Resmi kurumların tüm ilan ve reklamlarına artık; BİK aracılık edecek!

BİK
Basın İlan Kurumu(BİK) Hatay Şube Müdürlüğü 15 Eylül 2011 tarihinde hizmete girdi. Başlangıçta görev alanı sadece merkez ilçe Antakya ile sınırlıyken Hatay’ın 30 Mart 2014’te büyükşehir olmasıyla birlikte görev alanı il genelini kapayacak şekilde genişledi. Bir diğer tabirle, ilimizdeki tüm gazeteler/dergiler ile bunlara ilan/reklam veren resmi kurumlar kanun gereği BİK’in görev alanına dahil oldu.
Basın İlan Kurumu(BİK) Hatay Şube Müdürü Murat Uçar, Basın İlan Kurumu’nun 195 sayılı Kanunla kurulan, tüzel kişiliğe sahip resmi bir kurum olduğunu hatırlattı. Uçar yazılı açıklamasında, “BİK’in görevleri arasında resmi kurumların ilan ve reklamlarını bu ilan ve reklamları yayınlama hakkına sahip gazete ve dergilerde yayınlatmak vardır. İlan ve reklamlarını kurumumuz aracılığıyla yayınlatması kanunla zorunlu olan kurumlara; genel ve özel bütçeli daireler, mahkemeler, icra müdürlükleri, belediyeler, vakıflar, sendikalar, tüm meslek odaları, kooperatifler, birlikler, üniversiteler örnek gösterilebilir. Konuyu ilan bazında ve daha somut izah etmek gerekirse;
1) İskenderun Sanayi ve Ticaret Odası, İskenderun Kuyumcular Odası, İskenderun Belediyesi, Belen Belediyesi, İskenderun Fırıncılar Odası, Osmaniye Sanayi Odası vb kurumların 19 Mayıs kutlamaları veya Soma faciası mesajları
2) ÇET (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporları
3) Kurulum aşamasındaki organize sanayi bölgelerinin tüm ilan ve reklamları
4) Anonim ve Limited şirketlerin yalnızca genel kurul ilanlarının
Şubemiz aracılığıyla yayınlatılması kanuni zorunluluktur.
Şu anda resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına sahip gazete/dergilerin bulunduğu ilçelerimiz şunlardır; Antakya/Defne, Samandağ, Reyhanlı, Kırıkhan, İskenderun, Dörtyol. Adı geçenler dışındaki ilçelerde resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına sahip gazete/dergi olmamakla birlikte örneğin Erzin ilçesinde resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına sahip olmayan bir gazetenin mahkeme ilanlarını kanuna aykırı şekilde yayınladığı tespit edilmiştir” dedi.

‘UYARIMIZI YAPTIK, YASAL HAKLARIMIZI KULLANIRIZ’
Basın İlan Kurumu(BİK) Hatay Şube Müdürü Murat Uçar, açıklamasının devamında, “İskenderun ilçesinde ise yine resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına sahip olmayan bazı gazetelerin belediye, sendika, meslek odaları, birlikler ve kooperatiflerin kutlama, taziye gibi çeşitli mesajlarını yine kanuna aykırı biçimde yayınladığı görülmüştür. Resmi ilan ve reklam yayınlama hakkında sahip bazı gazetelerin ise yukarıda sayılan kurumların reklamlarını aracılığımız olmadan yayınladığı tespit edilmiştir. Gerekli uyarılar yapılmakla birlikte bu durumun devam etmesi halinde Kurum olarak yasal haklarımızı kullanacağımızı bildirmek isterim. Bu nedenle sizlerden; Yukarıda sıraladığımız kurum ve kuruluşların ilan ve reklamlarını Kurumumuz aracılığı olmadan kesinlikle yayınlamamanızı, Kurumların sadece reklamlarını yayınlamaya talip gazete/dergilerin ise Şubemizle irtibata geçerek gerekli kayıt işlemlerini yaptırmalarını talep ediyoruz” görüşlerine yer verdi.

Önceki İçerikMesleki eğitimin önündeki tüm engeller kalktı
Sonraki İçerikNazım Culha’dan Arsuz’a altyapı müjdesi!
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.