Obezite Cerrahisinde Hasta Takibi Ölümü Engeller

Screenshot_1

Son zamanlarda mide küçültme ameliyatlarında yaşanan ölümler hakkında açıklamada bulunan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Bariatrik (Obezite) ve Reflü Cerrahisi Uzmanı Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş, bu vakaların ölümle sonuçlanmasının en önemli sebebinin, hasta takiplerinin yeterince yapılmadığından kaynaklandığını ifade etti.

Obezitenin, günümüzün en büyük sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirten Op. Dr. Göktaş, “Son günlerde ilimiz dışında yapılan obezite cerrahisinde, birtakım sorunlar yaşanmaktadır.

Bu sorunlarla beraber, zaman zaman ölümlü vakaları da duymaktayız. Bu vakaların ölümle sonuçlanmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi, hasta takiplerinin yeterince yapılmamasıdır. Ameliyat sonrası hasta; hekimle görüşebilmeli, sıkıntısı olduğu durumda ise hekime rahatlıkla ulaşabilmelidir. Obezite cerrahisinde en önemli komplikasyon, gastrik fistüldür. Bu komplikasyon, erken fark edilip, müdahale edilirse, ölümcül olmaktan çıkar. Hastanın ameliyat sonrası ihmal edilmesi ve takip edilmemesi de ölümle sonuçlanabilir.

Hasta ile hekim, özellikle ameliyattan sonraki ilk 10- 15 günlük süre zarfında, mutlaka irtibat halinde olmalıdır” açıklamasında bulundu.

“Cerrahın Bariatrik sertifikası mutlaka olmalıdır”

Obezite cerrahisinde kullanılan ekipmanların kalitesinin önemli olduğuna dikkat çeken Göktaş, “Bilindiği gibi obezite cerrahisi, üst düzey Laparoskopik yöntemlerle (kapalı ameliyatla) gerçekleştirilmektedir. Bu konuda hastanın dikkatli olması gereken bazı hususlar vardır.

Ameliyat gerçekleştirecek cerrahın, öncelikle Bariatrik sertifikasının olması gerekmektedir. Ayrıca cerrahın bu ameliyatlarla ilgili, mutlaka deneyimi olmalıdır. Ameliyatta kullanılan malzemelerin ve Laparoskopik cihazının kalitesi önemlidir. Hasta takibi, genel cerrahinin yanı sıra; kardiyoloji, göğüs hastalıkları uzmanı, radyoloji gibi belirli bir ekiple yapılmalıdır. Ameliyat sonrası hasta hekim ilişkisinin ve takiplerin yeterli olması önemli hususlardır. Bütün bunlara riayet edildiğinde, bu ameliyatların komplikasyon ve ölümcül olasılığı yüzde 1’lere kadar düşmekte, yüzde 99’u tekrar sağlığına kavuşmaktadır” şeklinde konuştu.

“Yakın takip hayat kurtarır”

Ameliyat yaptırmaya karar veren hastalara öneride bulunan Op. Dr. Göktaş, “Bilindiği üzere ameliyat olmayan morbid obez hastaların ölümcül olma ihtimali, yüzde 30- 50 gibi yüksek orandadır. Bu hastaların çoğunda; diyabet sonrası körlük, ayak ampütasyonları, kalp krizi, astım, KOAH, böbrek yetmezliği ve damar hastalığı görülmekte, yaşam kaliteleri düşmekte ve hayatlarını kaybetmektedirler. Bizim ısrarla vurgulamak istediğimiz, ameliyat yaptırmaya karar verirken, mutlak suretle güven duyacağınız ve sizleri sıkı takip edebileceğine inandığınız cerrahlara ameliyat olunuz. Amerika’da, Avrupa’da hatta dünyanın her yerinde bu cerrahiyi gerçekleştiren birçok merkez vardır. Bu merkezlerde bile yüzde 1 oranında bu mortaliteden bahsedilmektedir. Unutulmamalıdır ki, ancak yakın takip hayatınızı kurtarır” dedi.

Önceki İçerikUYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ SEMİNERİ
Sonraki İçerikÇirkin “Hükümet Rüyadan Uyansın”