – Emsal:3.00 – Hmax=serbest olarak)

Bu imar çapına göre düzenlenen projeler belediyeye sunulmuş ve Nardüzü Belediyesi’nce 04/03/2014 tarihinde inşaat ruhsatı verilmiştir. Görüldüğü üzere, Arsuz Belediyesi olarak biz bu sürecin içerisinde değiliz. Ayrıca daha öncede belirttiğimiz gibi Mimarlar Odası’nın bu konuda açtığı davanın bilincindeyiz ve daha sonra mahkemenin kararı doğrultusunda da hareket edilecektir.

Kırmızı Kod:

Yapılan blok ile ilgili temel vizesi için belediyemize müracaat edilmiş olup, kontrol ve inceleme aşamasındadır. Harita mühendisinden plan kodu istenmiş olup, ilgili yönetmelik maddesi çerçevesinde kırmızı kod belirlenecektir. Bu kota göre yapılan blokun temel vizesi değerlendirilecektir.

Diamond Concept’e 540 bin lira ceza

Söz konusu Diamond projesinin bulunduğu alan Karaağaç İmar Planı’nda 3 katlı olarak belirlenmiştir. Beş bloktan oluşan bu projenin üç bloğu 3 katlı olarak ruhsata bağlanmıştır. Ancak, ruhsatsız ve mevcut imara aykırı olarak yapıldığı tespit edilen ve 6 kat olarak betonarme karkas şeklinde inşa edilen 2 bloka inşaat ruhsatı verilmemiştir. 6 katlı olarak inşa edilen ve ruhsatsız olan bu iki blok ile ilgili ceza kararı alınmış ve yasal hale getirilmesi istenmiş olup, bu durum mal sahibine de tebliğ edilmiştir. Ayrıca 3 katlı bloklarda da 4’ncü kat kalıp imalatı yapılmasından dolayı da ceza kararı alınmış ve yasal hale getirilmesi istenmiş olup, yine bu durum da mal sahibine tebliğ edilmiştir.

6 katlı 2 blok ile ilgili verilen ceza miktarı: 495.000 tl, 3 katlı bloklarla ilgili verilen ceza miktarı: 45.00tl olmak üzere kesilen toplam ceza miktarı 540 bin liradır.

Bu aykırılıkların yasal hale getirilmesi için yasa gereği süre verilmiş olup, yasal hale getirilmesi beklenmektedir. Yasal hale getirilmesi durumunda ruhsatsız olan 2 blok da ruhsata bağlanabilecektir.”

Screenshot_4 Screenshot_3 Screenshot_2 Screenshot_1 Screenshot_5

Önceki İçerikAnadolu Gençlik Derneği Belen Temsilciliği açıldı
Sonraki İçerikTopaca Payas OSB’yi Ziyaret Etti