Av. Mustafa Özbolat, ‘Başkanın yetkisi var, neden kullanmıyor?’

ak sözcü
Adalet ve Kalkınma Partisi Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avukat Mustafa Özbolat; Büyükşehir Belediyesi’nin personel maaşlarını ödemiyor olmasında meclisin herhangi bir kusurunun olmadığını, Belediye Başkanı’nın maaşları ödemesinde yasal olarak hiçbir engel bulunmadığını ve belediye bütçesinin de buna müsait olduğunu belirtti.

‘MAAŞLARIN ÖDENMESİ İÇİN MECLİSİN ONAYINA GEREK YOK’
Ak Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üye-si Avukat Mustafa Özbolat yaptığı açıklamada; “Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi geçtiğimiz hafta birinci oturumunu yaptı ve çalışmalarına başladı. Hatay halkına hayırlı ve uğurlu olsun. İnşallah iyi sonuçlar doğuracağı ümidindeyiz. Ak Parti olarak her zaman hizmetin etkin ve doğru bir biçimde vatandaşımıza ulaşmasının çabasını verdik. Biz Ak Parti Grubu olarak önceden görev taksimlerini yaparak hazır bir halde meclis birleşimine katıldık” dedi.

‘İNSANLARIN EKMEĞİNİ SİYASİ MALZEME YAPMAYIN’
Öncelikli olarak önümüze Antakya Belediyesine ait faaliyet ve bütçe raporları konuldu. Antakya Belediyesinin geçtiğimiz yıla ait bütçesini ve faaliyet raporlarını onaylama yetkisinin Büyükşehir Meclisinde olup olmadığının araştırılması istedik. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne bu konu ile ilgili bir yazı yazıldı. Gelen cevaba göre gereğini yapacağız. Diğer bir önemli konu ise norm kadro cetvelleri. Büyükşehir Belediyesi ve Hat-Su’ya ait 6000 kişi üzerinde norm kadro cetveli meclis de ilk kez önümüze geldi. Daha önce bu hususta bizlere herhangi bir bilgi verilmemişti ve bu öyle aceleye getirilecek bir konu da değildi. Bu konunun kurulan ihtisas komisyonuna havale edilmesini istedik. Komisyon Cuma günü toplandı ve kararını aldı. 5395 sayılı yasanın 50. Maddesine göre Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kendisine devredilen 1189 personelin maaşını yasal olarak ödeme yetkisi var ve belediyede de bu para mevcut. Bizim burada anlayamadığımız nokta Başkan elinde olan yetkiyi kullanmadığı gibi bu konuda da Ak Parti Grubunu suçlu göstermeye çalışıyor. Personelimizin tamamına sahip çıkıyoruz. Bunların maaşlarının en kısa zamanda kuruşu kuruşuna ödenmesi lazım. Yasanın 50. maddesi; personel kadrolarına atanıncaya kadar, eski kadrolarına ait ücret, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali haklarını devredildikleri belediyeden almaya devam ederler şeklindedir. Bu hüküm karşısında belediyenin maaş ödememesi gibi bir şey söz konusu olmadığı gibi maaşların ödenmesinde de meclisin bir yetkisi yoktur. Bu tamamen başkanın tasarrufunda olan bir konudur. Bu maaşların ödenmesi meclis birleşiminden öncede yapılabilirdi, halen de yapılabilir. AK Parti’nin bu konuda herhangi bir engellemesi söz konusu dahi değildir. İnsanların ekmeğinin siyasi malzeme konusu yapılmasını da doğru bulmuyoruz” dedi.

‘HİZMETTEN YANA OLACAĞIZ’
Ak Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avukat Mustafa Özbolat Büyükşehir Belediye Başkanı’nın norm kadro cetvelini bir an evvel çıkartma çabasında olduğunu da belirterek; “Norm kadro sadece önümüzdeki beş yılı değil, Hatay’ın geleceğini ilgilendiren çok önemli bir konu. Aceleye getirilmemesi lazım. Kamu hizmetlerinin aksamaması için yasa koyucu zorunlu kadroları zaten belirlemiş. Bu kadrolara vekaleten atamalar yapılabilir. İhtiyaçlara göre oluşacak kadrolar ise Hatay için şu anda zaten belli değil. Bunun için bir süreye ihtiyaç var. Ayrıca önümüzde henüz bir bütçe de yok. Malumunuz üzere personel maaşları belediye bütçesinin üçte birini geçemez. Tahmini bütçe henüz oluşmamışken norm kadro cetvelinin bir an evvel onaylanması için çaba sarf etmek anlamsız. Günü geldiğinde komisyon çalışmasını tamamlayacak ve meclise kararını açıklayarak onaylanmasını sağlayacaktır. Biz Ak Parti olarak her zaman hizmetten yana olduk. Hizmetin etkin ve doğru bir biçimde vatandaşımıza ulaşmasının çabasını verdik. Bu konuda siyasi bir yaklaşımımız olamayacağı gibi Başkanlık makamının işlerini hızlandıracak bir çalışma yapacağız” dedi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.