GELENEKSEL SPORLARIMIZA ZARAR VERİLİYOR

Aba Güreşi (arşiv) (1)

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), 13-14 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Geleneksel 5. Aba Güreşi Dünya Kupası ile ilgili bazı basın yayın organlarında çıkan asılsız haberlere ilişkin bir açıklama yaptı.

Bir dünya kupasının oluşabilmesi için 3 kıtadan 3 ülkenin katılma şartı olmadığını belirten Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ilk olimpiyatların 12 ülkenin katılımı ile Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapıldığını hatırlatarak, bu yıl 5.’si düzenlenecek olan Aba Güreşi Dünya Kupası’nın dünya çapında kabul görmüş ve 20’den fazla ülkenin katılım sağlayacağı bir spor müsabakası olduğunu açıkladı.

Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu’nun Türkiye’deki diğer dernek ve federasyonlar gibi İçişleri Bakanlığı’nın 5253 sayılı dernekler kanununa uygun bir şekilde kurulduğunu ve federasyon tüzüğünün İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından onaylandığını belirten Büyükşehir Belediyesi, bazı basın yayın organlarında atfedildiği gibi derneğin gayri resmi olduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Geleneksel Ata Sporumuz olan Aba güreşinin tanıtımı için bu denli çaba harcayan bir federasyon ve belediyenin kutlanması gerektiği yerde eleştirilmesinin yersiz olduğunu bildiren Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 5 ülke ile başlanan dünya kupasının 4 yıl içinde 22 ülkeyle yapılıyor olmasının büyük bir başarı olduğunu kaydetti.

Bu tür organizasyonların ülke tanıtımına sağladığı katkının parayla ölçülemeyecek kadar çok olduğuna dikkat çeken belediye, Aba güreşi sayesinde genelde ülkemizin yerelde de Hatay’ımızın bilinirliliğinin arttığını ve bu çalışmaların tamamen gönüllülerden oluşan bir federasyon aracılığıyla yapıldığını bildirdi.

Japonların ata sporları Sumo güreşini tanıtmak için milyarlarca dolar harcadığına dikkat çekilen açıklamada, Aba güreşini tanıtmak için yapılan bu organizasyonlara karşın yapılan yersiz eleştirilerin halk nezdinde karşılık bulmadığına ve bu organizasyonları eleştirenlerin haberlerinde gerçek dışı bilgilere yer verdiğine vurgu yapıldı.

Bu tür organizasyonların itibarsızlaştırılması durumunda geleneksel ata sporlarımıza komşu ülkelerin sahip çıkmasının an meselesi olduğuna yer verilen açıklamada, Türkiye sevdalısı gönüllülerden oluşan Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyon’un çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceğini ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin de ata sporlarımızın tanıtımına katkı sunmaya devam edeceği bildirildi.

Aba Güreşi (arşiv) (3) Aba Güreşi (arşiv) (2) Aba Güreşi (arşiv) (1)