Mahkumlar hayatı aydınlatıyor

cezaevi
İskenderun Ceza İnfaz Kurumu M Tipi Cezaevi’nin açık bölümünde 2010 yılında kurulan, mahkûmlara meslek edindirme, ekonomik katkı sağlama ve sosyal yaşama adapte etmek amacıyla kurulan atölyede LED aydınlatma lambaları üretilmeye başladı. Meslek edindirme kursuyla başlayan çalışma zaman içerisinde Türkiye’deki tüm cezaevlerinin LED aydınlatma lambaları ihtiyacını karşılayacak duruma geldi. Her geçen gün kendini yenileyen, geliştiren atölyede İnfaz memurları ile hükümlülerden oluşan 40 personel AR-GE çalışmalarıyla da ürün çeşitliliğini geliştirdi. Bugün Türkiye’deki cezaevlerinin LED aydınlatmalarının %70 ihtiyacını karşılar duruma gelen İskenderun Ceza İnfaz Kurumu Açık Cezaevi’ndeki atölye seri üretimini geliştirerek şehir içindeki resmi daireler, özel kooperatiflerin de anahtar teslimi LED aydınlatmalarını yapabiliyor.
İskenderun M Tipi Ceza İnfaz Kurumu açık bölümdeki, hükümlüler tarafından üretilen çeşitli aydınlatma ürünleri kamuoyu ile paylaşılmak üzere LED atölyesinin kapıları basın mensuplarına açıldı. İskenderun M Tipi Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Bayram Bozan, üç yıl önce atölyeyi kurduklarını, küçük bir projeyle geliştirdiklerini belirterek “Şu anda dönerli olarak 40 hükümlü çalışmaktadır. Bu 40 hükümlü sigortalı, ayrıca günde 7 lira da ücret ödeniyor. LED atölyesindeki bu mesleği de, zaten öğreniyorlar, dışarıda da iş bulmalarında ve dışarıda daha kolay yaşamlarını sürdürmelerinde de büyük bir öneme sahip” dedi.
İlk kurulduğunda tek tip LED aydınlatma lambası üreten atölyelerinin bugün ürün çeşitliliğini arttırdığını vurgulayan Kurum Müdürü Bozan “Aydınlatma lamaları, sokak lambaları, iç aydınlatmalar, flüoraysan üretiyoruz. Burada üretilen LED lambalar %70 tasarruflu, fiyatı da piyasadan %20-30 civarında indirimli. Pazarımız genelde Ceza İnfaz kurumları, Adliye, askeri birlikler, belediyeler, bir buçuk yıldır siparişleri veriyorlar, hem montajını yapıyoruz, hem talepleri alıyoruz. Resmi kurumların dışında şirketler, vatandaşlar ve işyerleri buraya gelip, taleplerde bulunabilir, onlara da satış yapabiliyoruz. Faturasını veririz, parasını bankaya yatırır ürünü alabilir. LED atölyesini daha da geliştirmek için daha çok Pazar bulmaları gerekiyor. Bu da beraberinde burada daha çok hükümlü çalıştırmamızı gerektiriyor. Bizim yaptığımız kar amaçlı değil, hükümlü ve tutukluyu topluma yeniden kazandırmak, burada geçen zamanlarında toplumun gerisinde kalmamak, hatta burada bir meslek öğrenip, dışarıda hayatlarını sürdürebilmek, tüm amaç bu” şeklinde konuştu. LED Atölyesi sorumlusu İnfaz Memuru ise üretim kapasitelerinin ürünün çeşitliliğine göre değiştiğini anlatarak şunları söyledi:
“İstenilen talebe göre günde elli atmış, iki günde 200 lamba çıkarttığımız da oluyor. Atölyenin çalışma sisteminin bant usulü, ürünün montaj işlemleri bir yerden giriyor, en son noktada bir bütün olarak çıkıyor, paketleniyor ve kargoya hazır hale getiriliyor.”
cezaevii

Önceki İçerikHacı Bektaş-ı Veli Vakfı basın mensuplarını ağırladı
Sonraki İçerikKırık dökük!
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.