SEÇMENDEN İNCİLER …

zekisanliDers-1
Medet umacaksan kendi değerlerinden umacaksın. Medet umdukların kimyanla örtüşmüyorsa kendine örtü yapmayacaksın. Rakibinle el ele, kol kola yıllar yılı sarmaş dolaş olandan şu veya bu sebepten ayrılık doğmuşsa sana yar olamayacağını da bilmen gerekiyormuş. Belki bir umut olur beklentisi maalesef havanda su dövmekten öteye gitmemiş anlaşılan. “Bir musibet bin nasihatten iyidir.”

Ders-2
Yenilgiye dışarıdan kılıf aramayıp, hatayı kendi içinde arayacaksın. Öz eleştiri yapacaksın. Hatalarını kamu oyuyla paylaşacaksın. Projelerini ve söylemlerini hissiyatı göz ardı etmeden titiz bir şekilde kitlelere ulaştırmanın gereğini yapacaksın. Bunu da başarmanın yolu halkın içerisinde samimi bir vaziyette olmakla mümkün olabileceğini akıldan asla çıkarmayacaksın. Cumhuriyet Halk Partisi, adından anlaşılacağı üzere sürekli halkın içerisinde olması şartıyla adını yaşatabileceğini bilmelidir.

Ders-3
Parti de görev alan en alt kademeden en üst kademedeki insanlara kadar tevazu göstermek ortak pir payda olmalıdır. Mevkii elde edilince tepeden bakma alışkanlığından vaz geçmek gerekir. O mevkiyi veren almasını da bilir. Tanıdığını tanımazdan gelmekle vekilliğinin, belediye başkanlığının ,İl-İlçe başkanlığının ,meclis üyeliğinin hakkını yerine getirmemiş olursun. Sadece kendi egonu tatmin edersin. Anti pati yaratmakla birlikte ince ruhlu insanları küstürürsün. Partine zarar vermekten başka bir şey yapmamış olursun. Neticesinde seçimlerde hüsran kaçınılmaz olur. Bu böyle biline..

Ders-4
Partide liyakat her zaman aranmalıdır. Maddi gücü yerinde olanlara özel görevler ve mevkiler sunulmamalıdır. Partide miadı dolanlara yol verip taze beyinlerin yolu açılmalıdır.Partiye genç dinamik ve üreten zihniyetleri çekmenin ve kazandırmanın yolları aranmalıdır. Parti başarısını gözle görülür ölçüde düşüren İl-İlçe başkanlarına ve diğer yetkililere teşekkür edilerek derhal yenilenmelidirler. Partinin kişilere endeksli değil Halka endeksli olduğu gerçeğini hafızalarda sıcak tutmak şarttır. Halka rağmen hiç bir şeyin yapılamayacağı gerçeği unutulmamalıdır.
Ders-5
Türkiye’nin tamamını kucaklayacak ve istisnasız olarak her İlde, İlçede varlığını his ettirecek şekilde yapılanmaya gitmelisin.Toplum analizini sağlıklı ve yetkin ellerde yapmak durumundasın.Stratejiler geliştirmelisin. Yarın tekrar seçim olacakmış gibi çalışmalarına başlamalısın. Sorunları yerinde dinleyip incelemeler yapmalısın. Sorun çözme noktasında “umut” olmalısın yeni politikalar geliştirmelisin .O içtenliği vatandaşına geçirmelisin.

Ders-6
Söylemler, rakip partinin başkanı şunu dedi bunu dedi üzerinden olmamalıdır . Artık sıkkınlık ve bıkkınlık verdiği gerçeğini anlamak lazım. Hassas konularda elbette konuşulacak şeyler olacaktır ama dozunu ayarlamak gerek sanırım. Dozajın kaçtığı şartlarda muhalefetin umut olmaktan uzaklaşabileceği hususu her zaman akıllarda kalması gerekir.

Ders-7
Toptan muhalefet değil kısmi muhalefet yapılmalıdır. Doğru olana doğru olmayana da yanlış diyebilmek gerekir .Centilmenlik alışkanlığı haneye yazılacak artı puan olacaktır. Kararlılık ve seviyeli dil kullanmak meziyet olarak algılanmalıdır. Değişim ve dönüşüm en kısa sürede tamamlanmalıdır. Çekişmelerden uzak ,haklılık mücadelesinde ödünsüz, yapıcı ve kalıcı politika izleme anlayışı üretkenlikle yoğrulmalıdır. Ayrıca kendi işini kendin yapıp başkasına görev buyurmayacaksın. Pes etmeden İlkeler , gerçekler ve etik değerlerden yana taraf olup gelecek belirleyeceksin.

Evet değerli okurlar ve değerli parti büyükleri engin hoş görünüze sığınarak çıkarmış olduğum bu dersler naçizane fikirlerimdir.Yerine ulaşması dileğiyle saygılarımı sunarım….

Zeki Şanlı
1967 İskenderun doğumlu.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü mezunu.