‘Engelliler için erişilebilir’ şartı!

kösem erol
Dün Mahmut Ateş adlı bir vatandaşın, bana yazdığı bir şikayet metnini gündeme getirmiş, engellilerin binebileceği toplu taşıma araçlarından sözetmiştim.
Sağolsun, bu konularda oldukça duyarlı olan İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, ‘hassasiyet’ vurgusu yaptı..
Erol Bey’in; toplu taşıma araçlarının ‘Engelliler için erişilebilir’ duruma getirilmesi için yıllardır çabaladığını biliyorum.
Konuyla alakalı yazışmaları ve federasyona bağlı odalara gönderilen 05 sayılı genelge hakkında bilgi verdi. Kaldı ki, 09.06.2014 tarihinde esnafla paylaştığı önemli bir uyarıyı da hatırlattı.
İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın diyor ki;
“- 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nun geçici 3. maddesi gereğince, toplu taşıma araçlarının engellilerin taşınmasına uygun hale getirilmesine ilişkin 07.07.2012 tarihinde sona eren süre, yapılan çalışmalar neticesinde 1 yıl ertelenmiş, 07.07.2013 tarihine kadar uzatılmış idi..
Ancak bu nitelikte üretilen araç bulunmaması, mevcut minibüslerin de tadilatla bile engellilerin erişimine uygun hale getirilmesinin mümkün olmadığını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ail eve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü yetkilileri, Otomotiv Sanayi Derneği ve Federasyonumuzun yaptığı toplantılarda dile getirilmiş idi..
2012 yılından beri federasyonumuzun öncülüğünde yaptığımız tüm bu çalışmalar neticesinde sonuç olarak; 6518 sayılı Kanunun 75. Maddesi ile 5378 sayılı Engelliler hakkındaki Kanunun geçici 3. Maddesinde değişiklik yapılmıştır.
Uğraşlarımız sonucunda yapılan yeni düzenlemelere göre;
– Sürücü koltuğu hariç 9 ile 16 oturma yeri olan toplu taşıma araçları 07.07.2018 tarihine kadar ‘Engelliler için erişilebilir’ duruma getirileceği,
– 05.08.2014 tarihinden sonra üretilen, sürücü koltuğu hariç, 9 veya daha fazla oturma yeri olan araçlardan Engelli Erişilebilir olmayanlara ‘Şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin veya ruhsat verilemez’ hükmü düzenlenmiştir.
Dolayısyla 05 Ağustos 2014 gününden itibaren alacağınız sıfır kilometer acenta araçların ‘Erişilebilir’ özellikli araç olmasına önemli dikkat etmeniz menfaatiniz gereğidir. Hali hazırda halk otobüsü niteliğindeki otobüslerin erişilebilir olması için ‘Erişilebilir İzleme ve Denetleme Yönetmeliği’ gereği, denetim yapacak komisyonların toplu taşıma araç sahiplerine eksikliklerin tamamlanması için 07.07.2015 tarihine kadar ek süre verilmiştir.”
Anlıyorum ki, bir yıl sonra engellilerin binebileceği toplu taşıma araçları son şeklini almış olacak. Erol Akın Bey’e verdiği bilgilerden ötürü teşekkür ederim.

‘KALDIRIM İŞGALLERİNİ ÖNLEYİN’
Bir okurum, İskenderun Belediyesi internet sitesinden yazmış olduğu şikayet mektubunun aynısını bana aktardı. Çünkü, 12 Mayıs 2014’de yazmış olduğu şikayet dilekçesini ilgili makama 3 kez iletmesine rağmen, sonuç alamamış.
Bugün de, basın yoluyla aynı şikayeti, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’e iletmemizi istiyor. Her kim olursa olsun, sesini duyurmak isteyen her vatandaşın, başımın üzerinde yeri var..
Okurum diyor ki;
‘Temiz ve huzurlu bir iskenderun’da yaşamak herkesin hakkı.’
Mesajını aynen paylaşıyorum:
“Merhaba Yılmaz Bey.. Çay Mahallesi Osman Gazi Caddesi üzerinde kaldırımlar ve yollar esnaflar tarafından işgal edilmektedir. Özellikle Sürat kargo, MNG Kargo, Aras kargo kamyonlarının ve minibüslerinin sabah ve akşam saatlerinde indirme yükleme yapmaları, yol ve kaldırım içerisinde motor tamiratlarının yapılması, kaldırım üzerinde satılacak motorların teşhir edilmesi (Vestel bayisi bitişiğinde) esnafların reklam varillerini yollara yerleştirmeleri engellenmelidir. Kargo şubelerinin konutların olmadığı küçük sanayi sitesine taşınması gerekmektedir. Esnaflar arasında yol ve kaldırım işgalleri konusunda kavgalar dahi yaşanmaktadır. 20 daireli apartman girişinde bulunan Sürat kargo sabah saat 7-9 ve akşam saat 5-6 aralığında 3 adet minibüsle kamyon yüklemesi yapmakta gürültü, kaldırım ve yol işgali yapmakta binada ikamet eden vatandaşlar açıkça başka yerlere taşınmak zorunda bırakılmaktadır. Kargo faaliyetleri için uygun yerler belirlenmeli ve kargo işletmeleri o yerlere taşınması orada ikamet eden vatandaşların sağlığı ve huzuru için gereklidir. Belediyemizden isteğimiz vatandaşla esnafı karşı karşıya getirmeden gerekli önlemleri almaları ve yol ve kaldırım işgallerinin önüne geçmesidir. Oto yıkama işletmesi yaptığı gürültü ve çevre kirliliği nedeni ile konut alanlarının dışında olmalıdır. Ama Çay mahallesi Camisi çevresinde bulunan 2 adet oto yıkama işletmesi gürültüsü ve kirliliği ile en az 80-90 konutu rahatsız edecek duruma gelmiştir. Lütfen bu konuda İskenderun Belediyesi vatandaşın da hakkını gözetsin.”
Elçiye zeval olmaz!
Haklı tepkinin bir karşılığı olmalıdır.
Öyle değil mi?

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.