Tarihi ve kültürel miras gelecek nesillere aktarılıyor

tarihi miras27
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sözen ve beraberindeki heyet, Hatay’da restore edilen tarihi ve kültürel alanları gezdi.
Yılların yorgunluğu ile dizleri üzerine çökmüş tarihi ve kültürel değerlerimizin restorasyonu ve gelecek nesillere aktarılması konusunda ilimizde yürütülen çalışmalar titizlikle devam ediyor.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, beraberinde ÇEKÜL Vakfı Genel Koordinatörü Betül Poyraz Sözen, Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu, TMMOB Mimarlar Odası Hatay Şube Başkanı M. Yaşar Coşkun ile; ilimizde restore edilerek yeniden ayağa kaldırılan tarihi ve kültürel alanlarda incelemelerde bulundu.
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’in eşlik ettiği ve Şenköy’den başlayan incelemeler kapsamında heyet Şenköy sokak sağlıklaştırma çalışmalarını yerinde inceledi. Ardından St.Pierre Kilisesi, Kurşunlu Han, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, Latife Hanım Anaokulu ve Medeniyetler Evi’nde incelemelerde bulunan heyet 04 Nisan 2014 Cuma günü ise Batıayaz’da bulunan Kilise’den başlayarak Hıdırbey Defne Yolu ve Musa Ağacı çevresi, Vakıflı Konuk Evi, St.Simeon Manastırı, Reyhanlı Cemil Meriç Kültür Evi, Payas Sokollu Külliyesi, Dörtyol İlk Kurşun Müzesi ve yeni Arkeoloji Müzesi’nde incelemelerde bulundu.
Prof. Dr. Sözen, Hatay’da yürütülen tüm bu çalışmaların diğer illere de örnek olması temennisinde bulunarak, “Hatay çok yönlü insanların buluştuğu, barışın simgesi bir yer. Sergilenen hoşgörü ve barışın buradan Türkiye’ye ve tüm dünyaya ulaşmasını diliyorum. Tarihi ve kültürel mirasının zenginliği ile de göz dolduran Hatay’da, söz konusu zenginliğin gelecek nesillere aktarılması yönünde yürütülen çalışmaların tüm Türkiye’ye örnek olacağını umuyorum. Tüm bu çalışmalardan dolayı Sayın Valiye ve ilin dinamiklerine teşekkür ediyorum” dedi.
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz de, ilimizde halen sürdürülmekte olan yaklaşık 35 çalışma olduğunu, yaklaşık 40 kitap ve 20 belgesel hazırlandığını hatırlatarak, “Tüm bunlarla ilgili olarak, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sayın Sözen ve beraberindeki heyetle iki gün boyunca incelemelerde ve görüş alışverişinde bulunduk. Bu iki gün dopdolu geçti. Çalışmalarla ilgili olarak sayın hocalarımızın önerilerini ve fikirlerini aldık. Çalışmalarımızı titizlikle sürdürürken, bu çalışmalarımızda öneri ve görüşleri de dikkate alacağız. Yoğun mesaileri arasında ilimize zaman ayıran değerli hocalarımıza ve onlara refakat eden değerli eşlerine teşekkür ederim” dedi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.