‘Tarım sektörü ürettiği zenginlik açısından önemli bir yere sahip’

vali tarim1
“Hatay İçin Avrupa Birliği (AB) Ortak Tarım Politikası” konulu seminer, İl Özel İdare Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından 20 ilde yürütülen “AB İşleri İçin Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında gerçekleştirilen seminer öncesinde bir konuşma yapan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, tarım sektörünün önemine değindi.
Lekesiz, tarım sektörünü, ‘kimseye muhtaç olmayacak şekilde geçimi sağlayan bir sektör’ olarak görmek yerine ‘ülkenin bugünü ve geleceği için zenginlik üreten önemli bir sektör’ olarak görmek gerektiğini söyledi. Lekesiz, “İlimizde tarım sektörü verileri hem istihdamda hem de gayri safi yurt içi hasılada (GSYH) Türkiye ortalamasının da üzerinde. Yani Türkiye’de tarımın GSYH’ye katkısı yaklaşık yüzde 8 ise ilimizde bu oran yüzde 16 civarında, Türkiye’de toplam istihdamın yaklaşık 14’ü tarım sektöründeyse ilimizde bu oran yüzde 30 civarında. Dolayısı ile tarım sektörü hem istihdam hem de ürettiği zenginlik açısından ülkemizde önemli bir yere sahip, hele hele söz konusu Hatay olunca bu daha da önemli” dedi.
Lekesiz; “O halde tarım sektöründen nasıl daha fazla gelir elde ederiz ve tarım sektörünü nasıl bir zenginlik sektörüne dönüştürebiliriz? Esas itibariyle Avrupa Birliği dediğimiz şey, bir açıdan baktığımızda yüksek standartların bir araya geldiği bakış açısı, beraberlik ve ortak anlayış birliği demek. Tarım sektörünü sürdürülebilir olarak, ekonomik ve ekolojik dengeyi muhafaza ederek bir zenginlik sektörü halinde geleceğe taşımayı arzu ediyorsak, sağlam verilere dayalı bir yönetim anlayışını ortaya koymak gerekir. Sağlam verilere dayanmayan bir yönetim anlayışının sonu hüsrandır. Günlük doğrularla sonuç alınamaz. Bugün çözüm olarak ortaya koyacaklarımızın gelecekte sorun haline gelmemesi için öncelikle sağlıklı, güvenilir verilere dayalı çalışma anlayışını alışkanlık haline getirmemiz gerekir. Avrupa Birliği’nin meselelere bakışı da budur” diye konuştu.
Vali Lekesiz, Hatay topraklarının daha iyi değerlendirilmesi ve standartların yakalanabilmesi için üniversitenin ve tarım sektörünün katkısı ile, 972 veri analiz edilerek yaklaşık 1 yıl süren çalışma ile Kırsal Kalkınma ve Tarım Strateji Planı’nın hazırlandığını hatırlatarak, planın, ilimizin tarımının gelecekte çok daha güçlü olmasını ve Hatay’ın Ortadoğu’nun tarım ve ticaret üssü olmasını hedefleyen bir plan olduğunu belirtti. Lekesiz, üç yıldır uygulamada olan planın sonuçlarının Mart 2014’de kamuoyu ile paylaşılacağını da sözlerine ekledi.
Toplantıda, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr.H.Salih Güder, Türkiye ile Avrupa ilişkilerine ve tarım sektörünün önemine değinirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, AB için ve ülkemiz için tarımın önemine, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Hatay Koordinatörü Savaş Özgürsoy da kısa adı IPA olan Katılım Öncesi Yardım Aracı konularına değindi.
vali tarim4

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.