İskenderun Belediyesi’nce ‘Büyükşehir Belediye Mevzuat ve Temel Bilgileri semineri’ verildi

belediye mevzuat1
İskenderun Belediyesi’nce, Büyükşehir Belediye Mevzuat ve Temel Bilgileri semineri düzenlendi. Seminerin açılışında, Manisa’nın Soma ilçesindeki bir maden ocağında yaşama veda eden işçiler için saygı duruşunda bulunuldu. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörleri Başkan Yardımcısı ve İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü Nuri Çelik, Maliye Bakanlığı uzmanı ve denetmeni Hüseyin Soylu’nun katılımıyla yapılan eğitim semineri, üç oturum halinde gerçekleştirildi. Belediye başkanları, meclis üyeleri ve belediye birim amirleri için, Belediye mevzuat ve temel bilgileri içeren iki günlük özel eğitim semineri, İskenderun Belediye Meclis Salonu’nda düzenlendi. Seminerde yaptığı konuşmasında, konuklara seminere katılımından dolayı teşekkür eden İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, “Bildiğiniz gibi 30 Mart’ta Hatay büyükşehir kapsamına girdi. Bu konuda hepimizin eksiği var. Büyükşehir ile ilgili tecrübelerimizi arttırmak, bilmediğimiz konuyu uzmanlara sormak amacıyla seminer düzenlendi. Seminerde, her soruyu sorabiliriz. Bu konuda bize yardımcı olacaklar” dedi.
Katılımcıları, Soma’da maden ocağında meydana gelen faciada yaşamını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuna davet eden Başkan Seyfi Dingil, “Somada şehit düşen kardeşlerimiz için Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum” diye konuştu. Belediye Başkanı Seyfi Dingil’in, büyükşehirle ilgili mevzuat açısından bilgilendirilme konusunda bütün Hatay’ı kucaklayarak, büyük adım attığını ve önderlik yaptığını belirterek, teşekkür eden İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörleri Başkan Yardımcısı ve İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü Nuri Çelik, “30 Mart’ta artık Hatay büyükşehir statüsüne girdi. Bundan dolayı mevzuatta, önceki mevzuatla kıyaslanmayacak derecede farklılıklar oluştu. Bu noktada ve mevzuatın diğer hususlarında elimizden geldiğince sorulara cevap bulmaya çalışacağız” dedi.
Belediyenin sorumlulukları, hangi alanlarda çalıştığıyla ilgili bilgi veren Maliye Bakanlığı uzmanı ve denetmeni Hüseyin Soylu, 6360 sayılı kanunla su, kanalizasyon, ulaşım gibi bazı birimlerin büyükşehir kapsamına girdiğini belirtti. Belediyelerin çok geniş alanda hizmet ettiği için çok değişik mevzuatları da uyguladığını belirten Maliye Bakanlığı uzmanı Hüseyin Soylu, “Artık vatandaşın hizmetlere katıldığı, hizmetten daha fazla pay almak istediği ve hizmetlerin her geçen gün çeşitlendiği bir belediyecilik anlayışı bulunmakta. O yüzden gerçekten çok geniş alanda çalışıyor. Bunlara ayrıca özen göstermemiz de gerekiyor” diye konuştu. Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırasının belediyenin mali durumu ve bütçeyle önceliklendiğini ifade eden Maliye Bakanlığı uzmanı Hüseyin Soylu, “Belediyelere verilen bir takım imtiyaz ve yetkiler var. Kanunların belediyelere verdiği yetki çerçevesinde yönetmelikler çıkarıyor. Bu önemli bir yetki. Kanunları Türkiye Büyük Millet Meclisi çıkarıyor, meclisin çıkardığı kanunlara dayanarak da yönetmelikler çıkarabiliyor. Belediye meclisleri de kanun gücünde mevzuat düzenleme yetkileri var” dedi. Seminerde; Belediyenin Kuruluşu ve Sınırları, Belediyenin Organları, Belediye Encümeni ve İhtisas Komisyonlarının Oluşturulması, Belediye Meclisi Çalışma Usul ve Esasları, Meclis Çalışmaları, Oylama Usulleri ve Kararlar, Mali Hükümler, Belediye Bütçesi, Belediyelerin Denetimi, Norm Kadro ve Personel İstihdamı, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Stratejik Plan, Performans Programı, Bütçe, Faaliyet Raporu, Harcama Hukuku, İç Kontrol, Harcama Süreci konularına yer verilirken, katılımcıların soruları da cevaplandırıldı.
belediye mevzuat

Önceki İçerikHatay Fem Dersanesi, başarılı öğrencilerini ödüllendirdi
Sonraki İçerikHayırsever İşadamı Mehmet Güleç’e teşekkür!
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.