Hatay dağ ceylanları koruma altında

ceylan vali4
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Kırıkhan İlçesine bağlı İncirli Köyü’nde bulunan Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu’nda incelemelerde bulundu.
Vali Lekesiz yaptığı değerlendirmede, Hatay’ın binlerce yıldır insanlığın önemli yerleşim yerlerinden biri olarak çok derin bir tarihe ve kültürel mirasa sahip olduğunu, sayısız güzellikleri, değerleri ve zenginlikleri bulunduğunu kaydederek, İlimizde Milli Park ve Tabiat Parkları kurulması için de Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde çalışmalar yaptıklarını, önümüzdeki yıldan itibaren bunların somut hale geldiğinin görüleceğini kaydetti.
İnsanların ihtiyaçlarının çeşitlendiğini, ihtirasların arttığını, düne göre pek çok şeyin yapay olduğu bir dünyada yaşayan insanın, doğal ortamdan olabildiğince uzaklaştığını ifade eden Vali Lekesiz, “Kırsaldan kent merkezine doğru yoğunlaşma, -kullan at- dediğimiz tek kullanımlık ürünlerle deyim yerindeyse çöp dağları oluşurken, tabiatla insanoğlu arasında uyumlu dengeyi yansıtmayan durumlar ortaya çıktı. Doğadaki dostlarımız olan canlıların azalmasıyla beraber, onların hayatımız için aslında ne anlam ifade ettiğini daha iyi anlar hale geldik” dedi. Adı “Hatay Dağ Ceylanı” olarak kayıt altına alınan ceylan türünün öteden beri ilimizde bulunduğunu ifade eden Lekesiz, “İlimizde Kırıkhan ilçesinin İncirli Köyü’nde yaşayan, zaman zaman Suriye topraklarına giriş çıkış yapan ama ağırlıklı olarak bu bölgede bulunan bir dağ ceylanı türü var. 2008-2009 yılından itibaren Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerimiz bunların muhafazası, nesillerinin geleceğe güçlendirilerek aktarılması için çalışmalar içerisine girdi ve Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu kuruldu. Burada Hatay Dağ Ceylanlarının üretilmesi ve üretildikten sonra da doğaya bırakılmaları anlamında çalışmalar yürütülecek. Bugün itibariyle 296 olan Hatay Dağ Ceylanı sayısının önümüzdeki birkaç yıl içerisinde katlanarak artacağını tahmin ve temenni ediyorum” dedi.
Lekesiz, dağ ceylanlarının yok olup gitmemesi için gerekli özeni gösteren ve konuyu yakından takip eden Orman ve Su İşleri VII. Bölge Müdürüne, çalışma arkadaşlarına ve İncirli köyü halkına teşekkür etti.
ceylan vali3

Önceki İçerikVali Lekesiz; ‘Müzeye dünyanın her yerinden ziyaretçiler gelecek’
Sonraki İçerikİbrahim Yaran; ‘Çocuklarımız hepimizin geleceğidir’
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.