Kaçak Akaryakıt Operasyonu

1

Hatay Valisi Ercan Topaca, bin 153 personelin katılımıyla düzenlenen operasyonda 9 bin 235 litre kaçak akaryakıtın ele geçirildiğini, 37 kişinin gözaltına alındığını belirterek, kaçakçılıkla mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini söyledi.

Hatay Valisi Ercan Topaca, Reyhanlı ilçesine bağlı sınır mahallesi Beşaslan Mahallesi’nde yapılan kaçak akaryakıt operasyonuyla ilgili yaptığı basın toplantısında bilgi verdi. Vali Topaca, Beşaslan köyüne yapılan operasyonun kaçakçılıkla mücadele kapsamında yapıldığını belirterek, “Hatay sınır ilimiz. Birçok sınırdaki girişler çıkışlar ekonomik faaliyetler, yoğun bir şekilde yaşanmakta bunun bir kısmı da tabi yasadışı yollardan bu girişler çıkışlar, akaryakıt kaçakçılığı yapılmakta” dedi.

Hatay’daki bu yasa dışı giriş ve çıkışları önlem üzere daha önce bir eylem planının geliştirildiğini belirten Topaca, “Bu kapsamda geniş çaplı operasyonlar yapılmış. Çok sayıda bu işlerde kullanılan araç gereç silah, yakalanmış. Bazı kişiler tutuklanmış. Tabii yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar verse de özellikle akaryakıt kaçakçılığı tam olarak bitmemiş. .Bunları tamamıyla ortadan kaldırmak ve sıfırlamak, kararlılığındayız. Hatay ilimizde sınırlarımızda bu tür yasa dışı faaliyetler olmasın istiyoruz. Gerek mallar gerekse de insan, devletimizin koyduğu kurallar dışında girmesin çıkmasın yasalarımıza uyun şekilde insan ve mal girişleri, çıkışları kurallara ve yasalara uygun olsun düşüncesiyle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.

BİN 153 PERSONELLE OPERASYON

Vali Topaca, Reyhanlı ilçesi Beşaslan Mahallesine yapılacak olan akaryakıt operasyonunun önceden planlandığını belirterek, şöyle devam etti:

“Sabah 05.00 civarında operasyon için faaliyete başlanıldı. Yaklaşık olarak 658 Jandarma, 245 polis ve 250 2.Hudut alayına bağlı askerimizin katılımı ile toplam bin 153 personel ve çok sayıda aracın, zırhlı, askeri ve sivil unsurlardan oluşan aracın katılımıyla operasyon başlatıldı. 19 eve, şüpheli operasyon kapsamında takip edilen 19 evde arama yapıldı. Toplam 37 kişi gözaltına alındı.”

Kaçakçılık faaliyetlerinde kullanılan 20 tane araca el konularak değişik illerin plakalarını taşıyan 20 araca da şu andan itibaren el konulduğunu vurgulayan Vali Topaca, “Kaçakçılık faaliyetlerinin nasıl yapıldığını anlatması bakımında 12 bin 840 metre boru iki ayrı bölgede imha edildi. Mücadele gerçekten zor. Köstebek dediğimiz yatay sondaj makineleri ile Suriye tarafından yerin altından borular bizim sınırımıza doğru, sınırımızda bulunan köylere doğru döşenmek sureti ile ki 12 bin 840 metre yanı 12 kilometre boru döşenmiş.Ve karşı taraftan bu döşenen borular yoluyla akaryakıt basılmak sureti ile bizim sınırlarımızda içerde, bunların büyük bir kısmı da askeri yasak bölgelerde kalmaktadır. Burada akaryakıt basılarak, buradan da tankerlere, bidonlara, tanklara değişik depolama araçlarına alınmak sureti ile piyasaya sürülüyordu. Bunun önüne geçilecek bunu kökten çözecek bir yöntem bu hatların tamamını, bugün imha ettik. Tabii bu borular içerisinde çok fazla miktarda akaryakıt vardı. Onlarda yandı veya döküldü. Aynı şekilde 9 bin 235 litre de çeşitli yerlere depolanmış, akaryakıta el konuldu. Bu miktar önemli değil, önemli olan bu sistemin akaryakıt kaçakçılığını sağlayan yapının çökertilmesidir, o yapıyı bugün Beşaslan köyünde çökertmiş ve hukuki işlemleri başlatmış durumdayız” diye konuştu.

“BU KARARLILIĞI BUNDAN SONRA DA AYNI ŞEKİLDE DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Vali Topaca ayrıca gözaltına alınan kişilerin kaldıkları evlerde, yerlerde çok sayıda ruhsatsız silahında yakalandığını belirterek, “Bu kapsamda 15 ruhsatsız av tüfeği, 1 şihi marka 9 mm çapında makineli tabanca, 1 adet ster marka tabanca, 1 adet kuru sıkı tabanca, iki adet telsiz ve çok sayıda mühimmat, bu silahların mühimmatı ele geçirildi. Tabii soruşturma devam ediyor. Buradan şunu çok net ifade etmek istiyorum. Bizim ilimiz sınırlarında hiçbir şekilde kaçakçılığa göz yummayacağız. Bu mücadelemiz etkili bir şekilde genişleyerek, kararlı bir şekilde de devam edecektir. Bu hususta bu işe niyetlenen kim varsa buradan sesleniyoruz. Herkes yasal sınırlar içerisine çekilmek durumundadır. Yasa dışı işlem yapan akaryakıt kaçakçılığı dahil, her türlü kaçakçılıkta, devletimizi, devletimizin güvenlik kuvvetlerini, jandarmasını, askerini, polisini karşısında bulacaktır. Biz bu kararlılığı bundan sonra da aynı şekilde devam ettireceğiz.”

Vali Topaca gözaltına alınan 37 kişi arasında 20 Suriye uyruklu kişinin bulunduğunu belirterek, gözaltına alınan Suriyelilerin kaydının olmadığını da sözlerine ekledi.

Basın toplantısına İl Jandarma Alay Komutanı Hasan Koçyiğit ve İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ da katıldı.

11 6 6 (1) 4 2 1

Önceki İçerikİskenderun ve Erzin Bisiklet Topluluğundan İskenderun Belediyesi’ne Ziyaret
Sonraki İçerikAk Parti İskenderun İlçe Teşkilatı Aşure dağıttı