CHP İSKENDERUN İLÇE TEŞKİLATI MANİSA SOMA MADEN OCAĞI AÇIKLAMASI

MADEN İŞÇİLERİ İÇİN DÖRT MEVSİMDE BİR . HEP KARANLIK.

  Araştırma Komisyonu kurulması AKP oylarıyla reddedildi.

 Manisa Milletvekilimiz Özgür ÖZEL 60 milletvekili imzasıyla  23 Ekim 2013 tarihinde Manisa ili Soma ilçesinde bulunan madenlerin incelenmesi için komisyon kurulması önerisi 2014 yılı Nisan ayında meclis gündemine alınmış ancak İktidar partisinin oylarıyla reddedilmişti.

  İş kazası değil İŞ CİNAYETİ.

Felaket göz göre göre geliyor Soma’da. Eski teknoloji kullanılması ve iş-işçi güvenliğinin hiçe sayılması. Madenler devlet tarafından özel şirketlere kiralanması ve denetimsizlik sonucu felakete çıkan davetiye hiçe sayılan canlar. Şirketler kârını artırmak için, iş-işçi güvenliğinden kesinti yapmaktadır.

   Madencilik sektörü, çalışma alanları içerisinde en zor ve riskli sektörlerin başında gelmektedir. Uzun çalışma saatleri, düşük ücret uygulamaları, çalışma alanlarında iş güvenliğinin hiçe sayıldığı koşullar ve denetimsizlik başlı başına riskli olan madencilik sektörünü daha da problemli bir hale getirmektedir. Maden sektöründe çalışan işçiler, hayati tehlike dahil pek çok anlamda risk altında görev yapmaktadır. Maden işçileri yaptıkları işlerin, çalışma alanlarının koşullarından dolayı genç yaşlarda sağlık sorunları yaşamakta ve yaşam kaliteleri düşmektedir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar sorunun ciddiyetini ortaya koymaktadır.

   Taşeronluk konusu ‘devletin kanayan yarasıdır.

  Devlet kadrolarında 2 ile 5 bin lira arasında maaş alan memurların bu maaşı yüksek maliyetli görülmektedir. Oysa taşeronların devlete maliyeti bin iki yüz, iki bin beş yüz civarındadır. Son yıllarda görülen şu ki: taşeron işçi sayısı neredeyse devlette çalışan işçi sayısını geçmiş vaziyette. Önceleri devlette bir buçuk milyon, iki milyon civarında kadrolu işçi var iken bugün devlette ki kadrolu işçi sayısı beş yüz binlere düşmüş durumda. Hızla da geçecek görünmektedir.

      Düşük ücretle çalıştırılan Taşeron işçilik modern köleliktir. Karın tokluğuna çalıştırılan ve her türlü işe koşulan taşeronların iş hayatında hakkaniyetsiz tavırlarla karşılaşmaktadır.Had safhada işsizliğin olduğu Türkiye’de taşeronların ücretlendirme ve sosyal haklar yönünden büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu her kesim tarafından bilinmektedir.

    İş güvenliği denetiminden birinci derecede sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş kazalarının önlenebilmesi için iş güvenliği denetimini tam olarak yerine getirmelidir. Yasal mevzuatlarda yapılacak düzenlemelerle denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekirken, hazırlanmakta olan “İş Teftiş Tüzüğü” ve “İş Teftiş Kurulu Yönetmeliği” taslakları ile uzmanlık gerektiren iş güvenliği denetimlerinin neredeyse yok sayılarak Genel Denetimler içerisinde basitleştirildiği ve yüzey selleştirildiği görülmektedir. Bu düzenleme yapılırken ilgili meslek odalarının görüşleri dikkate alınarak bu yanlıştan dönülmelidir.

 Türkiye’de vuku bulan iş kazalarının son bulmasını diliyor ; Manisa Somadaki maden ocağında hayatını kaybeden emekçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine sabırlar yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

                                                                                                                                                                                                   Dr. Süleyman UYAR

                                                                                                                                                                                                      CHP İSK.İLÇE BŞK.