AKDENIZ ÜLKELERİ MUTFAK GüNLERİ

imageHatay Valiliği İl Yenilik Platformu’nun koordinasyonunda Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından düzenlenen etkinliğin tanıtımı 08 Nisan 2014 Salı günü saat 12.30’da İstanbul’da gerçekleştirildi.

Yerel, ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarının temsilcilerinin ve program yapımcılarının yoğun ilgi gösterdiği tanıtım toplantısına, Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Salih Güder, Antakya Ticaret Borsası Başkanı M.Ali Kuseyri, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı M.Emin Dönmezer, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, Antakya Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ali Muratoğlu, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Dokgöz, Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD) Başkanı Aydın Toksöz, Hatay Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) Başkanı Dilek Karadeniz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Yakup Bozatlı katıldı.

Lekesiz,Hatay, çok güçlü bir kültür ve medeniyetin olduğu önemli merkezlerden biri. Tarihin ilk çağlarından beri çok önemli olmuş, hemen hemen tüm inanışların bir şekilde yolunu düşürdüğü farklı inançların, kültürlerin ve etnik kökenlerin buluştuğu çok özel bir yerleşim yeri. Farklı dinler, diller, etnik kökenlerin binyıllardır bir arada olmasının da, güçlü bir kültürel zenginlik ve toplumsal hoşgörü gibi hayata yansımaları var. Bu farklılıkların örfe, ananeye, kültüre, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarına kısacası hayatın hemen her alanına somut yansımalarını görüyoruz. Bu birikim, derin tarih, zengin miras çok net olarak mutfağa da yansıyor. Hatay’da deyim yerindeyse her gelen uygarlığın çıkınını burada açması, yeni gelenlerde gördüğünü kendi lezzet hissiyle de destekleyerek farklı bir lezzete dönüştürmesi, bugün gerçekten bir bereket coğrafyasını ortaya çıkarmış. İşte sahip olunan bu zenginliği özelde ülkemizde genelde ise Akdeniz ülkelerinde dostlarımızla paylaşmayı arzu ediyoruz.Şeklinde konuştu.

Lekesiz, küresel düzeyde rekabet edebilmek için, yerel düzeyde işbirliğinin şart olduğuna da işaret ederek, ilimizde TÜBİTAK’ın da desteğini alarak İl Yenilik Platformu’nu kurduklarını, Valiliğimizin öncülüğünde Belediyelerimiz, Üniversitemiz, Antakya Ticaret Borsası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), İskenderun Deniz Ticaret Odası, İskenderun Belediyesi, Hatay Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (HESOB), Antakya Organize Sanayi Bölgesi, DOĞAKA, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, Otoman Palace, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD), Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD), Hatay Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİD)’in katılımıyla kurulan platformun, ilimizle ilgili organizasyonlara birlik beraberlik içerisinde katkı verdiğini söyledi. Lekesiz, “İşte Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Mutfak Günleri’ni de İl Yenilik Platformunun değerli üyelerinin desteği, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ve siz değerli dostlarımızın katkıları ile hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

-Sıradışı Bir Etkinlik Olacak-

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de organizasyonun içeriği hakkında bilgi verdi. Şahin, “Bu projenin oluşumunda, geleneksel yöntemlerle üretilen mutfak ürünlerinin, yeniden ulusal ve uluslararası pazarlara taşıma fikrinden yola çıkıldı. Diğer taraftan etkinlik aracılığı ile sağlıklı ve doğal beslenme gibi konuların da gündeme getirilmesi öngörüldü. Hiç şüphesiz, organizasyonun hoşgörü ili, medeniyetlerin kadim ev sahibi Hatay’da yapılması da bu etkinliğe öncü bir misyon işlevi katacaktır.” dedi.

Şahin, organizasyon kapsamında; “Mutfak ve Kültür”, “Yemek Karın Doyurmaktan Başka Birşeydir”, “Doğu’dan Batı’ya Akdeniz’de Lezzet Yolculuğu”, “Binyılların Mutfağı Hatay”, “Akdeniz’in Lezzet Dilinden Mutfakta Yabancılaşma” konulu toplantılar, katılımcı ülke mutfaklarına özgü pişirme teknikleri ile değişik sunumlar, yemek konulu resim sergisi, tadım günleri, çocuklar için bilgilendirme günleri gibi etkinlikler gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Yerel, ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarının temsilcilerinin ve program yapımcılarının özel ropörtajlar gerçekleştirdiği ve yoğun ilgi gösterdiği tanıtım toplantısı, davetlilere çok özel sunumlar eşliğinde hazırlanmış Hatay mutfağının muhteşem lezzetlerinin ikram edildiği öğle yemeği ile devam etti.