“Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” Başladı

1

Valilik Bahçesinde Düzenlenen Resepsiyona Ülkemizden ve Akdeniz Ülkelerinden Yüzlerce Konuk Katıldı

TÜBİTAK desteğiyle Hatay Valiliği öncülüğünde oluşturulan Hatay İl Yenilik Platformu’nun projesi kapsamında düzenlenen “Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” 02 Eylül 2014 Salı günü Valilik bahçesinde düzenlenen resepsiyon ile başladı.

Ülkemizden ve ilimizden konukların yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Karadağ, Lübnan, Malta, Monako, Slovenya, Tunus, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya ve Portekiz olmak üzere Akdeniz ülkelerinden konukların katıldığı gece oldukça sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşti.

Konuklarını kapıda tek tek karşılayan Vali Lekesiz, yaptığı konuşmada ilimizin sahip olduğu güzellikler ve organizasyonun doğuş serüveni hakkında bilgi verdi.

Hatay coğrafyasının, insanlığın varolduğu ilk dönemlerden beri önemli bir coğrafya olduğunu, Doğu’dan Batıya Kuzey’den Güney’e hemen her inanışın yolunu düşürdüğü adeta bir kavşak noktası olduğunu ve onlarca farklı uygarlığa evsahipliği yapmış olmanın beraberinde getirdiği çok derin tarihi ve kültürel zenginlere sahip olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, bu zenginliklerin tüm dünyaya tanıtılmasının önemine vurgu yaptı.

Vali Lekesiz, “Hatay’ın tarihini inceleyelim dediğinizde insanlığın ortak tarihini görürsünüz. Bu anlamda farklı kültür ve inançlara ait çok sayıda zenginliklerimiz var. Anadolu sınırlarında yapılmış ilk cami olan ve adını bir Hıristiyan’dan alan Habib-i Neccar Cami, ilk mağara kilise olarak bilinen St.Pierre Kilisesi ilimizde bulunuyor. İnsanlığın ortak mirası olan bu güzel ili, Hatay ilinin dinamikleri ile işbirliği içerisinde geleceğe taşıyabilmek için İl Yenilik Platformu’nu kurduk. Valiliğimizin başkanlığında İl Yenilik Platformu’nda Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya Belediye Başkanlığı, İskenderun Belediye Başkanlığı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Antakya Ticaret Borsası Başkanlığı, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Antakya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurlu Başkanlığı, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, İskenderun Deniz Ticaret Odası, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Hatay Şubesi, Ottoman Palace Yönetim Kurulu Başkanlığı, Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği, Hatay Genç İşadamları Derneği, Kadın Girişimciler Derneği olmak üzere 16 kurum ve kuruluş biraraya geldi. İl Yenilik Platformu elindeki bütçeyi, Hatay’ın sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetişmesi ve turizm sektörünün geleceği için değerlendirmeye mutabakatla karar verdi. Bu platform yaklaşık 2 yıldır güzel çalışmalara imza attı ve nihayet daha önce dünyada hiç gerçekleştirilmediğini değerlendirdiğimiz bu organizasyonu yapmaya karar verdi.” dedi.

Organizasyonla; Hatay mutfağının tanıtılmasının yanı sıra dünyaca ünlü gastronomi profesyonellerinin buluşturulup bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarının amaçlandığını kaydeden Lekesiz, organizasyona 17 ülkenin katıldığını, yurt dışından alanlarında uzman yaklaşık 77 şef, ülkemizden ise yine alanlarında uzman 25 şefin, ulusal ve uluslararası alanda 66 basın mensubunun yer aldığını söyledi.

4 gün sürecek olan etkinliğin; konukların damağına ve dimağına hitap edecek farklı lezzetlerin buluşturulması ve ilimizin tarihi ve turistik zenginliklerinin tanıtılacağı sosyal programlarla zenginleştirildiğini ifade eden Vali Lekesiz, “Etkinlik kapsamında 03 Eylül Çarşamba günü saat 09.00’da Vali Ürgen Alanı’ndan başlayarak Antakya Lisesi’ne kadar hep beraber renkli ve keyifli bir sivil kortej yürüyüşü yapacağız, ardından konuk ülkelerin yemek uygulamaları gerçekleşecek. Organizasyona Hatay’ın evsahipliği yapmasında emeği olan İl Yenilik Platformu üyelerine, Anadolu Halk Mutfağı Başkanı ve üyelerine ve diğer emeği geçenlere, katılımlarınızdan dolayı da siz sayın konuklarımıza teşekkür ederim. Sevgi, barış ve hoşgörünün merkezi Hatay’a hoşgeldiniz.” dedi.

Gecede, Vali Lekesiz ve İl Yenilik Platformu’nun üyeleri; Anadolu Halk Mutfağı Başkanı ve üyeleri ve diğer konuklarla birlikte tarihi Hatay Valiliği binası önünde anı fotoğrafı çektirdiler.

Gecede, Moldova’da yaşayan Gagavuz Türkleri Müzik Grubu’nun sempatik üyeleri de konuklara muhteşem bir müzik ziyafeti sundu.

Kokteyl ile devam eden gecenin sonunda Vali Lekesiz konuklarına teşekkür ederek tek tek uğurladı.

21 19 9 7 17 15 5 3 13 11 1