Reflü Sıkıntısı Yaşayanlar Dikkat!

Screenshot_1

Tedavi edilmeyen reflünün, yemek borusu kanserine neden olabileceğini ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Bariatrik (Obezite) ve Reflü Cerrahisi Uzmanı Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş,
reflünün en erken tedavisinin Laparoskopik ameliyat olduğunu belirtti.

Reflü hastalığının sürecinden söz eden Op. Dr. Cavit Göktaş, “Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması, fizyolojik bir olaydır. Bu fizyolojik olay; sık, uzun süreli ve geceleri olduğunda, patolojik bir hal alır. Patolojik reflü olduğunda aside dayanıksız yemek borusu mukozası zarar görür ve yemek borusunda yara ve iltihaplanma oluşur. Bazen bu özofajit zemininde yemek borusu kanseri gelişebilmektedir. Reflü derecesi arttıkça, göğüste yanma, geğirti, bulantı, derin nefes alırken göğüste sıkışma, ağza acı su gelmesi, kusma, öksürük, ses kısıklığı ve kalp ritim bozukluğu şikâyetleri görülür. Başta asit düşürücü ilaçlar, semptomları rahatlatsa da, ilerleyen dönemlerde fayda etmez hale gelmektedir. Hastalar sırt üstü yatamaz ve 2-3 yastıkla yatmaya başlar. Bütün bunlar hastanın yemek yemekten korkar hale gelmesine neden olur” açıklamasında bulundu.

“Laparoskopik ameliyat başarıyla sonuçlanıyor”

Laparoskopik cerrahi girişim ile başarılı ve kalıcı sonuçlar elde edebildiklerini belirten Op. Dr. Cavit Göktaş, “Hastanemizde, üst düzey Laparoskopik sistemle reflü cerrahisi, başarıyla uygulanabilmektedir. Genel Anestezi altında Laparoskopik 4- 5 küçük insizyonla girilip, mide fıtığı tamir edilip, nissen fundoplikasyonu yapılmaktadır. Reflü cerrahisinde dünyada en çok kabul gören ve revaçta olan ameliyattır. Ortalama bir saat sürmektedir. Hastalar, 1 -2 gün içerisinde taburcu edilmektedir. Bu ameliyattan sonra hastaların semptomları hızla iyileşmeye başlamaktadır. Hastalarımızda reflüde başarı şansı yüzde 99 gibi yüksek orandadır. Tekrar nüksetme oranı ise yüzde 1’dir. Ameliyat sonrası hastaların yüzde 90 – 95’i ilaca gereksinim duymamaya başlar. Kısa süre içinde 2- 3 yastıkla yatmaktan kurtulup, yemeklerini daha rahat yemeye başlarlar. Hastanın yaşam konforu bir ay içinde hiç hasta olmayan bireyler gibi olmaya başlar. Hastalarımız yıllarca neden ameliyat olmayıp, hep ilaçlara mahkum olduklarını sorgularlar. Kısacası reflünün en etken tedavisi Laparoskopik nissen ameliyatıdır. Defalarca gastroskopi yaptırmak yerine bir defa ameliyat olup, hastalar bu sorundan kurtulabilmektedir” dedi.