Bakan Taner Yıldız Hatay’da

1

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız, 26 Ekim 2014 Pazar günü ‘Hatay Enerji Değerlendirmesi Toplantısı’ vesilesiyle teşrif ettiği ilimizde Ottoman Otel’de düzenlenen enerji konulu toplantıya katıldı.

Bakan Yıldız, Vali Topaca ve beraberindekiler toplantıya katılmadan önce GEST güneş enerjisi panelleri üretim tesislerinde incelemelerde bulundu.

Toplantıya, Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Milletvekilleri H.Bayram Türkoğlu, Adem Yeşildal, Orhan Karasayar, Mehmet Öntürk, Hasan Akgöl, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, MKÜ Rektörü H. Salih Güder, Vali Yardımcıları Orhan Mardinli, Fahrettin Göncü, Bilal Bozdemir, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları, İl Müdürleri, İş adamları, Esnaf Odaları temsilcileri, Sanayi Odaları temsilcileri ve ilgili diğer yetkililer katıldı.

Vali Topaca, başta Sayın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız olmak üzere salondaki misafirlerini selamlayarak başladığı konuşmasında, “Bugün kentimizin önemli sorunlarından birisi olan enerji sorunlarını görüşmek üzere, Sayın Bakanımızın da uygun görmesiyle ‘Hatay Enerji Değerlendirme Toplantısı’ diye bir toplantı tertip ettik. Tabi Hatay ilimiz gerek tarımdaki gerek sanayideki hızlı gelişimiyle ülkemizdeki önemli enerji tüketen illerden birisi. Öyle olunca tüketime paralel alt yapının ve üst yapının yapılmamış olmasından kaynaklanan birçok sorunumuz var. Bunu hep beraber sanayicilerimiz, vatandaşlarımız, çiftçilerimiz, burada yaşayanlar bir şekilde hissediyor, onun sıkıntısını çekiyor.” dedi.

Vali Topaca, günümüzde enerjinin artık hayatın her noktasında var olduğunu ve onda bir aksama olduğu takdirde hayatın her alanını etkilediğini ifade ederek, “Onun için bu sektördeki tüm ihtiyaçların tam olarak karşılanması, alt yapının eksiksiz bir şekilde yapılmış olması kentler ve ülkeler için de önemlidir. Bizim ilimiz için de enerji altyapısı olmazsa olmaz ihtiyaçlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bildiğiniz gibi 26 Eylül’de Hatay Valisi olarak göreve başladım. Göreve başladığım andan itibaren ilk karşılaştığım sorunlardan birisi enerji sorunu, ikincisi de taşkınlar oldu. İlk günlerde burada göreve başlayınca 2010 yılında Kocaeli’nde göreve başladığım günleri hatırladım. Orda da başlar başlamaz en çok gündemimizi meşgul eden enerji sıkıntısıydı. He gün her saat sürekli enerjimiz kesildi, şu oldu, bu oldu aynı Hatay gibi yeni özelleştirilmiş hizmetleri özel bir şirket yapıyor tam muhatap bulmakta zorlandığımız arızalara müdahalede muhatap bulamadığınız bir yapıydı. O dönem Kocaeli Milletvekillerimizle ve Bakanımızla görüştük. Sayın bakanımızı ziyaret ettik ve buna benzer bir toplantı yaptık, Sayın Bakanımız o toplantıya katıldılar. Orda sıkıntıları gündeme getirdik, kendileri tabi bu sektörü çok iyi bilen bir teknokrat. Bizim derdimizi çok kısa bir zamanda hemen anladı ve bazı talimatlar verdi. Bir, bir buçuk yılın sonunda Kocaeli’nin gündeminden enerji sorunu kalktı. Daha sonraki yıllarda benim önüme Vali olarak enerji sorunu hiç gelmedi. İnşallah bugünkü bu toplantıyla da oranın da tecrübesini bu işin üstüne katarak bu işi çözüme kavuşturacağız.” diye konuştu.

-Enerji Sorununu Kentimizin Gündeminden Düşüreceğiz-

Topaca şöyle devam etti: “Öyle tahmin ediyorum enerji sorununu bu kentin gündeminden önümüzdeki dönem içerisinde hızlı bir şekilde düşüreceğiz ve kentimiz enerji sorununun halledilmesiyle birlikte her alanda hayat kalitesinin daha da arttığını, ekonominin daha hızlı ilerlediğini, insanlarımızın daha mutlu olduğunu hep beraber göreceğiz. Yine bu taşkın konusu da tabi buranın coğrafyası biraz daha özel bir coğrafya üzerinde daha geniş bir şekilde çalışılması, tartışılması gereken bir alan. İnşallah onu da buna benzer bir toplantıyla Orman Ve Su İşleri Bakanımızı da aynı şekilde davet edip bir bütün olarak makro ölçekte taşkın sorunlarını da tartışarak dere ıslahlarını gerek Büyükşehir Belediyesinin, HATSU genel Müdürlüğü’nün katkılarını da almak suretiyle çözeceğiz. Şu anda inşaatı devam eden Reyhanlı Barajı ve Karaçay Barajlarının da devreye girmesinden sonra inşallah taşkın olayını da bu kentin gündeminden düşürmek konusunda belli çalışmaları hep birlikte yapıp hayata geçireceğiz.” dedi.

-Hatay’da Bu Yıl Enerji Sektörüne 97 Milyonluk Yatırım Yapıldı-

Valimiz Topaca’dan sonra kürsüye gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız da salondaki misafirleri selamladıktan sonra, Hatay’da böylesine seçkin bir toplulukta bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Bugün enerji sektörü ile ilgili olarak Hatay’ın bugünü ve geleceği ile alakalı bir kısım değerlendirmeler yapmak istedik. Bundan daha önce siz sanayicilerimizle kısa bir değerlendirme yapıp gerek Türkiye’nin gerek Hatay’ın içinde bulunduğu konumla alakalı bazı değerlendirmelerde bulunmak istiyorum. Hatay tükettiğinden daha fazla üretebilen, yaklaşık iki bin megavatlık kurulu gücü ile Türkiye’nin enerji arzında ciddi katkısı olan bir ilimiz. Şu ana kadar 9.3 milyar TL’lik toplam yatırım içerisinde 500 milyonluk enerji yatırımı var. Yalnızca 2014 yılında toplam 97 milyon liralık da yatırım yapacağız. Bütün bunlar bahsettiğimiz problemlerin giderilmesi ile ilgili yatırımlar.” dedi.

Biz iktidara geldiğimizde 20 yaşında olan bir tesis şu anda 32 yaşında diyen Bakan Yıldız, “Dünyada Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre 40.1 trilyon dolarlık 2035yılına kadar yapılacak yatırımların %60’ı eski tesislerin yenilenmesi ile alakalı yatırımlar. Petrol ve doğalgazla alakalı dünyadaki istikrarsızlıkların geldiği nokta bizi her zamankinden daha fazla yerli kaynaklara, yenilenebilir enerji kaynaklarına itiyor. Bunlardan hepinizin de çok iyi bildiği gibi su, güneş, jeotermal, Hatay’da bolca bulunan rüzgar gibi santraller var. Bunların yaygınlaştırılmasını siz sanayicilerimize de tavsiye ediyoruz. Rüzgar enerjisi Hatay’da 5-6 yılda kendini amorti edebilecek bir enerji yatırımıdır. Hem ileriye dönük işletme masraflarını en aza indirmek hem de yerli kaynakları kullanmak açısından bizim sanayicilerimize tavsiye edebileceğimiz bir alandır. Şu anda Hatay’da 304 megavatlık rüzgar santrali gücü bulunmakta ve önümüzdeki iki yıl içerisinde bu daha da artacaktır. Bizim biraz sonra yapacağımız toplantıda, tavsiyelerin, önerilerin hatta eleştirilerin çok rahatlıkla sergilenebildiği bir toplantı olacak. TEDAŞ, TEİAŞ, Özel Şirket, TOROSLAR EDAŞ,EPDK, BOTAŞ temsilcileri de toplantıda hazır bulunacak.” diye konuştu.

Bakan Yıldız yalnızca geçen yıl rüzgar enerjisinden elde edilen yatırımın doğal gaz karşılığının 600 milyon dolar olduğunu ifade ederek, bu yıl hedeflenen sayının 1 milyar dolar dolayında olduğunu kaydetti.

Bakan yıldız son olarak gündeme ilişkin olarak da, teröre hiçbir zaman prim vermediklerini ve vermeyeceklerinin altını çizerek, “ Her birimiz ülkenin istikrarına sahip çıkacağız. Bu ilke hepimizin bunun Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, herhangi bir etnik unsuru ve Alevisi, Sunnisi olmaz. Her birimiz 77 milyon olarak biriz ve beraberiz. Buna her zamankinden daha fazla sahip çıkmamız lazım. Bu hassasiyetin sizde fazlasıyla olduğunu biliyorum. Bütün bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi.

Konuşmalardan sonra Hatay Valimiz Sayın Ercan Topaca, HATSO Başkanı Hikmet Çinçin ve Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Bakan Yıldız’a hediye takdim ettiler.

Daha sonra, Bakan Yıldız, Vali Topaca ve beraberindekiler Hatay’daki enerji sorunları ile ilgili sorunların ve çözümlerin masaya yatırılacağı toplantıya geçti. Buradaki toplantıda Hatay Valimiz Sayın Ercan Topaca ilimizin enerji konuları ile ilgili olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız’a bir sunum yaptı.

9 1 6 4 3 2