Hatay’ın 600 Çeşit Muhteşem Lezzetleri İstanbul’da Tanıtıldı

1

Sahip olduğu yaklaşık 600 çeşit yemeği ile ulusal ve uluslararası alanda haklı bir üne sahip olan Hatay’ın bu muhteşem lezzetleri 16-25 Eylül tarihleri arasında Grand Hyatt İstanbul’da yemekseverlere sunuluyor.

Etkinliğin lansmanı ise 09 Eylül 2014 Salı günü saat 19.30’da Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz’in de katılımı ile Grand Hyatt İstanbul’da gerçekleşti.

Gecede, ünlü İtalyan şef Fabio Brambilla, İtalyan dokunuşu ile harmanladığı Hatay lezzetlerini konuklarla buluşturdu.

Yemek uzmanı ve yazarlar Ahmet Örs ve Ali Esad Göksel, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, İstanbul Hatay Eğitim, Kültür, Tanıtım ve Dayanışma Derneği(HATAYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, HATAYDER Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Yılmaz ve diğer konukların katıldığı gecede konuşan Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, ilimizin sahip olduğu güzellikler hakkında konuklara bilgi verdi.

Uygarlıklar Merkezi, Özel Bir Coğrafya

Anadolu’nun “uygarlıklar merkezi” olduğunu, Hatay’ın da Anadolu içerisinde gerçekten çok özel bir coğrafya olduğunu ifade eden Lekesiz, “Hatay, Akdeniz’in en doğusunda, Doğu’nun da Akdeniz’e sınır en batısındaki çok özel bir il. Türkiye’ye sosyal, ekonomik ve kültürel katkılarda bulunan özel bir coğrafya. Türkiye’de en fazla vergi veren iller arasında 8. sırada yer alan Hatay, 1.2 milyon dönümlük Amik Ovası ile tarım sektöründe de adeta bir bereket coğrafyası. Yaklaşık 8 üründe Türkiye’deki payı açısından 1. sırada yer alırken pek çok üründe de ya 2., ya da 3. sırada yer alıyor. Sahip olduğu yeraltı kaynakları, yerüstü zenginlikleri, üzerinde bulunduğu iklim kuşağı gibi nedenlerden dolayı insanlığın varolduğu hemen her dönemde önemli olmuş bir coğrafya. Doğu’dan Batı’ya Kuzey’den Güney’e hemen tüm inanışların bir şekilde yolunu düşürdüğü bir kavşak noktası, bundan dolayı pek çok kadim uygarlığa evsahipliği yapmış, deyim yerindeyse adeta medeniyetlerin resmi geçit yaptığı çok özel bir yer.” dedi.

Derin Bir Tarih, Zengin Bir Kültürel Mirasa Sahip

Hatay’da, onlarca kadim uygarlığa evsahipliği yapmış olmanın beraberinde getirdiği büyük zenginlikler olduğunu dile getiren Lekesiz, “Hatay, derin bir tarih, çok zengin bir kültürel mirasa sahip. Farklı dilleri, dinleri, etnik kökenleri, farklı inançları binyıllardır bünyesinde barındırmanın beraberinde getirdiği bir sevgi, barış ve hoşgörü iklimi var ve bugün de binyıllardır olduğu gibi Hatay’da farklı dinler, farklı diller, farklı inançlar, etnik kökenler barış, uyum ve hoşgörü içerisinde yaşıyorlar.” diye konuştu.

Sahip Olduğu Zenginliklerden Bir Tanesi de “Mutfak Kültürü”

Hatay’ın, onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış olmanın beraberinde getirdiği zenginliklerden bir tanesinin de “mutfak kültürü” olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, “Deyim yerindeyse her toplum, her millet gelmiş burada kendi çıkınını açmış ondan sonra da bu tatlar kalıcı olmuş ve binyıllar içerisinde günümüze kadar gelmiş.” dedi.

Sahip Olduğumuz Değerleri Tanıtmak Vicdani ve Medeni Bir Sorumluluktur

Hatay’ın sahip olduğu bu zenginlikleri, doğru zeminlerde, ulusal ve uluslararası fuarlarda tanıtmaya, daha da besleyerek geleceğe aktarmaya çalıştıklarını ve bunun aynı zamanda insani, ahlaki, vicdani, medeni bir sorumluluk olduğunu değerlendirdiklerini ifade eden Lekesiz, “Bu düşünceden hareketle hep beraber 03-06 Eylül tarihleri arasında Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’ni gerçekleştirdik. Aksaklıklar, eksiklikler olmuş olabilir ama takdir edersiniz ki, ülkemiz dahil 18 ülkeyi biraraya getirmek, profesyonelleri buluşturmak kolay bir iş değil, iyileri daha da iyileştirerek, yanlışları eleyerek umuyorum her yıl hep beraber daha iyisini ve güzelini yaparız.” dedi.

Sevginin ve Güzelliklerin Olduğu Yerde Her Türlü Güzellikler Oluyor

Hataylıların din, dil, ırk, mezhep, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ayırımı gözetmeksizin insanları sevdiğine dikkat çeken Vali Lekesiz, “Hataylılar herkesi bir tek Allah’ın yarattığına inanarak bakıyorlar, “insan” olarak bakıyorlar. En güzeli Hataylılar sevmeyi seviyorlar, Hataylılar sevmekle kalplerin yorulmayacağına, bilakis daha da besleneceğine ve güçleneceğine inanıyorlar. Sevginin ve güzelliklerin olduğu yerde başta mutfak olmak üzere her türlü güzellikler de oluyor.” diye konuştu.

Vali Lekesiz, Hatay’ın yemeklerinin İstanbul’da tanıtılması etkinliğine evsahipliği yapan Grand Hyatt Otel Genel Müdürü Jacques Morand ve çalışanlarına, katılımlarından dolayı da konuklara teşekkür etti.

Türkiye’nin En İyi Mutfağı

Grand Hyatt Genel Müdürü Jacques Morand ise, böylesine güzel bir organizasyona evsahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Tanık olduğum lezzetlere bakılırsa Hatay Mutfağı Türkiye’nin en iyi mutfağı, Hatay mutfağını tanımaktan ve tanıtmaktan dolayı son derece mutluyum.” dedi.

Hatay’dan Çok Şeyler Öğrendim

Hatay’ın muhteşem mutfağını İtalyan dokunuşu ile harmanlayan ve birbirinden leziz tatları konuklarla buluşturan ünlü İtalyan Şef, Fabio Brambilla ise, “Hatay’ı sadece sevmekle kalmadım, Hatay’dan çok şeyler öğrendim. Bu muhteşem lezzetleri İstanbullularla buluşturacak olmaktan da ayrıca mutluluk duyuyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hatay’da efsaneleşen “Hammuş ve Ayyuş”un aşkından ilham alınarak oluşturulan konsept mönü konuklara sunulurken, ilimizin zengin mutfak kültürünün bir aşk mektubunda buluştuğu “Hammuş ve Ayyuş” şiirinin konuklarla paylaşılması ise ayrı bir sempati topladı.

Daha sonra Vali Lekesiz sektör temsilcileri ile biraraya geldi ve Grand Hyatt Otelde 16-25 Eylül tarihleri arasında sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği dahil olmak üzere 10 gün süre ile Hatay mutfağından seçkin örneklerin sunulması konuları ve önümüzdeki dönemde Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’ne ilişkin çeşitli değerlendirmeler ile görüşler paylaşıldı.

23 16 10 9 15 22 21 14 8 7 13 19 18 12 6 5 11 17 4 3 2 1