60 yaş üstü bireyler toplu taşıma araçlarına ücretsiz binebilir

emekli arac
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan, ücretsiz seyahat hakkı kapsamında olan 60 yaş üstündeki vatandaşlara, kendilerini bu haktan mahrum bırakmaya çalışan kişilere karşı yasal haklarını kullanmaları çağrısında bulundu. Şube Başkanı Uyan, ayrıca konuyla ilgili olarak ilk etapta İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ile görüşüp, soruna çözüm arayacaklarını belirtti. TÜED İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan, konuyla ilgili olarak “Anayasa’nın 10. Maddesi, çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz” düzenlemesiyle yaşlılar için pozitif ayrımcılık getirmiştir” dedi. Buna istinaden 4736 sayılı kamu kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri Hakkındaki Kanun kapsamında, ücretsiz veya indirimli yolcu taşıma hizmeti verecek toplu taşıma araçlarının belirlenmesi, toplu taşıma hizmetinin kapsamı ve bu hizmetlerden ücretsiz veya indirimli yararlanmaya ilişkin usul ve esasların tespiti amacıyla Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği düzenlendiğini belirten Başkan Uyan, yönetmeliğin 4 mart 2014 tarihli resmi gazetede yayınlandığını belirtti.

‘NÜFUS CÜZDANI YETERLİ OLACAK’
İlgili yönetmelikte ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca ‘Seyahat Kartı’ düzenleneceğinin belirtildiğini dile getiren Mustafa Uyan, mevzuata ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Yönetmeliğin 6. maddesi ücretsiz veya indirimli seyahat edecek 60 yaş ve üstü bireyler için nüfus cüzdanı kullanılacağını ayrıca düzenlemektedir. 6. maddenin 2. fıkrasında toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanma amacıyla 60 yaş üstü bireyler tarafından nüfus cüzdanı ibraz edilmesi halinde ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının herhangi bir gerekçe ile engellenemeyeceğini belirtmektedir. Toplu taşıma hizmeti sunan kurum ve kuruluşlar ile belediyeler, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı kullanılması ile ilgili kolaylaştırıcı tedbirleri alacaklardır.”

‘BAŞKANLA GÖRÜŞECEK’
TÜED İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan, Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri olan kişilerin demiryolları ve deniz yollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait halk otobüsü tabir edilen şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacaklarına dikkat çekti. Şube Başkanı Mustafa Uyan ayrıca, ilk etapta İskenderun Belediyesi ve Belediye Başkanı Seyfi Dingil ile temasa geçip, 60 yaş üstü yolcular için ücretsiz taşıma talep edeceklerini, Başkan Seyfi Dingil’in oldukça duyarlı davranıp, isteklerini yerine getireceğini düşündüğünü ifade etti. Başkan Uyan sonraki aşamada ise Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Osmaniye Belediyesi’nden de benzer talepleri olacaklarını ve bu konuyu emekliler ve yaşlılar lehine çözme gayretinde olacaklarını açıkladı.

Önceki İçerikSaldırıyı kınadılar!
Sonraki İçerikEti getir, ateş bedava!
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.