Mazot kaçakçılığına karşı önlemler arttırıldı

vali kacak2
Hatay’da artan akaryakıt kaçakçılık faaliyetlerinin önüne geçebilmek amacıyla denetimler artırıldı. Güvenlik güçleri tarafından sıklaştırılan yol uygulamaları ile kaçakçılığın önüne geçilmeye çalışılıyor.
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, yaptığı basın toplantısında, bazı kişilerin meşru kazanç elde etmek yerine akaryakıt kaçakçılığından para kazanma yolunu tercih ettikleri, vergi kaçırmak suretiyle devlete ve genel anlamda kamuya zarar verdikleri, iç güvenlik açısından tehlike oluşturdukları, piyasaya sunduğu standart dışı, kalitesiz, rafine edilmemiş, ilkel şartlarda üretilen kaçak akaryakıt ile tüketiciyi aldattıkları, bunu kullanan tüketicilerin araçlarının zarar görmesi nedeniyle maddi zarara uğradıkları, insan sağlığına ve çevre kirliliğine neden oldukları, yasalara uygun hareket eden firmaların haksız rekabet nedeniyle büyük zarar görmelerine sebep olduklarının anlaşıldığını söyledi.
Lekesiz, alınan tedbirler kapsamında yol uygulamalarında öncelikli olarak otobüs firmaları, çekici ve kamyonlar başta olmak üzere tüm araçlar üzerinde, yasal bildirimde bulunulmadan teknik değişiklik yani standart dışı akaryakıt deposu ekleme ve büyütme yapılan araçların trafikten men edileceğini kaydetti.
Araçlarını tescil ve trafik belgesinde gösterilen maksadın dışında kullananlar ile sürülmesine izin veren araç sahiplerine ise 727 TL para cezası verileceğini belirten Lekesiz, araçların da 15 gün trafikten men edileceğini vurguladı. Lekesiz, “Vergi Dairesi Başkanlığı görevlilerince 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu hükümleri gereğince kaçak akaryakıt yakalatan kişiye, yakalatmış olduğu kaçak akaryakıt için litre başına 1,594 TL. ÖTV tarhiyatı yapılarak tarh edilecek vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası kesilecek. Hatay genelinde yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı olarak emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri tarafından 1.750 TL para cezası uygulanması yapılacak” dedi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.