İTSO’da dış ticaret kursları başladı

itso kurs1
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Mavi salonda Dış Ticaret Eğitim seminerleri başladı. Dış ticaret seminerini veren Muhasebe ve Finans Öğretmeni Melih Öztürk; kursun, dış ticaret anlamında önemli faydaları olacağına vurgu yaptı.
Öztürk açıklamasında, “Dış ticaret konusunda yetkili ve nitelikli bireyler yetiştirmek oldukça önemlidir. Bu nitelik hem kursiyer açısından hem ülkenin kalkınması açısından oldukça önemli olduğu inancındayım. Bu da iyi bir dış ticaret eğitimi almış sahayı iyi bilen nitelikli iş gücüyle mümkün olacaktır” dedi. Öztürk, Dış Ticaret konusu hakkında kursiyerlere şu bilgileri verdi;
“Genel anlamı ile ülke içinde bulunan malların ve ulusal sermayenin ülke sınırları dışına paylaşımı ile açıklanabilir. Dış ticaret ülke içi ve dışı alım-satım işlemleri itibariyle ithalat ve ihracat olmak üzere iki bölüme ayrılır. Ülke içerisinde gerçekleştirilen alım-satım işlemlerine ithalat, ülke dışı alım-satım işlemlerine ise ihracat adı verilmektedir. Ülke ekonomisinin geliştirilmesi açısından ihracat önemlidir. Zira dış ülkelerden alım-satım ülkeye hem farklı para biriminin gelmesini hem de dış ülkeler ile olan ticaretin gelişmesini sağlamaktadır. Bunun için ülkeler açısından ihracatın artırılması ve ithalatın azaltılması ülkenin önemli amaçları arasındadır. Bu amaçlar doğrultusunda ülkeler kendilerine dış ticaret politikaları oluşturmaktadırlar. Bu politikalar ise ülkenin hedefleri doğrultusunda aldıkları önlemleri ve kararları içermektedir. Dış ticaret politikasında dış ticaret açığı ve dış ticaret rakamları önemlidir. Çünkü ülkeler genellikle dış ticaret açığının olmaması için politika geliştirirler ve eğer bir ülkede ithalat oranı ihracattan fazla ise o ülkede dış ticaret açığı çıkmaktadır. Bu da ülkeler için gelişme ve kalkınma açısından tehlike arz etmektedir. Bu nedenle günümüzde ülkeler için dış ticaret konusunda yetkili ve nitelikli bireyler yetiştirmek önemli duruma gelmiştir. Mezunlar iş hayatlarına, özel ve kamu işletmelerinin dış ticaret departmanlarında ara eleman, yönetici yardımcısı veya orta kademe yönetici, veya kendi adına dış ticaret alanında işyeri açıp işletebilir, bankaların ilgili departmanlarında görev yapabilirler.”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.